Кращі VR та AR-пристрої в 2024

На ринку VR та AR-пристроїв Apple продемонстрували високий рівень. Випустивши в першому поколінні настільки потужний продукт, вони взяли першість у сфері в очах мільйонів людей.

І, так, Vision Pro – справді чудова гарнітура змішаної реальності. Вона має безліч камер, окреме програмне забезпечення, 23 млн пікселів на дисплеї. Але є й недолік – вартість. Сьогодні ми розповімо, які альтернативи зараз представлені на ринку. А ще розберемося, які гарнітури підійдуть під конкретні завдання.

Meta Quest 3

До появи шолома від Apple саме цей пристрій вважався флагманом індустрії. І загалом Quest 3 — справді добротний продукт. Розробники виправили практично всі мінуси попереднього покоління гарнітури, зробивши її компактнішою та зручнішою, а головне – замінивши лінзи на чіткіші. Якщо Quest 2 користувачі лаяли за не найкращу передачу кольорів, то у третьої версії з цим проблем немає.

Наголос у користувальницькому досвіді зроблено на доповнену реальність. Під неї заточено і велику бібліотеку ігор. При цьому працюють окуляри через стереоскопічні камери, які сканують оточення. Тобто проєкція не висить у повітрі без прив’язки до простору, а самі стіни та меблі вашої кімнати перетворюються та вплітаються у доповнену реальність. Вау-ефект забезпечений.

PlayStation VR2

Це пристрій для тих, хто вибирає гарнітуру доповненої реальності із прицілом на ігри. Так, в Apple теж вийшло пару кумедних класичних тайтлів, на зразок Fruit Ninja, але їх кількість і якість не йдуть в жодне порівняння з бібліотекою ігор від Sony. Це повноцінні ААА-проєкти, такі як Resident Evil Village та Gran Turismo 7.

Однак, потрібно розуміти, що PlayStation VR2 не є ігровою консоллю, і працювати згадані вище ігри будуть лише за наявності PlayStation 5. Тобто без основної приставки ці окуляри просто шматок пластику. При цьому екосистема Sony, яка активно розвивається у бік віртуальної реальності, все одно підштовхує любителів повномасштабних ігрових проєктів до купівлі VR2.

Pico 4

На Заході Pico 4 вважається одним з основних конкурентів, що вже відійшла на другий план, але ще не застарілою Meta Quest 2. Гарнітура пропонує відмінне зображення, комфортне використання завдяки компактному корпусу та оптимізацію шляхом штучного зниження роздільної здатності.

Все це працює на власному програмному забезпеченні, яке розроблено китайською компанією ByteDance на основі Android. Випускаються дві версії: європейська та китайська.

З власної колекції програм Pico 4 похвалитися особливо нічим, все максимально базово. Натомість на її систему портується більшість автономних ігор та додатків. Ну і про ручне перенесення ігор з персонального комп’ютера теж забувати не варто. Тут навіть не потрібно встановлювати додатковий софт – все можна просто скопіювати. Часто цей шолом купують саме як додаток до ПК. Він працює і зі SteamVR і з Oculus Rift. При цьому, коштує такий пристрій на порядок дешевше від багатьох конкурентів.

Valve Index

Пристрій від легендарної компанії-розробника ігор Valve позиціювався як канонічний варіант для використання з іншою їх розробкою – SteamVR. Однак ігрова платформа чудово працює і з гарнітурами інших виробників, тому для свого шолома Valve довелося випустити ексклюзив. Ним стало продовження серії Half-Life. Гра з підзаголовком Alyx з’явилася у продажу через 12 років із дати виходу попередньої серії.

Зрозуміло, це підігріло інтерес, але не могло стати причиною придбання апаратури за доволі високу суму. Однак в Index є й інші переваги. Це одна з топових гарнітур для ПК-геймінгу, в першу чергу через частоту оновлення екрана 144 Гц і величезного кута огляду 130 градусів.

Крім того, поставляється пристрій в основному в kit-наборі з контролерами та станціями, що відстежують знаходження користувача в просторі. Виходить повний пакет всього необхідного для віртуального геймінгу вже є в одній коробці. З іншого боку, потрібно розуміти, що це, так само як і у випадку з PlayStation VR, не самостійний пристрій, а лише доповнення до комп’ютера.

HTC Vive Pro 2

Ще один шолом віртуальної реальності, орієнтований виключно на ігровий досвід. У нього немає ні відеокарти, ні власного процесора, тому для ігор потрібен буде й досить потужний ПК. При цьому потужний буквально. На сайтах магазинів попереджають, що мінімальні моделі графічних модулів повинні бути на рівні NVIDIA GeForce 1060 або AMD Radeon RX 480. Зате пристрій має чи не найкращу на ринку роздільну здатність у 5К. Лише цей показник вже виводить HTC Vive Pro 2 у флагмани сфери.

Насправді радує пристрій не лише екраном, а й іншими параметрами. Тут справді хороший звук, ергономічний дизайн зі зручною посадкою та регульована відстань до зіниць, щоб не втомлювались очі. Працюють окуляри на тому ж SteamVR, так що для більшості геймерів встановлення ігор не будуть проблемою.

Microsoft HoloLens 2

Мабуть, найсумнівніший пристрій з усього списку. Так, на старті ці окуляри вважалися найкращим вибором у сегменті доповненої реальності. Вони чудово розпізнають жести та підлаштовуються під навколишній простір, що робить їх чудовою гарнітурою для дизайнерів, інженерів, архітекторів та інших фахівців схожих професій.

При цьому, враховуючи вартість, купувати їх сьогодні варто тільки якщо ви – затятий противник всього, що виробляє Apple. У будь-якому іншому випадку нова гарнітура з яблуком буде кращим вибором за схожою ціною, але з більшою функціональністю. До того ж за всіма параметрами: від об’єму пам’яті до роздільної здатності, ваги та частоти оновлення екрана.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW