Як можна використовувати надлишкове тепло з дата-центрів. Ініціатива в Норвегії

У Норвегії вивчають питання вторинного використання тепла, що виділяється дата-центрами. Передбачається, що тепло можна направити на побутові та громадські потреби — обігрів будівель, виробництв, для рибних господарств.

Пропозиція надійшла від Міністра енергетики Норвегії — Тіни Бру (Tina Bru). Ініціатива поширюється на всі компанії з встановленими великими енергетичними установками.

Як з’явилася така ініціатива?

Норвегія реалізує директиву ЄС, яка вимагає великих споживачів електроенергії по можливості перейти до вторинного використання відпрацьованого тепла. Під європейські вимоги потрапляють промислові підприємства наступного типу:

  • сумарна потужність> 20 МВт;
  • в якості палива використовують газ, масло, відходи.

Бру пропонує розширити вимоги для Норвегії та включити в нього дата-центри, сумарною потужністю понад 2 МВт.

Міністр зазначає, що дата-центри за межами великих міст допоможуть у забезпеченні теплоенергією промисловості, рибних ферм та басейнів.

Чому саме дата-центри?

Дата-центри генерують великі обсяги теплової енергії, охолоджуючи сервери та інше обладнання, які знаходяться всередині. Зараз передбачається, що в майбутньому дата-центри будуть реєструватися в системі добровільно, знаходячи в цьому певні переваги.

Глобально Норвегія має на меті стати більш «зеленою», надаючи мінімум негативного впливу на навколишнє середовище. Але виходить не завжди. Річ у тому, що повсюдне використання інтернету, глобальна електрифікація збільшують потребу в мережевому обладнанні та самих магістралях. Разом з цим, зростають обсяги спожитої електрики. Тому Бру пропонує зараз замислитися, наскільки ефективно ресурс розподіляється і використовується повторно вже зараз.

За словами Бру, на цей час зведення дата-центрів заплановано по всій країні. Тому використання вторинного тепла саме дата-центрів для обігріву будівель і рибних господарств має велике значення в перспективі.

Країна дата-центрів

Норвегія кілька років тому оголосила про стратегію, згідно з якою планомірно перетворюється в країну дата-центрів. Вона пропонує і податкові пільги, і різного роду «плюшки» IT-компаніям, які погоджуються співпрацювати. Так, в якості податків за електроенергію дата-центри платять близько $0,005 за 1 кВт/год, а споживачі — тільки $0,02.

Але низька ставка в цьому випадку не стимулює дата-центри ефективніше розпоряджатися надлишковою електроенергією. Навпаки, оператори починають менше турбуватися про витрачання електрики, що, як показано вище, може призвести до дефіциту енергії. Розв’язувати цю проблему може допомогти ініціатива уряду.

Уже зараз відомо, що частина норвезьких компаній залучена в процес теплового ресайклінгу. Так, найбільший в країні дата-центр DigiPlex в Осло направляє частину зайвого тепла для обігріву житлових будинків. У компанії досягнуто домовленості з постачальником комунальних послуг Fortum — працює на аналогічних умовах з дата-центрами по всій Скандинавії. Передбачалося, що при повному запуску системи DigiPlex буде опалюватися 5 тис. квартир в Осло.

Зігріті дата-центрами

Крім Норвегії, в сторону «зелених» ініціатив дата-центрів дивиться Данія. Так, компанія Facebook розширює свій європейський дата-центр в данському місті Оденсе. На старті проєкту потужності системи було достатньо для обігріву близько 6,9 тис. будинків, але його планують збільшити й довести кількість обігріваних будинків до 11 тисяч.

А в Нідерландах сервери дата-центрів обігріють ферми. Виробник ВСР-систем ITRenew має намір об’єднатися з голландським хостинг-провайдером Blockheating, щоб забезпечити теплом від дата-центрів тисячі гектарів теплиць, де вирощують томати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки