Деталі будівництва новітнього екоселища в Нідерландах

Технології екосистеми майбутнього стають доступними вже сьогодні! В Нідерландах побудують нове селище, яке працюватиме на відновлюваній енергії та воді. Майбутні жителі села ReGen будуть вирощувати свою їжу та перероблятимуть більшу частину відходів самостійно.

Реалізація проекту

Мальовнича місцина неподалік Амстердаму незабаром перетвориться на селище нового типу. Традиційні поля і сади будуть контрастувати з вертикальними фермами. Саме там люди будуть вирощувати собі їжу. Харчові відходи селяни перероблятимуть на корм для риби в місцевому господарстві. Будинки будуть оснащені новітніми системами фільтрації дощової води.

«Селищна операційна система» буде оснащена штучним інтелектом, який самостійно регулюватиме рівень відновлювальної енергії, харчового виробництва, керуватиме водосховищем та переробкою відходів.

Таке селище практично не потребуватиме фінансових вливань ззовні. Через бюрократію будівництво села ReGen довелося відтермінувати на 2 роки. Проблема будівництва полягала в тому, що в 1960-х роках тут була дамба і ділянка була затоплена. Але вже зараз бюрократичну проблему вирішено та ReGenVillages отримали дозвіл для подальших дій.

Всі системи у селищі ReGen будуть керуватися за допомогою спеціальної програми. Каналізація, опалення, електроенергія – все це буде максимально автоматизовано. В екоселищі використовуватимуть електромобілі, проте водії паркуватимуться виключно по периметру селища для уникнення аварій за участю пішоходів. Тут можна буде підзарядити свій автомобіль за допомогою сонячних батарей та інших джерел енергії.

Екоселище якісно відрізнятиметься від інших. В ReGen паркувальних місць для автомобілів не передбачено, адже в майбутньому автомобілі будуть керуватися автопілотом, а катання на велосипеді та прогулянки стануть дуже популярними. На кордоні з новітнім селищем пролягатиме кордон зі спеціальною дорогою, яка сполучатиме його з Амстердамом та Альмером (для іншої частини Нідерландів виділені спеціальні велосипедні траси, які ведуть у село). Доїхати туди можна буде на автобусі. Селяни активно використовуватимуть дощову воду. Великий акцент в селищі новітнього типу буде зробленона вирощуванні їжі, включаючи овочі та злаки, ведення рибного господарствата вирощування домашніх тварин та птиці.

Якщо хтось виявить бажання допомогти сусідам по господарству, то на цьому можна буде зекономити. Спеціальна система на блокчейні відслідковуватиме години роботи та розраховуватиме знижку на щомісячний внесок для жителів села.

Автоматизована новітня система використовуватиме рослинний світ для фільтрації каналізаційних стоків, а анаеробний біореактор фільтруватиме відходи і вироблятиме воду для поливу або електроенергії. Харчові та тваринні відходи будуть перероблятися за допомогою кормових мух та водяних червяків для вироблення корму для риби та птиці. Такі відходи, як пластикові та алюмінієві пляшки підуть на переробку у муніципальну систему, далі ж розробники екосистеми придумають для них більш практичне рішення.

Плани на майбутнє

Ерліх сподівається, що проект матиме розвиток та подібні селища можна буде реалізувати будь-де. Але для будівництва таких населених пунктів потрібна політична воля багатьох чиновників. Подібні селища вже існують на Гавайських островах. Вони використовують відновлювальну енергію та збирають дощову воду.

Звичайно, існують і свої проблеми у вигляді фінансування таких проектів. Компанії- забудовники вимагають високі проценти та швидкий екзит, а ReGenVillages планують розвивати екоселища у подальшій перспективі та отримати невеличкий довгостроковий прибуток.

У компанію й досі необхідно інвестувати. Законодавство Альмере обмежує забудівлю територій, тому будівництво такого проекту буде значно дорожче, ніж планувалося раніше.
Будівництво селища ReGen планують закінчити в наступному році. Ерліх сподівається, що надалі такі екопоселення розростатимуться швидше.

«У нас є доступ до великих грошей, проте нам потрібно переконатися, що все працює як треба» — сказав Ерліх.

ReGenVillages планує побудувати подібні екоселища в Данії (м. Лайре-Хвальсо) та Швеції (м. Лунд). Надалі такі поселення можуть з’явитися і в інших країнах, що розвиваються.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fast Company

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження