Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації

12 вересня відбулася основна презентація Apple цього року під черговим незвичайним слоганом «‎Wonderlust», який перекладається як «‎Жага чудес». Компанія сфокусувала практично всю увагу на нових iPhone та Apple Watch, а також на розв’язанні проблем з екологією. Тут ми зібрали найважливіше із заходу.

Гарнітура Apple Vision Pro буде випущена на початку наступного року

Ще в липні компанія Apple оголосила, що розробники можуть почати подавати заявки на комплекти для розробників Vision Pro. Сьогодні на заході «Wonderlust» у Купертіно генеральний директор компанії Тім Кук представив чергову новину: гарнітура Vision Pro, як і раніше, буде випущена на початку наступного року.

Перші тестери Vision Pro були вражені роздільною здатністю дисплея гарнітури, можливостями наскрізного перегляду відео та розпізнавання жестів. Очевидно, що гарнітура має широкі можливості, але справжня перевірка її потенціалу полягатиме в тому, як вона використовуватиметься. Чим сильнішою буде екосистема додатків Vision Pro на старті продажів, тим більша ймовірність того, що споживачі вирішать, що їм це потрібно.

Пізніше Кук також повідомив, що майбутній iPhone 15 Pro зможе знімати просторове відео, використовуючи основну та надширококутну камери у поєднанні. Ця функція з’явиться пізніше цього року.

Watch Series 9 зі зручною функцією подвійного натискання

Apple анонсувала годинник Apple Watch Series 9, який згодом отримає новий жест подвійного дотику. Одна з найбільших змін – новий процесор S9 SiP (System in Package). Процесор має 5,6 млрд транзисторів, графічний процесор на 30% швидше, а також чотириядерний нейронний двигун.

Це дозволяє покращити обробку запитів Siri на пристрої. Годинник також оснащений надширокосмуговим чіпом другого покоління, що допомагає точно визначати місцеперебування за допомогою iPhone. Ще одне вдосконалення – яскравіший дисплей: Apple стверджує, що яскравість дисплея може досягати 2000 ніт, що вдвічі більше, ніж у Series 8.

У Series 9 також з’явилася функція подвійного торкання, що дозволяє натискати вказівним і великим пальцями один на одного, наприклад, для відповіді на телефонний дзвінок. Це схоже на функцію торкання, яку Apple продемонструвала у Vision Pro. І Apple вже пропонує щось подібне через AssistiveTouch. Функція подвійного торкання з’явиться у жовтні.

Apple Watch Series 9 будуть доступні в алюмінієвому корпусі рожевого, зіркового, срібного, опівнічного та червоного кольорів, а версії з нержавіючої сталі – у золотому, срібному та графітовому. Замовити Apple Watch Series 9 можна буде вже у вівторок. У продаж вони надійдуть 22 вересня. Ціна на них складає 399 доларів.

Apple також заявляє про деякі покращення в галузі екології Apple Watch. Компанія стверджує, що це перший продукт Apple з нульовим викидом вуглекислого газу у поєднанні з новим ремінцем Sport Loop, а зменшене пакування дозволяє легше відвантажувати більше пристроїв за один раз.

Годинник Series 9 поставлятиметься з watchOS 10 – новітньою операційною системою для смарт-годинників. WatchOS 10 виходить 18 вересня.

Apple Watch Ultra 2

Зовні Ultra 2 схожі на Apple Watch Ultra першого покоління, а отже, суттєве оновлення знаходиться усередині. Ultra 2, як і нові Series 9, працюватимуть на базі нового процесора Apple S9 SiP, який має чотириядерний нейронний двигун, а також чіп локації другого покоління Ultra Wideband.

Це дозволить реалізувати нові передові функції, включаючи обробку даних Siri на пристрої (за допомогою якої можна отримати доступ до даних із програми Health) та більш точне відстеження місцярозташування. Нейронний двигун зробить диктування «на 25%» більш точним. Зовні годинник оснащений оновленим у порівнянні з попередньою моделлю Ultra дисплеєм з яскравістю 3000 ніт, що на 50% більше, ніж у першої моделі Ultra.

Apple стверджує, що під час роботи пристрою в режимі зниженого енергоспоживання заряду вистачає на 72 години. Пристрій можна використовувати для підводного плавання на глибині до 40 метрів, а також для фрідайвінгу, причому програма Depth тепер зберігає журнал кожного сеансу.

Попри те, що апаратна частина Ultra отримала оновлення, значні зміни користувачі Apple Watch побачать цього року в watchOS 10, яка привнесе в інтерфейс годинника віджети, оновлені іконки додатків, а також нові функції картографії та велоспорту.

Додатковий інтерфейс годинника під назвою Modular Ultra використовуватиме зовнішній край дисплея «для відображення даних у реальному часі, включаючи секунди, висоту або глибину». А новий жест подвійного натискання дозволить користувачам легше розпочинати та завершувати телефонні дзвінки.

Попереднє замовлення на Ultra 2 можна оформити вже сьогодні за ціною 799 доларів, а продаж вони надійдуть 22 вересня.

iPhone 15 з портом USB-C, оновленою камерою та динамічним островом

Нарешті! Ми давно чекали на той день, коли iPhone перейде на поширений стандарт USB-C замість роз’єму Lightning. Минулого року компанія Apple підтвердила, що переходить на USB-C відповідно до вимог Європейського союзу, і тепер iPhone 15 – перший iPhone, який переходить на цей стандарт.

Ціна iPhone 15 складає від 799 дол. за модель з об’ємом пам’яті 128 ГБ, а iPhone 15 Plus – від 899 дол. за версію з об’ємом пам’яті 128 ГБ. Обидві моделі з’являться у продажу 22 вересня, а попередні замовлення почнуться вже цієї п’ятниці.

USB-C – це хороша новина, але якщо ви сподівалися на новий дизайн iPhone 15, то цього року цього не станеться. iPhone цього року виглядає в основному так само, як і iPhone 14 до нього, а в iPhone 15, як і раніше, використовується 6,1-дюймовий дисплей.

Всі моделі iPhone 15 також поставлятимуться з динамічним островом. Це виріз у формі таблетки, який вперше з’явився в iPhone 14 Pro та Pro Max, що забезпечує новий спосіб перегляду деяких повідомлень та взаємодії з додатками. iPhone 15 також оснащений OLED-дисплеєм Super Retina з підтримкою контенту Dolby Vision і яскравістю 1600 ніт. Пікова яскравість цього дисплея при сонячному світлі становить 2000 ніт, що вдвічі більше, ніж iPhone 14.

Найпомітнішим оновленням iPhone 15 і 15 Plus, крім видимих змін USB-C і Dynamic Island, є покращена система камери. Сенсор основної камери став 48-мегапіксельним, у порівнянні з 12-мегапіксельним, який був встановлений у попередньому iPhone 14. Також з’явився 12-мегапіксельний телеоб’єктив, а покращення в портретному режимі означають, що більше не доведеться вручну перемикатися в портретний режим.

Apple також покращує нічний режим, Live Photos та режим екшен у камері iPhone 15. А якщо ви любите робити селфі, то фронтальна камера оснащена автофокусом та портретним підсвічуванням.

Усередині iPhone 15 Apple також оновила чіп A16, той самий, що використовувався в торішніх моделях iPhone 14 Pro. Apple також обіцяє, що завдяки більш місткій батареї iPhone 15 працюватиме «‎весь день». У iPhone 15 також встановлений надширокосмуговий чіп другого покоління, як і в новому годиннику Apple Watch Series 9.

Це покращує зв’язок з іншими пристроями, що знаходяться на великій відстані, а також дозволяє реалізувати функцію точного пошуку Find My, що полегшує пошук друзів, якщо у них останні моделі iPhone 15.

Apple переводить кейс AirPods Pro на USB-C

Було б трохи дивно, якби компанія Apple, перевівши лінійку iPhone на USB-C, залишила популярні серед користувачів AirPods Pro із зарядними портами Lightning. Передбачувано, але це не так: Apple оголосила, що AirPods Pro тепер поставлятиметься із зарядним кейсом USB-C. Це дозволить покупцям нового iPhone 15 заряджати навушники, використовуючи той самий кабель для обох пристроїв. Ви також можете заряджати AirPods від iPhone.

Крім кейсу, це все ті ж AirPods Pro другого покоління у всіх інших відносинах, і незабаром вони отримають нові програмні функції, такі як Adaptive Audio, Conversation Awareness та інші. На жаль, щоб отримати їх, доведеться зачекати до виходу iPhone 15 22 вересня.

Під час презентації Apple також анонсувала оновлену пару своїх дротових навушників EarPods, оснащених USB-C роз’ємом. Але якщо в цих навушниках компанії відбулися зміни, то цього не можна сказати про звичайні AirPods або навушники AirPods Max. Apple не згадувала про випуск цих пристроїв з USB-C, а чутки говорять про те, що обидва продукти можуть отримати оновлення наступного року.

Apple iPhone 15 Pro і Pro Max з титановими корпусами та Action кнопкою

Компанія Apple лише анонсувала нові висококласні смартфони iPhone: iPhone 15 Pro та 15 Pro Max. Вони виконані з титану, оснащені кнопками Action Buttons і, як запевняють Apple, є найпотужнішими смартфонами, які коли-небудь випускала компанія. Вартість моделі 15 Pro складає 999 доларів з обсягом пам’яті 128 ГБ, а Pro Max – 1199 доларів з обсягом пам’яті 256 ГБ. Обидві моделі будуть доступні для попереднього замовлення цієї п’ятниці і надійдуть у продаж 22 вересня.

Цього року Pro оснащений 6,1-дюймовим екраном, а Pro Max – 6,7-дюймовим, таким самим, як у нових iPhone 15 і 15 Plus. Обидва пристрої оснащені чіпом A17 Pro, який, за словами Apple, має високу продуктивність і навіть може зрівнятися з деякими високопродуктивними ПК. Разом з переробленим графічним процесором Apple вважає, що ці пристрої здатні підняти рівень ігор, які можна грати на телефоні.

Обидва телефони оснащені портом USB-C у нижній частині, а не старим портом Lightning. Але у випадку з Pro він може бути призначений не тільки для зарядки: Apple стверджує, що 15 Pro – це перший телефон зі швидкістю передачі даних 10 Гбіт/с, що спростить отримання фотографій та відео (або файлів будь-якого типу) з телефону.

Вся ця міць знаходиться у новому, міцному корпусі. Судячи з того, що ми бачимо у відеоролику, він не виглядає сильно зміненим, але це серйозна зміна. Нові пристрої випускаються в білому, чорному, синьому та «натуральному» кольорах. І, звичайно, Apple пишається складним інженерним рішенням, що лежить в основі цього процесу.

Кнопка Action Button, яка замінює перемикач дзвінка на лівій стороні iPhone Pro, – це нова кнопка, яку можна настроювати для запуску дій, виклику функцій доступності, відкриття камери, увімкнення ліхтарика тощо. За замовчуванням це, як і раніше, перемикач дзвінка, але ви захочете використовувати його для більшого.

Обидві моделі Pro оснащені дисплеями Super Retina XDR з технологією ProMotion і підтримують як завжди дисплей, так і новий режим StandBy в iOS 17.

Грег Джосвіак, керівник відділу маркетингу Apple, пообіцяв, що в 15 Pro та Pro Max встановлені найкращі камери компанії — еквівалент семи окремих об’єктивів. До них входить оновлена 48-мегапіксельна камера, яка нібито краще знімає при слабкому освітленні, фіксує менше відблисків від об’єктиву та використовує системи штучного інтелекту для створення повнорозмірних фотографій у форматі HEIF.

Тепер можна змінювати об’єктив за замовчуванням і знімати з кількома фокусними відстанями – 24 мм, 28 мм та 35 мм – в рамках основної камери. Також можна отримати 5-кратний оптичний зум – найбільший із запропонованих Apple – з фокусною відстанню 120 мм. Шанувальники останніх камер Samsung, звичайно, не будуть у захваті від цих характеристик, але для користувачів iPhone вони є суттєвим оновленням.

Щодо відео, то на цих пристроях можна знімати відео у форматі 4K60 ProRes або навіть безпосередньо записувати на зовнішній накопичувач через порт USB-C (за наявності відповідного кабелю). 15 Pro також зможе знімати «просторове відео», тобто 3D-контент, який ми вже бачили на Vision Pro – правда, ця функція з’явиться пізніше цього року. Очевидно, що Apple розглядає 15 Pro не лише як споживчий пристрій, а й як професійний інструмент для творців та кінематографістів усього світу.

Трансляцію презентації в запису можно подивитися нижче.

https://www.youtube.com/live/ZiP1l7jlIIA?si=XGD87s_AI4JBFH-P

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI