Голограма яку можна чути й відчувати

Вчені розробляють пристрій, який може створювати футуристичні голограми за допомогою ультразвукових хвиль.

Дослідники стали на один крок ближче до голографічних 3D-проекцій, які не тільки добре виглядають і звучать, але і здатні до фізичної взаємодії. Завдяки їм різниця між реальним і віртуальним світом стане ще менш помітною. Бо вже зараз віртуальна реальність активно використовується для розваги та навчання.

Вчені з Сасакського університету зробили пристрій, який може створювати 3D-об’єкти, здатні взаємодіяти з оточенням. Не можна сказати, що вийшов якийсь неймовірний гаджет, який втілив в реальність «живі» голограми на кшталт тих, що ви могли бачити в «Зоряних війнах», але це вже перший крок в цьому напрямку.

Пристрій використовує 3D-поле з ультразвукових хвиль, яке утримує в повітрі кульку пінопласту розміром 2 мм. Це кулька рухається зі швидкістю близько 32 км/год, через що кожну десяту секунди описує контур вибраного об’єкту. Демоверсія пристрою може створювати прості анімації — наприклад, зображення метелика, який махає крилами, або земної кулі. Завдання дослідників зробити так, щоб анімацію можна було не тільки бачити, а й торкатися.

Команда вчених з Сасекса намагається переміщати об’єкти за допомогою звукових хвиль з 2015 року. Найскладніше це змусити кульку рухатися досить швидко, щоб її рух зливався в єдину картинку. Дослідникам це вдалося — при швидкості 32 км/год наш мозок перестає помічати рух кульки й сприймає повну картинку.

Рух підсвічується різними кольорами завдяки вбудованим в пристрій світлодіодам, чиє світло відбивається на кульці в польоті. Отримані 3D-зображення можна розглядати під будь-яким кутом. Анімації здатні видавати звуки — в цьому їм теж допомагають надзвукові хвилі. Вібрацію кульки можна налаштувати так, щоб виходили звукові хвилі, які розрізнить людське вухо.

Тиск, який впливає на кульку для управління нею, можна використовувати для створення тактильних відчуттів. Поки що пристрій може створювати тільки примітивні зображення. Але якщо дослідники використають більше кульок, які будуть рухатися ще швидше, то, можливо, зможуть створювати складніші й інтерактивні 3D-об’єкти.

Наявна програма стежить за тим, щоб крихітні кульки не врізалися один в одного в польоті, однак підсвічувати відразу кілька кульок вона поки не може. Проте цей винахід має величезний потенціал для дисплеїв майбутнього, де можна буде взаємодіяти з цифровими зображеннями.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту