Windows падає, а Linux росте: що відбувається на світовому ринку настільних операційних систем

За підрахунками сервісу веб-аналітики StatCounter, у червні 2023 року частка Linux на світовому ринку настільних ОС досягла 3,07% — вперше за більш ніж 30 років існування системи.

За даними StatCounter, у червні 2018 року Linux займав 1,69% світового ринку настільних операційних систем. З червня 2022 року до червня 2023 року його частка зросла з 2,42% до 3,07% — і в період із травня до червня вперше перевищила 3%. Якщо розглядати Chrome OS як систему Linux, то склавши її частку в 4,13% із часткою Linux, ми отримаємо 7,2%.

У цей час помітні й інші тенденції. За рік частка Windows знизилася з 76,33 до 68,23%, трохи відновившись після сильного зимово-весняного падіння до 62,06%. Причина може бути в тому, що з березня 2022 Microsoft припинила продажі в росії.

Справа також може бути в категорії «невідомо» (unknown), яка, ймовірно, включає нові та дуже старі версії популярних ОС. Частка «невідомо» поступово збільшується, а потім сягає 13% і залишається на цьому рівні якраз під час падіння Windows. У порівнянні з цією категорією, Linux зростає більш плавно.

MacOS також росте поступово, але впевнено — з 14,64% у червні 2022 року до 21,32% через рік. За даними на червень 2022 року, Windows та MacOS займають 89,5% ринку. За третє місце зі значно нижчими показниками борються Chrome, Linux та категорія «невідомо».

StatCounter отримує дані від коду відстеження, який встановлений на більш ніж 1,5 млн сайтів по всьому світу і фіксує близько 5 млрд переглядів сторінок на місяць. Єдині зміни, які вносяться до даних, — видалення ботів та коригування під попередній рендеринг у Google Chrome. Категорія «настільні комп’ютери» включає ноутбуки. До статистики можуть бути внесені виправлення протягом 45 днів після публікації.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ARStechnica

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки