Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Дата-центри технологічних компаній не лише підтримують роботу інтернет-сервісів, а й гріють житлові будинки. Так, Meta надає надмірне тепло данському місту Оденсе, Amazon допомагає опалювати Дублінський університет, а Microsoft будує найбільшу у світі систему обігріву на базі центру обробки даних у фінському Еспоо. І це лише початок: завдяки ажіотажу навколо штучного інтелекту дата-центрів стає дедалі більше.

Данське місто Оденсе не надто велике — тут проживає лише 200 тисяч людей. Його унікальність у тому, що місцеві будинки опалює Meta.

З 2020 року величезний дата-центр Meta площею 50 тис. кв. м у промисловому комплексі на околиці міста спрямовує тепле повітря від серверів до мережі централізованого теплопостачання в Оденсі. Потім воно розподіляється серед 100 000 домогосподарств, підключених до системи. Безпосередньо Meta може забезпечити теплом приблизно 11 тисяч будинків.

Як місцеві ставляться до такого сусідства? Одні скаржаться на надто яскраве світло по периметру дата-центру, інші вважають, що компанія повинна платити в Данії більше податків. Але її внесок в опалення міста переважує ці мінуси.

«Це справді хороша ідея — використовувати тепло, яке інакше просто розчинилося б у повітрі», — каже Сорен Фрейслебен, член міської ради. Чи погодився він, щоб у місті з’явилося більше дата-центрів, якби вони також були підключені до системи опалення? — «Звісно так».

Оденсе — перше місце у світі, де Meta спробувала направити надлишкове тепло з дата-центру безпосередньо до будинків людей, але це не єдина технологічна компанія, яка реалізує подібні ідеї. В Ірландії центр обробки даних Amazon вже допомагає опалювати Дублінський університет, а в місті Еспоо на півдні Фінляндії Microsoft будує найбільшу у світі систему обігріву на базі центру обробки даних.

Очікується, що ця тенденція зростатиме. Нинішній бум штучного інтелекту супроводжувався ажіотажним будівництвом центрів обробки даних. За даними дослідницької компанії Dell’Oro Group, таким компаніям, як Microsoft, Google, Meta та Amazon, доведеться інвестувати близько $1 трлн в інфраструктуру, щоб задовольнити попит на обчислення з використанням штучного інтелекту.

Всі ці центри обробки даних виділяють чимало тепла. Якщо це тепло перенаправити в місцеві будинки, гіганти зможуть виконати свої зобов’язання щодо боротьби зі зміною клімату, а уряди сказати, що уклали хорошу угоду, змусивши бігтех повернути щось місцевій спільноті.

«Дата-центри схожі на гігантські холодильники», — пояснює Девід Лунц, CEO Old Oak and Park Royal Development Corporation, британського девелопера нерухомості. У листопаді компанія анонсувала новий проєкт у Лондоні, який опалюватиметься дата-центром неподалік.

У більшості випадків тепло, яке виробляється цими центрами обробки даних, просто викидається в атмосферу. І завдяки цьому, стверджує Лунц, його просто використовувати для обігріву прилеглих будівель.

«Це виграш для центрів обробки даних, тому що вони не викидають надлишки тепла в атмосферу, що не дуже добре позначається на їх екологічності», — говорить він. За його словами, це також чудово підходить для девелоперів, які отримують джерело «дешевого тепла».

Тепла від дата-центрів недостатньо, щоб його можна було безпосередньо підключати до будинків людей, і енергетична компанія має одночасно підвищувати температуру та виставляти рахунки.

Ніхто в Оденсі не отримує квитанції за електроенергію безпосередньо від Meta. У Данії цим займається компанія Fjernvarme Fyn. Комунальна компанія отримує тепло від Meta (близько 26,6°C, які збільшують до 76,6°C), пояснює Палле Грендаль, виконавчий обов’язки керівника відділу розвитку Fjernvarme Fyn.

Країни Північної Європи найбільше підходять для експериментів технологічних гігантів. Ця ідея найкраще працює, коли центри обробки даних можуть бути підключені до систем централізованого теплопостачання, що раніше існували, коли група будівель використовує єдину систему опалення замість безлічі індивідуальних.

Подібні комунальні системи поширені в таких країнах, як Данія, Фінляндія та Швеція та технологічні компанії — не перші, хто експериментує із підключенням до них.

Протягом останніх 20 років будинок Патріка Олунда в місті Лулео на півночі Швеції частково опалювався надлишковим теплом сусіднього сталеливарного заводу. Зараз Олунд, директор з енергетичних ринків у Microsoft, відтворює цю систему у фінському місті Еспоо.

Але цього разу до місцевої мережі централізованого теплопостачання підключається корпорація Майкрософт. Планується, що проєкт забезпечить теплом 100 тисяч домогосподарств, і після завершення будівництва це буде найбільша у світі система теплопостачання на базі центру обробки даних.

Проєкт Microsoft в Еспоо генеруватиме трохи гарячішу воду (32,2°C), ніж данська система Meta, частково тому, що потужності фінського дата-центру також підтримуватимуть штучний інтелект. Потім фінська енергетична компанія Fortum підвищить температуру до 82,2-121,1 ° C, перш ніж тепло надійде до будинків. За планом це відбудеться після 2025 року.

Том Гловер, керівник відділу операцій з дата-центрами консалтингової компанії JLL, пояснює: центри обробки даних, які забезпечують роботу штучного інтелекту, як правило, виділяють більше тепла через щільніше розташування серверів.

За словами Теєма Ніємінена, керівника проєкту з рекуперації тепла в центрах обробки даних Fortum, коли система Microsoft в Еспоо запрацює, вона не обов’язково знизить ціни за опалення, але безперечно зробить їх стабільнішими.

Microsoft також сподівається, що завдяки стабілізації цін центри обробки даних стануть більш привабливими для місцевих спільнот, незадоволених, що бігтех поглинає величезну кількість відновлюваної енергії.

В Ірландії, де захисники довкілля назвали дата-центри «енергетичними вампірами» — їхня частка в енергоспоживання країни склала 19% — Amazon безплатно віддає надмірне тепло дата-центру місцевому університету та місцевим урядовим установам. Це робиться не зовсім безкорисливо – Дублінський університет забезпечує безплатне охолодження.

Поки що ця домовленість працює. Проєкт розширюється, і зараз місто включає дата-центр Amazon до більшої кількості будівель, а також до 135 квартир на етапі будівництва. Попри це, в графстві Дублін, де налічується від 65 до 70 центрів обробки даних, як і раніше, існують побоювання з приводу кількості споживаної ними енергії.

«Будівництво центрів обробки даних має обговорюватись, — каже Джон О’Ши, старший аналітик в енергетичному агентстві Codema. — Але якщо вони вже збудовані, ми вважаємо, що має сенс використовувати їхній побічний продукт, який інакше просто викидається у повітря або у водні шляхи».

Аналогічний підхід у Данії. Згідно з прогнозом Данського енергетичного агентства, до 2030 року на центри обробки даних припадатиме 14% загального споживання енергії в країні.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Windows падає, а Linux росте: що відбувається на світовому ринку настільних операційних систем

Що являє собою Threads — нова соцмережа Цукерберга, яку називають «вбивцею Twitter»