Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Танення арктичного льоду — одна з найбільш помітних та тривожних ознак швидкої зміни клімату. Щоб уповільнити процес, деякі компанії зосереджуються на викидах вуглекислого газу в атмосферу.

Стартап Real Ice вибрав пряміший підхід та працює над технологією, яка має відновити арктичний лід та збільшити його товщину.

За останні 30 років найстаріші та найтовстіші ділянки льоду в регіоні скоротилися на 95%. Крига необхідна для відбиття тепла в атмосферу. Якщо він тане, температура зростає, і рівень моря підвищується.

«Це збереження екосистеми. Ми намагаємося підтримувати хоча б той обсяг льоду, який є зараз, приблизно 4 млн кв. км на кінець літа. І якщо в нас вийде, ми хотіли б відновити рівень 1980-х років, понад 7 млн кв. км», — каже Андреа Чеколіні, CEO Real Ice.

Він додає, що компанія працює в умовах дефіциту часу:

«Останні дослідження показують, що протягом наступних 10-20 років ми побачимо першу подію блакитного океану, коли вперше за два мільйони років наприкінці літнього періоду в Арктиці не буде морського льоду».

Як заморозити кригу вручну?

Технологія Real Ice заснована на ранніх дослідженнях Університету штату Аризона та Вашингтонського університету. Компанія розпочиналася як волонтерський проєкт у Бангорському університеті у Північному Уельсі. Його випускники вирішили втілити в життя ідею, і за два роки на її основі з’явився стартап.

Real Ice збирається використовувати підводні безпілотники на зеленому водні, які запускатимуться з плавучих платформ та буритимуть отвори у льоду знизу. Через отвори вода витягується з-під льоду та розбризкується поверх. Таким чином видаляється сніг, що осідає на поверхні, і утворюється новий шар льоду.

В результаті загальна температура крижаної брили знижується, що дозволяє збільшити її товщину.

Real Ice витратить наступні три роки на тестування та створення прототипів – зараз стартап працює спільно з Центром відновлення клімату Кембриджського університету. Після цього він запустить перший масштабний пілот, який охопить 100 кв. км льоду в Канаді.

Як це профінансувати?

Поки що Real Ice розвивається за моделлю бутстрепінгу. Чеколіні каже, що він сподівається, що гроші відкриють шлях до збереження Арктики, так само як це було зроблено для захисту інших екосистем. Наприклад, є Фонд Амазонки розміром $1,3 млрд, який фінансують країни по всьому світу, щоб захистити тропічні ліси.

Інший механізм фінансування, до якого придивляється Real Ice, — кредити, що «охолоджують». Це аналог вуглецевих кредитів, еквівалентних певній кількості запобігання викидам вуглецю або видаленню їх з атмосфери. Але замість виміру викидів вони оцінюють охолодний потенціал конкретної процедури.

Модель ще належить затвердити.

Минулого року «охолоджуючі кредити» вже викликали суперечки, коли американський стартап Make Sunsets випустив в атмосферу частинки сірки, щоб відбити сонячне світло назад у космос і брав на це кредити. Критики визнали цей крок досить спірним, який не враховує наслідки.

Чеколіні прагне дистанціювати технологію Real Ice від геоінжинірингу. «Ми не створюємо нічого такого, чого природа раніше не бачила», — говорить він.

Робота з корінними народами

Арктичний лід важливий не тільки через його вплив на зміну клімату, а й для спільнот, що мешкають у регіоні. Приблизно 4 млн людей живуть, ловлять рибу та полюють в Арктиці.

«Багато в чому наш успіх залежатиме від того, наскільки добре ми залучимо місцевих жителів», — говорить Кіан Шервін, засновник і CEO Real Ice. Компанія проводить презентації у школах та активно взаємодіє зі спільнотою.

Андреа Чеколіні, CEO Real Ice, в Арктиці

«У центрі нашого процесу прийняття рішень мають бути традиційні знання. Без цього ми не змогли б зробити те, що задумали», — каже Шервін, додаючи, що місцеві знання про географію та характер суші та льоду мають вирішальне значення для роботи компанії.

Шервін каже, що Real Ice передбачає, що місцеві спільноти самі здійснюватимуть проєкти з відновлення льоду та отримуватимуть дохід від будь-яких отриманих кредитів. За його словами, це могло б запропонувати іншу форму зайнятості та заробітку, яка була б альтернативою видобувним галузям в Арктиці, таких як видобуток корисних копалин та розвідка нафти.

На цей час робота Real Ice триває: команда щойно вирушила до чергової арктичної місії для тестування технології.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Sifted

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди