Майбутнє без кондиціонерів або як звичайна фарба може зробити світ трохи краще

Дослідницька група з США продемонструвала спосіб створення «супер білої» фарби для покриття будівель, яка відбиває до 98% світла, що надходить до поверхні. Звичайна біла фарба відбиває близько 85% сонячного випромінювання. Якщо використовувати нову фарбу на дахах будинків і інших частинах будівлі, витрати на охолодження приміщень можуть значно знизитися.

Ефект подібний до того, коли людина одягає білу сорочку замість чорної в теплий літній день. Дослідники бачать великий потенціал в тому, щоб покривати будівлі світловідбиваючою білою фарбою, для охолодження внутрішніх приміщень. Нове покриття повинне допомогти скоротити використання кондиціонерів і пов’язані з ним викиди вуглекислого газу.

Найбільш ефективні білі фарби зазвичай відбивають близько 85% сонячної радіації. Інша частина поглинається хімічним складом фарби. Дослідники намагалися поліпшити білу фарбу, внісши кілька змін в рецепт.

Ключовим інгредієнтом сучасних білих фарб з високим коефіцієнтом відбиття сонячного світла є оксид титану, який ефективно відбиває більшість видимого та ближнього інфрачервоного світла. Однак є й недолік. Він полягає в тому, що фарба поглинає ультрафіолетове світло та фіолетовий колір одночасно. Властивість з’єднання поглинати ультрафіолетові промені роблять його корисним в сонцезахисних лосьйонах, але інгредієнт від цього нагрівається під впливом сонячного світла.

Дослідники вивчали альтернативні матеріали. Команда добилася успіху в заміні оксиду титану з’єднанням бариту, поряд з полімером тетрафторетиленом, більш відомим як тефлон. Ці інгредієнти допомагають фарбам відбивати ультрафіолетове світло.

Команда також внесла додаткові удосконалення складу фарби. Вчені скоротили кількість полімерних сполучень у фарбі, які зазвичай служать для поглинання тепла.

Ефективність нової супер білої фарби (з маркуванням E1 і E3) в порівнянні з сучасними фарбами (E2).

«Потенційні переваги в охолодженні, які приносить нова фарба, можуть бути реалізовані в найближчому майбутньому. Пропоновані нами модифікації знаходяться в межах можливостей лакофарбової промисловості », – сказав Джотірмой Мандал, доктор наук Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі та один з авторів дослідження.

Автори дослідження сподіваються, що робота буде стимулювати майбутні ініціативи в області покриття, що охолоджує. Вчені продовжать дослідження з білою фарбою і вивчатимуть пом’якшувальні наслідки покриття, що охолоджує в масовому масштабі, і як це може вплинути на зміну клімату.

«Глобальне введення технології потребують співпраці між експертами в різних областях оптики, матеріалознавстві та метеорології, і експертами з промисловості та політики», — уклав Мандал.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Samueli School of Engineering

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи