Пристрої на основі AI, які допомагають боротися з глобальним потеплінням

Ви можете займатися ретельним сортуванням сміття, приймати швидкий душ для економії води і уникати використання агресивних хімікатів, але всі ваші прагнення щодо збереження навколишнього середовища марні, якщо інші люди та організації не докладають аналогічних зусиль. Звичайно, такі інноваційні розробки, як бджоли-роботи, що запилюють посіви, безпілотні автомобілі, які за прогнозами з’являться вже через кілька років, дають надію на широке впровадження «зелених» технологій. Але поки це лише експерименти, далекі від реального впровадження. Тому сьогодні необхідно докласти власних зусиль для турботи про нашу планету.

vst_wall

Домовласники, що переходять на «зелений» стиль життя, найчастіше скаржаться на те, що для цього необхідно витратити багато часу і зусиль. На щастя, вже існують технології штучного інтелекту, які допомагають жити більш дружньо до екології. Для  цього споживачам потрібно лише встановити інтелектуальні побутові пристрої, які допоможуть їм забезпечити свій внесок в збереження навколишнього середовища. Ось деякі з нових технологій на базі штучного інтелекту (AI).

«Розумні» термостати, що регулюють споживання енергії

На побутові системи опалення та охолодження припадає майже половина енергії, що споживається домогосподарством. Логічно припустити, що саме вони є причиною величезних фінансових витрат. За допомогою інтелектуального термостата, такого як Nest’s Learning Thermostat, ви зможете заощадити гроші і потурбуватися про екологію.

Подібні термостати автоматично регулюють температуру в приміщенні, виходячи з показань зовнішньої температури та вологості. Пристрої використовують зв’язок Wi-Fi для контролю погодних датчиків за вікном і на базі отриманих даних створюють потрібний мікроклімат в приміщенні. Більш того, коли погода дозволяє, вони можуть застосовувати звичайні вентилятори, з метою економії енергії. Також ці пристрої надають вам інформацію про споживання енергії, що допомагає контролювати витрати і споживати ресурси більш раціонально. Але й це ще не все: багато інтелектуальних термостатів автоматично регулюють температуру в будинку, залежно від часу доби і вашого перебування або відсутності у помешканні. Nest навіть відстежує поведінку і особисті примхи користувача, щоб згодом більш оптимально адаптувати температуру до його індивідуальних запитів.

Якщо ви постійно забуваєте вимкнути тепло перед від’їздом на роботу, смарт-термостат зробить це за вас, чим заощадить вам не менше 10% витрат на опалення і приблизно 15% на охолодження щорічно.

Інтелектуальні системи зрошення економлять розхід води

Для прикладу: американські домогосподарства в середньому споживають близько однієї тони води на день, і 30% з цього обсягу використовується для поливу трав’яних газонів. Звичайно ж, пишні зелені галявини – справжнє задоволення, але не варто робити це за рахунок навколишнього середовища. Інтелектуальні системи зрошення здатні заощадити в кожному будинку до 35 тон води в рік, а в масштабах США це складає до 400 млн тон.

Skydrop – інноваціний пристрій, який використовує бездротове підключення до інтернету, щоб стежити за погодою. Завдяки цьому Skydrop не буде поливати газон під час зливи або відразу після грози. Подібно Nest, цей продукт збирає інформацію про побажання та примхи користувача і на їх базі створює графік оптимального поливу. Крім того, така система ще й підтримує коректний рівень вологи в ґрунті. Це допомагає споживачам контролювати використання води і не дратувати сусідів постійним поливом.

Прогресивні засоби боротьби зі шкідниками

Хоча споживча версія ще не вийшла на ринок, комерційна фермерська індустрія використовує інтелектуальний контроль за шкідниками для виявлення і боротьби з окремими видами комах, не завдаючи шкоди іншим. Технологія застосовує розпізнавання зображень для ідентифікації та безпечної обробки шкідників. Мета такої розробки – по-перше, скоротити витрати для самих фермерів і споживачів. По-друге – запобігти таким проблемами, як знищення колоній бджіл. Інтелектуальні системи також захищають природне середовище від шкоди, що завдає застосування шкідливих пестицидів.

Незважаючи на те, що інтелектуальний контроль за шкідниками поки недоступний для пересічного споживача, вже існують компанії, що реалізують подібні технології в своїх службах з боротьби зі шкідливими комахами. Ці постачальники послуг надають своїм технічним фахівцям доступ до програмних додатків, які дозволяють виявляти сумнівних шкідників через розпізнавання зображень. Технік просто фотографує комаху і завантажує знімок в додаток, щоб дізнатися про тип шкідника і найбільш ефективний безпечний спосіб боротьби з ним.

Як призвичаїтися до турботи про екологію

Стати дружнім до природи набагато простіше, ніж думає більшість людей, завдяки наявності відновлюваних ресурсів, штучного інтелекту і автоматизованих пристроїв для «розумного» будинку. Хоча поки що немає рішень, які точно допоможуть подолати наслідки зміни клімату, побутові технології, описані в даній статті, сприяють тому, щоб більша кількість домогосподарств перейшла на екологічно чистий спосіб життя та зменшила негативний вплив на клімат у майбутньому.

Час покаже, чи здатні ми уберегти планету від зміни клімату. Рішення на основі штучного інтелекту хоча б дають надію на те, що ми зможемо подовжити своє безпечне перебування на Землі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: VentureBeat

Читайте также:

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев