У Швеції збудують найбільше у світі дерев’яне місто

Стокгольм Вуд Сіті — найбільший у світі містобудівний проєкт з дерева — з’явиться у Стокгольмі, столиці Швеції. На площі понад 250 тис. кв. м розташовуватимуться 7 тис. офісних приміщень та 2 тис. будинків, а також ресторани та магазини. Проєкт оцінюється у $1,4 млрд.

Стокгольм Вуд Сіті розробили архітектурні компанії White Arkitekter та Henning Larsen. Будівництво планується розпочати у 2025 році та завершити за десять років.

Було виявлено, що будівництво з деревини призводить до значно менших викидів вуглецю, ніж з традиційних матеріалів. Однак це створює нові ризики.

Найбільший із них пов’язаний із пожежною безпекою, хоча навколо цього точаться суперечки. Прихильники кажуть, що побоювання щодо цього виникають через погану поінформованість, а скептики вказують на проблеми, пов’язані з протипожежними нормами.

На будівельну галузь припадає майже 40% світових викидів. Тому більш екологічним (і привабливим) варіантом здається масивна деревина – матеріал, який виготовляють із цілих шматків деревини.

Дослідження показують: якщо у середньоповерхових будинках замінити сталь та бетон на масивну деревину, це може на 26,5% скоротити викиди, пов’язані з виробництвом, транспортуванням та встановленням будівельних матеріалів.

Проте деякі дослідники відзначають, що повні дані про вуглецеву дію будівель з масивної деревини відсутні. В результаті, стверджують вони, виробничий процес може виробляти більше викидів, ніж передбачалося раніше.

Іншою перешкодою може стати відсутність ясності та узгодженості щодо правил пожежної безпеки.

CEO Atrium Ljungberg Анніка Анас повідомила, що Стокгольм Вуд Сіті відповідає «тим самим високим вимогам безпеки, що й усі інші споруди», зокрема пожежній безпеці.

Анас зазначила, що деревина, що використовується, «створена спеціально для цієї мети». Вона додала, що інженерна деревина утворює на поверхні захисний вогнетривкий шар, який зберігає більшу частину її структурної міцності, роблячи конструкцію безпечнішою.

На думку Анас, людям потрібно більше прикладів таких проєктів, і тоді по всьому світу їх побільшає.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Axios

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи