Зоопарк без тварин – лише початок. Чому на нас чекає революція голограм

Фантасти та футуристи давно описують майбутнє, повне голограм – від рекламних банерів до інтерфейсів. Розповідаємо про проєкти, які вже втілюють цю ідею у життя.

В австралійському Hologram Zoo, який відкрився цього року і вміщує 50 реалістичних експонатів від динозаврів до горил, створених за допомогою лазерів.  відвідувачі ухиляються від слонів, що біжать у паніці, заглядають у роззявлену пащу гіпопотама і гладять жирафів.

Його автор говорить, що це найбільш футуристичний тематичний парк для тварин у світі, який використовує технології, які більше ніде не зустріти.

«Там багато сміху, багато криків… але коли повз пропливає 30-метровий кит, з якоїсь причини всі замовкають, ніби відчуваючи побожний трепет перед такою чудовою істотою», — пояснює Брюс Делл, виконавчий директор Axiom Holographics та творець Hologram Zoo.

Це цифрова ілюзія, що змушує мозок бачити те, чого насправді немає.

«Ви проєктуєте об’єкт у повітрі, який здається реальним, тому що, обходячи його, ви бачите його під різними кутами… Тварини входять до кімнати, вони проходять тунелем, і ви гладите їх, як у кіно. Ви бачите перед собою тварину, створену зі світла. Ви йдете, простягаєте руку і гладите лева», — каже він.

У шоу використовується нова технологія «глибини», завдяки якій тварини здаються більшими. Зображення, що рухаються, оживають завдяки лазерному проєктору зі спеціальними кристалами, які дозволяють простим сонцезахисним окулярам на гостях розділяти поля світла.

Існує пристрій, який знає, де знаходиться кожна людина в кімнаті, створюючи індивідуальний віртуальний досвід. Шоу з голограмами також оснащені сенсорними технологіями, що дозволяють відвідувачам вдихати запахи квітів та дерев.

Технологія, що висвітлює тематичний парк Axiom у передмісті Брісбена, використовується і в інших місцях. Брюс Делл повідомляє, що його компанія має контракти з Airbus і Honeywell, а також вони будують акваріум з голограмами для розкішного готелю на Мальдівах, що належить Біллу Гейтсу.

Засновник Hologram Zoo каже, що переосмислює індустрію, скорочуючи витрати та підвищуючи якість, виготовляючи компоненти на спеціально побудованому заводі в австралійському штаті Квінсленд.

«Всі очікують на революцію голограм. Це те, що ми бачимо в науковій фантастиці, і до теперішнього часу це вже мало бути в нас. Але голограми завжди були дуже дорогі. Ми відчували, що можна дещо зробити, щоб зробити їх набагато дешевшими», — пояснює Делл. — «Голограми вимагають величезних обчислювальних потужностей. Зазвичай на їх виконання потрібно 10 комп’ютерів, підключених разом. Розуміючи, як керувати комп’ютерною пам’яттю, ми змогли створити алгоритми, які дозволяють використовувати голограму лише на одному комп’ютері».

У Канберрі повним ходом триває чергові перегони щодо переосмислення концепцій голографії. Науковці з Австралійського національного університету (ANU) кажуть, що вони порушують давні закони фізики, які використовують лінзи та дзеркала для поширення світла.

Команда ANU експериментує з метаоптикою або нанофотонікою. Коли світлові промені проходять по крихітних метаповерхнях, розмір яких становить лише кілька міліметрів, вони можуть керувати хвилею, як звичайна лінза, але в набагато меншому масштабі.

«Ми намагаємось просунути ці технології у майбутнє. Коли ми зможемо зробити ці лазери мініатюрними та розмістити їх на невеликому портативному пристрої, тоді ми зробимо стрибок, — каже професор Драгомір Нешев із Дослідницької школи фізики ANU. — Наразі все ґрунтується на тому, де були голограми на самому початку, у 60-х та 70-х роках».

Метаповерхні могли б перетворити окуляри для читання на окуляри нічного бачення, замінити діагностичні аналізи крові тестами на дихання та повідомити нас, коли їжа в холодильнику зіпсувалася.

Професор Нешев вважає, що голографічні методи можуть стати «трансформаційними» для медицини та допомогти хірургам проникнути глибоко в організм пацієнта на клітинному рівні за допомогою зображень у реальному часі.

Голограми також надихнули на те, що описується як «перша у світі колаборація» між психологією та театром у Квінслендському технологічному університеті (QUT). Алекс» — це п’єса тривалістю в годину, яка розповідає про дівчинку, яка втратила батька, спроби його знайти, а також про її шлях до самопізнання.

Продюсери описують це як «засноване на мистецтві клінічне втручання, спрямоване на людей із розладами харчової поведінки».

«Алекс» нагадує традиційну п’єсу, на будь-який інший похід до театру, доки не з’явиться голографічне зображення. Це більше схоже на фільм про Кролика Роджера; реальні актори та анімація знаходяться в одному театральному просторі.

«Технологія, використана для створення «Алекс», напрочуд проста і складна одночасно. По суті, це доповнена реальність без необхідності в пристроях, захисних окулярах або смартпристрої який потрібно тримати в руці, щоб зображення з’явилося на екрані», — пояснює доктор Шейн Пайк, автор п’єси зі Школи творчої практики QUT.

У той час як голограми створюють повністю віртуальний світ, доповнена реальність QUT використовує екран зі спецефектами, званий голографічним екраном, щоб вивести віртуальних персонажів п’єси на сцену.

«Це особливий матеріал, який здається невидимим неозброєним оком, але при освітленні зображенням, що проектується потужними проєкторами, він уловлюється сіткою і постає як втілений персонаж. Ми з’єднуємо анімацію за допомогою технології захоплення руху із реальним актором за лаштунками», — розповідає доктор Пайк.

Австралійські науковці сподіваються в кінцевому підсумку створити реалістичні голограми, що рухаються, які відображатимуться прямо на екрані смартфона.

Брюс Делл нещодавно виступив куратором виставки голограмних динозаврів в Австралійському музеї Сіднеї. Він вважає, що в майбутньому голограми будуть оточувати нас усюди: від плавучих гамбургерів та піци в ресторанах швидкого харчування до віртуального дорогоцінного каміння в ювелірних магазинах.

«Часто ми говоримо про технологічні революції: телебачення, автомобілі, мобільні телефони, лампочки розжарювання, і питання в тому, яке буде наступне? Що ж, ЗМІ та наукова фантастика багато років розповідають нам, що наступна революція буде пов’язана з голограмами, коли вони будуть усюди», — передбачає він.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BBCNews

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики