Apple Maps чи Google Maps: який навігатор швидше до Києва доведе?

Навігаційні додатки від Google та Apple часто є першими, про які згадуєш, коли треба прокласти маршрут з однієї точки в іншу. Звичайно на Android-пристроях доступний тільки Google Maps, в той час як на iPhone ви можете завантажити і Apple Maps, і Google Maps. То ж який сервіс врешті  решт обрати?

З чого все почалось…

Суперництво між навігаційними сервісами Google Maps та Apple Maps має давню історію. До 2012 року Apple використовувала в якості стандартного картографічного сервісу для всіх пристроїв iOS тільки Google Maps. Але у 2012 компанія вирішила побороти монополію Google та випустила власну платформу Apple Maps.

Було б неправильно замовчувати той факт, що запуск Apple Maps не пройшов гладко. В перші роки ці карти сильно критикували за неточності та помилки (наприклад, спортивний комплекс «Медісон-Сквер-Гарден» в Нью-Йорку був позначений як «зелена зона», оскільки містив слово Гарден, тобто «сад» в перекладі). Генеральний директор Apple Тім Кук навіть опублікував онлайн-листа, де вибачився за помилки та пообіцяв поліпшити сервіс.

З того часу Apple значно покращила свої карти, інтегруючи нові функції, виправляючи помилки та навіть плануючи капітальний перезапуск платформи. Тим не менше, згідно з недавнім опитуванням, переважна більшість власників смартфонів, як і раніше, віддають перевагу Google Maps. В чому ж недоліки «яблучних карт»?

Google Maps: мільярди доларів, які забезпечили лідерство

Яким чином Google вдається вже стільки років бути лідером в сегменті навігації? Причина в тому, що компанія зробила розвиток картографічної платформи своїм пріоритетом.

Перш за все, інтернет-гігант інвестував величезні кошти та ресурси в створення карт. Причому мова йде не тільки про класичну картографію, компанія пішла набагато далі, створивши унікальний сервіс Google Street View. Десятки автомобілів з фотокамерами їздили вулицями різних міст та робили панорамні знімки з можливістю 360-градусного огляду. І от тепер користувачі можуть переглядати свій маршрут не тільки у вигляді лінії на карті, а саме так, як його бачить водій, коли їде по даному маршруту.

Автомобіль Google Street View на вулицях міста

Автомобіль Google Street View на вулицях міста

Технологічні know-how

Google Maps використовує кілька технологічних інновацій для покращення користувацького досвіду. Наприклад, додаток може надавати детальні 3D-зображення будинків у великих населених пунктах, вказуючи на основні туристичні місця.

Крім того, розширені алгоритми, вбудовані в Карти Google, здатні увесь час аналізувати трафік і вчасно сповістити користувача про затори, заодно передбачивши час прибуття та маршрут.

Google Maps здатні аналізувати трафік та визначати затори

Google Maps здатні аналізувати трафік, визначати затори та прокладати маршрут в обхід заторів

Також зручно, що Google Maps дозволяє планувати кілька зупинок під час поїздки. Користувачі можуть будь-коли додати ще одну зупинку до вибраного маршруту.

Крім того, Google починає інтегрувати у свій сервіс інструменти, що містять «народну» інформацію, наприклад, попередження про дорожні радари для контролю швидкості або перекриття дороги, шляхом додавання функцій від Waze – іншого картографічного сервісу, придбаного Google. За повідомленнями компанії, ці нові інструменти ще не доступні для всіх користувачів Android, однак процес інтеграції продовжується.

Серед інших переваг Google Maps слід назвати наступні:

  • Чудово відфільтровані результати пошуку.
  • Визначення погодних умов в місці призначення.
  • Використання голосових команд.
  • Різноманітні мовні модулі.

Карти Google мають вражаючу кількість переваг, але в них також є кілька проблем, і саме їх наявність дозволила Apple Maps скоротити відставання.

Мінуси Google Maps: їх небагато, але вони є

Однією з найбільш суперечливих функцій карт Google є обмін даними про місцеперебування. Мова йде про те, що Google запам’ятовує координати місцеперебування користувача та повідомляє його знайомим, що він був в певній місцевості. З одного боку, це зручно, адже ви можете спостерігати, де були ваші друзі, і потім запитати їх про враження від відвідання тієї чи іншої місцевості. З іншого боку, це спричиняє серйозні хвилювання щодо конфіденційності ваших маршрутів.

Втім, чимало користувачів iOS скаржаться на те, що додаток Google Maps не інтегрується з їхніми контактами iPhone. Можливо причина в змінах параметрів конфіденційності, однак компанія поки що не підтвердила, що це справді так.

Карти Google генерують кілька альтернативних маршрутів, але в першу чергу пропонують найкоротший маршрут

Карти Google генерують кілька альтернативних маршрутів, але в першу чергу пропонують найбільш швидкий маршрут

Карти Google зазвичай показують кілька альтернативних маршрутів, як добратися до кінцевого місця призначення, але за замовчанням сервіс пропонує найкоротший за часом маршрут. Це обмежує шанси знайти нові райони та маршрути, до того ж може перенаправити користувача з однієї перевантаженої траси на іншу, настільки ж перевантажену. Крім того, Google Maps не завжди правильно оцінює інтенсивність трафіку, утримуючи користувача від пошуку альтернативних маршрутів.

Врешті решт, Google Maps негативно впливає на швидкість розрядження акумулятора та споживання мобільного трафіку вашим пристроєм. Річ у тому, що цей додаток не може працювати у фоновому режимі, тому він значно швидше розряджає батарею. В місцевості, де недоступний мобільний інтернет, Google Maps дозволяє попередньо завантажити карти для використання в офлайн-режимі, однак кожна карта займає сотні мегабайтів, і це треба враховувати.

Apple Maps скорочує розрив

Тепер, коли минуло 6 років з моменту запуску власного картографічного сервісу, здається, що Apple зробила правильний крок, щоб замінити Google Maps власною платформою. Результати витрачених зусиль очевидні.

Apple Maps має чітко продуманий навігаційний екран, який не відволікає, а також зручне швидке меню для пошуку АЗС та місць відпочинку уздовж запрограмованого маршруту. Подібно до Google Maps, в програмі Apple Maps передбачений автоматичний нічний режим, який змінює освітлення екрану для більш комфортного користування в умовах темряви чи слабкого освітлення.

В оновленнях iOS 10 і 11 додаток Apple Maps пропонує кілька функцій, які допомагають значно подолати відставання від Google Maps.

Дорожні сповіщення про події. Оскільки Apple прагне інтегрувати між собою всі нативні додатки, то будь-які події, збережені в вашому календарі, призводять до відповідних сповіщень в Apple Maps. Це сповіщення навіть запропонує вам виїхати на зустріч раніше, якщо на маршруті є затори.

Внутрішні карти аеропортів та ТРЦ. Apple Maps в iOS 11 містять карти деяких торгових центрів та аеропортів по всьому світі. Ці карти зображають детальні схеми локацій з позначками ресторанів, ліфтів, туалетів, магазинів та інших важливих внутрішніх орієнтирів. У аеропортах користувачі можуть швидко визначити, де знаходиться потрібний термінал та гейт.

Смуга руху. Ця функція буде серйозною допомогою для всіх, хто коли-небудь пропустив поворот з причини, що додаток Apple Maps вчасно не повідомив, по якій смузі руху треба їхати. Нова функція навігації по смугах гарантує, що користувачі ніколи не пропустять раптовий поворот або виїзд з автомагістралі.

Кольорове підсвічення розташування. Apple Maps виділяє кольором орієнтири та виділені місця для користувачів. Наприклад, ресторани та кафе позначаються кольоровими «ножем та виделкою», і це дозволяє користувачу швидко знайти потрібне місце розташування.

Обмеження швидкості. Додавання даних по обмеженню швидкості на більшості доріг є невеликою, але дуже корисною функцією.

Доповнена реальність. Одне з перших оновлень Apple Maps містило функцію під назвою «Режим переходу», що за своїм принципом нагадувало інструмент Google Earth. Фактично ця функція дає можливість «літати» над 3D-макетом карти. У iOS 11 оновлена функція дозволяє користувачеві оглядати потрібні локації, нахиляючи та переміщаючи пристрій. Користувач також може обертати пристрій на 360 градусів, щоб отримати кругову фотопанораму.

Крім того, Apple нарешті якісно інтегрувала свій сервіс з іншими функціями та пристроями iOS, такими як Siri та Apple Watch. Насправді, багато власників заявили, що Apple Maps – одна з найбільш корисних функцій в Apple Watch. Рух від повороту до повороту супроводжується ніжним натисканням на зап’ястя користувача, тому власники Apple Watch мають додаткову перевагу під час навігації, яка дозволяє не пропустити потрібний поворот.

Apple Maps почав пропонувати навігацію всередині приміщень, перш за все в торгових центрах та аеропортах

Apple Maps почав пропонувати навігацію всередині приміщень, перш за все в торгових центрах та аеропортах

Попри всі оновлення, по актуальності та деталізації карт Apple Maps  все ще поступається Google Maps. Наприклад, якщо досліджувати один і той самий фрагмент великого міста як в Google Maps, так і в Apple Maps, то перший сервіс зображатиме більш точні дані, особливо якщо мова йде про назви та місцеперебування об’єктів бізнесу.

Серед інших недоліків «яблучних карт» можна назвати наступні:

  • Apple Maps здатний показати уповільнення руху машин, але додаток настільки фокусується на поточному розташуванні користувача, що це ускладнює розв’язання майбутніх проблем.
  • Як і поточні Карти від Google, Apple Maps не попереджає користувача про радари для контролю швидкості, перешкоди на дорогах або інші дорожні проблеми.
  • Apple Maps не дає можливості завантажити карти для офлайнового користування, і в цьому плані Google Maps дуже сильно виграє.
  • Apple Maps з якихось причин може не відреагувати на закриття доріг і тому продовжить маршрут по закритій вулиці, мосту або автомагістралі, замість того, щоб запропонувати перехід на альтернативний шлях.

Перспективи розвитку Apple Maps

Нещодавно Apple заявила, що вона планує повністю перебудувати свої карти, зменшивши залежність від сторонніх постачальників даних, таких як TomTom та OpenStreetMap. Також вендор має намір активно використовувати дані від «перших осіб», зібрані анонімно за допомогою iPhone.

Компанія Apple також запозичила ідею Google Street View, відправивши цілий парк автомобілів з фотокамерами по всій території США (поки що тільки США). Ці машини повинні зробити зображення, які потім нададуть користувачам повноцінну 3D-навігацію по вулицях, в комплекті з фотографіями з високою роздільною здатністю.

Apple також вирішила зробити панорамні фотографії вулиць

Apple працює над створенням панорамних фотографій вулиць американських міст

Кожна версія iOS отримає оновлені карти та зрештою вони будуть більш швидко реагувати на затори чи перекриття доріг. Крім того, такі оновлені карти також будуть містити більш насичені візуальні ефекти з детальною інформацією щодо дорожньої інфраструктури та навколишніх об’єктів.

Фініш: Google Maps приходить першим

Наразі Google Maps перевершує Apple Maps. І це не дивно, Google давно працює над своїм картографічним рішенням і вклала в нього безліч ресурсів. Офлайн-карти, чудові функції прокладання маршруту, нічний режим та всі інші інструменти створюють дуже привабливий сервіс, який може задовольнити потреби більшості користувачів.

З огляду на це, Apple Maps можна назвати хіба що «програмою з найвищими темпами вдосконалення». Справді, багато користувачів iOS більше не відчувають необхідності негайно завантажувати Google Maps з App Store, і це наочно демонструє, наскільки далеко ця платформа просунулася за останні шість років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати