Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Тих, хто гуляє лісопарком на північ від Нью-Йорка, тепер дивує незвичайна будівля, схожа на великий перевернутий човен. Щоб зрозуміти його найкрутішу фішку, треба уважно придивитися до фотографії – тоді ви побачите, що його каркас утворюють стовбури живих дерев.

Його склепінчастий каркас утворений вербами — видом дерев, чий стовбур відрізняється гнучкістю. Нині їх підтримують балки із заготовленої деревини, а від опадів простір між стволами захищають дерев’яні плитки даху. У майбутньому, коли верби наберуть міцність та товщину, вони утворюватимуть силовий каркас будівлі.

Обрана архітекторами форма, з одного боку, враховує прагнення дерев до плавних вигинів. З іншого, вона дозволяє на середині висоти прищепити додаткові дерева і надбудувати другий поверх, а можливо, і третій, і більше.

«‎Технічно він може піднятися на стільки поверхів, скільки дозволять вам ваші арки», — каже автор проєкту Мітчелл Джоакім.

Крім цього, на фотографії не видно, але в стіни вбудовані ніші та сітки з джуту, в які можна підсадити рослини інших видів, а тварини можуть організувати гнізда та нори, перетворюючи живий будинок на цілу екосистему. Його творці кажуть, що будинок має стати не лише житлом для людини, а й своєрідним «наземним рифом», який стане основою для співіснування багатьох видів.

Фази зростання живого будинку.

Як виростити стіни по-швидкому

Будинок, який отримав назву Fab Tree Hab («промислове житло з дерев»), є частково дослідницьким, частково дизайнерським проєктом. Його головний автор та ідейний натхненник – архітектор Мітчелл Джоакім, лідер некомерційного проєкту Terreform One.

«Це щось на зразок сухопутного корала… він приваблює всілякі істоти, які живуть усередині нього, навколо нього та під ним, і процвітають у цій ділянці лісу. Першого ж дня до нас підселилася жаба». – каже Мітчелл Джоакім, засновник Terreform One.

Ще у 2002 році, бувши аспірантом Массачусетського технологічного інституту, він захопився ідеями біодизайну та, зокрема, можливості створити житло з живих рослин. Побудувати одиничний ексклюзивний будинок на стовбурі багатовікового дуба не так уже й складно, але Джоакім думав над іншою ідеєю: як вирощувати щороку сотні типових заміських будинків, у таких кількостях, в яких вони будуються зараз із неживих матеріалів: «Сенс усієї структури – виробити прототип, який дійсно буде придатний для того, щоб його відтворювати будь-де».

«Головне завдання у тому, щоб навчитися відтворювати біонічний дизайн у сотнях проєктів щороку». – каже Мітчелл Джоакім, засновник Terreform One

Головна проблема на цьому шляху – повільне зростання самих дерев. Команда Terreform One спочатку намагалася вирощувати дерева методом гідропоніки. Вони швидко набирали висоту, після чого їх підсаджували на місце будівництва. Однак за такого методу вони були недостатньо міцними.

Проблему вдалося вирішити, коли дизайнери звернулися на ферми із заготівлі дров. Фермери, які ведуть таке господарство, засаджують землю частою порослю швидкорослих верб. Конкуренція за світло змушує дерева швидко набирати висоту, підтримуючи достатню міцність. Крім того, при такому методі вирощування стовбур виростає прямим і практично без сучків – те, що шукали творці біодому.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи

Hadrian X – перша у світі мобільна роботизована машина для укладання блоків