Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Аналітики з Trend Hunter традиційно випустили масштабний огляд найзначніших трендів на наступний рік. У цьому матеріалі розбираємо 10 тенденцій у сфері технологій – очікувано, у багатьох із них простежується вплив штучного інтелекту.

Обслуговування клієнтів за допомогою штучного інтелекту

Тренд: Компанії впроваджують штучний інтелект у служби підтримки. Чат-боти мають повні знання з будь-якого набору даних, на якому вони навчені, і можуть миттєво відповідати на будь-які питання, спілкуючись з будь-якою кількістю клієнтів одночасно. Це економить гроші бізнесу та час споживача.

Приклади: чат-бот BILLIE від IKEA; платформа для автоматизації обслуговування клієнтів Zowie; цифровий помічник для фінтеху від LAQO; Watson Assistant для створення чат-ботів від IBM.

Платформи для вивчення мов зі штучним інтелектом

Тренд: Стартапи запускають платформи вивчення мов з урахуванням генеративного штучного інтелекту. Такі платформи надають більш детальний зворотний зв’язок та впорядковані заняття, а також коштують дешевше для споживачів.

Приклади: Новий рівень підписки Duolingo Max із генеративним штучним інтелектом; платформа для вивчення мов на базі штучного інтелекту Kendasi; програми Praktika.AI та TalkPal.

Розумні холодильники з імітацією сонячного світла

Тренд: Бренди побутової техніки пропонують розумні холодильники зі світлодіодними лампами у контейнерах для продуктів, що імітують сонячний цикл. Це продовжує термін зберігання фруктів та овочів і дозволяє зберегти в них якнайбільше вітамінів. Технологія економить гроші та час споживачів.

Приклади: Технологія HarvestFresh від Beko; технологія Vitamin Fresh від Dawlance; технологія NatureLight від Defy; холодильники Fresh-O-Logy та NutriLock від Singer Bangladesh.

Голосові помічники в автомобілях

Тренд: Голосові помічники для автомобілів набирають популярності, оскільки система Hands Free стає все більш корисною. Автомобільні бренди або використовують наявні голосові технології або створюють власні. Такі помічники допомагають водіям виконувати різні завдання – від навігації до розваг.

Приклади: Технологія із голосовим управлінням Tourguide від Mercedes; підтримка асистента Alexa від Amazon в автомобілях Ford, Jaguar та Land Rover.

Відмова від традиційних операційних систем

Тренд: Виробники комп’ютерів використовують операційні системи з відкритим кодом, щоб створити більш індивідуальний досвід для споживачів і урізноманітнити ринок операційних систем. Такі системи пропонують різні переваги – від оптимізації процесів та інтерфейсів до персоналізації.

Приклади: HP Dev One на базі Linux; перший ноутбук для програмістів ROMA від XCalibyte; ноутбук для роботи з технологіями глибокого навчання Tensorbook від Razer та Lambda; ноутбук-планшет FydeTab Duo на базі Linux

Неігрові персонажі зі штучним інтелектом

Тренд: Розробники ігор використовують генеративний штучний інтелект, щоб зробити ігри більш захопливими та менш передбачуваними. З неігровими персонажами (NPC) на базі штучного інтелекту можна вести більш реалістичні розмови та вибудовувати зв’язки.

Приклади: NPC на базі штучного інтелекту від Replica Studios для Unreal Engine; NPCx – творець реалістичних NPC за допомогою генеративного штучного інтелекту; NPC з генеративним штучним інтелектом від NetEase; сервіс Avatar Cloud Engine від NVIDIA, що дозволяє гравцям спілкуватися з NPC.

Фізичні простори для геймерів

Тренд: Кіберспортивні команди та організації почали відкривати у всьому світі студії, де гравці можуть відточувати навички, брати участь у живих заходах, займатися оздоровчими практиками та створювати контент. Такі простори також відвідують автори контенту та професійні кіберспортсмени. Вони допомагають об’єднувати інфлюєнсерів, які бажають співпрацювати.

Приклади: простори латиноамериканської кіберспортивної організації Leviatán; навчальні центри Alienware; кіберспортивний комплекс TropiCaos у Бразилії; новий простір від T-Wolves Gaming та Wisdom Gaming; нова студія для творців ігрового контенту від Денні Лопеса із Tundra Esports.

Пристрої з можливістю вдосконалення

Тренд: Компанії випускають технологічні продукти (ноутбуки, смартфони та ігрові пристрої), які користувачі можуть самостійно покращити та відремонтувати. Це дозволяє брендам продавати тим, хто хоче оновлень, окремі компоненти за нижчими цінами, а не нові пристрої, знижуючи виробничі витрати та споживчі витрати.

Приклади: Компактний ПК MInisforum EliteMini HX90 із замінною оперативною пам’яттю та фізичним накопичувачем; модульний ноутбук 2-го покоління Framework Laptop; компактний Minisforum NAB6 з процесором Intel 12-го покоління та деталями, що замінюються; ноутбуки Framework Laptop із можливістю заміни графічного процесора.

Обчислювальне обладнання для штучного інтелекту

Тренд: Бренди випускають обладнання з характеристиками, що дозволяють виконувати робоче навантаження, пов’язане зі штучним інтелектом. Ці обчислювальні чіпи допомагають максимально швидко та ефективно створювати, розміщувати та навчати моделі штучного інтелекту.

Приклади: Чіп MI300x від AMD з підтримкою робочих навантажень штучного інтелекту; чіп Artificial Intelligence Unit від IBM; чіпи Falcon Shores від Intel; обчислювальний чіп NeuRRAM, що дозволяє працювати зі штучним інтелектом прямо на пристроях.

Підключені автомобілі

Тренд: Автовиробники впроваджують та стандартизують підключені технології, такі як сервіси «відчуття дороги» (road-sensing services), мережі всередині автомобілів (in-vehicle network connections) та зв’язок між декількома транспортними засобами (multi-vehicle communications). Це дозволяє машинам визначати водіїв, що знаходяться поруч, і пропонувати послуги GPS в реальному часі операторам екстрених служб.

Приклади: Електрокар Holograktor з AR-дисплеєм та системою дистанційного керування; гібридна мобільна приватна мережа 5G від Porsche та Vodafone; підключені послуги OnStar від GM як стандарт для автовиробників; технологія Audi C-V2X.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TrendHunter

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному