12 корисних програм для Windows 11, які варто спробувати

Налаштуємо зовнішній вигляд системи та зробимо її зручніше. І все це абсолютно безплатно.

Microsoft PowerToys

PowerToys — це продукт компанії Microsoft. І ця програма має велику кількість функцій і робить роботу з системою набагато зручніше.

Наприклад, PowerToys може налаштовувати клавіатурні поєднання у вашій системі. Хочете перемикати розкладку клавіатури через Caps Lock, а кнопками F5 — F8 керувати музичним плеєром? Програма дозволить це зробити. Або, можливо, вам потрібно тимчасово вимкнути засинання екрана, не заходячи в налаштування? PowerToys розв’яже цю проблему одним натисканням миші.

Програма може автоматично сортувати вікна на екрані залежно від того, чим ви зайняті, масово перейменовувати файли, показувати вміст документів у бічному вікні «Провідника», закріплювати потрібні програми поверх інших, запускати їх через пошуковий рядок у стилі Spotlight з macOS — в загальному всього і не перерахувати.

RoundedTB

Ця програма робить краї вашого таскбара круглими, завдяки чому він виглядає дуже стильно та футуристично. Крім цього, програма дозволяє налаштувати розміри панелі завдань і зробити її динамічно розширюваною, як у macOS.

RoundedTB можна завантажити в магазині програм Microsoft. І не переживайте: програма не змінює системні файли та не впливає на продуктивність.

EarTrumpet

Microsoft зробили в Windows 11 гарну панель управління звуком, але їй, як і раніше, не вистачає функціональності. EarTrumpet ж — більш прокачаний інструмент зміни гучності системи, який дозволяє керувати звуком кожної запущеної програми. Корисна річ, якщо ви одночасно працюєте, одним оком дивитися відео на YouTube і слухаєте ембієнт фоном в Spotify.

Lively Wallpaper

У Windows 11 додали нові шпалери, але вони, прямо скажемо, досить нудні та швидко набридають. Якщо ви хочете, щоб на робочому столі було щось цікавіше, спробуйте Lively Wallpaper. Це безплатна програма з відкритим вихідним кодом, яка дозволяє встановлювати відео, анімовані фони, GIF-файли та навіть вебсторінки як шпалери. Крім того, в ній можна налаштувати яскравість, швидкість, масштабування та колір анімації.

Dynamic Theme

Якщо анімації відвертають від роботи й хочеться бачити на робочому столі статичний фон — до ваших послуг додаток Dynamic Theme. Він автоматично завантажує нові шпалери, тому вам не доведеться витрачати час на підбір картинок в інтернеті. Джерелом для утиліти служать сайти Bing і Windows Spotloght, а там дбайлива Microsoft збирає лише найкращі картинки.

ElevenClock

Якщо ви користувалися двома або більшою кількістю моніторів на Windows 10, могли бачити час у правому нижньому кутку екрана на будь-якому з них. У Windows 11 він відображається тільки на головному дисплеї, і це незручно. Microsoft обіцяла все зробити як було, але віз і нині там.

Безплатна утиліта ElevenClock може повернути годинник на колишнє місце, та ще й дозволяє його налаштувати — наприклад, поміняти колір тексту та шрифт, увімкнути відображення секунд і так далі. Програма органічно вписується в інтерфейс та підтримує і денний, і нічний режими.

Auto Dark Mode X

У Windows 11 нарешті додали гарний і зручний нічний режим. Вперше темна тема з’явилася в «Десятці», але там вона досі виглядає чужорідною. А ось стиль оформлення нової версії дуже гарний.

Однак у Microsoft, як завжди, забули про одну важливу дрібницю: система не вміє перемикати світлий і темний режими автоматично.

Auto Dark Mode X виправляє цей недолік. З цим додатком теми змінюватимуться в залежності від часу доби. По-перше, це допомагає зберегти очі, а по-друге, так Windows 11 просто має кращий вигляд.

Files

У Windows 11 «Провідник» переробили, але він все ще далекий від ідеалу. Files — сторонній додаток, який стане відмінною заміною стандартного файлового менеджера.

Програма виглядає більш стильно і сучасно і може похвалитися вбудованими вкладками та боковою панеллю, що налаштовується. Та й темний режим мати кращий вигляд.

Програма доступна безплатно на офіційному сайті GitHub. Також її можна купити в магазині програм Microsoft Store, якщо хочете підтримати розробників.

QuickLook

Фанати macOS жити не можуть без функції «Швидкий перегляд» у Finder: натискаєте пробіл, і перед вами відкривається вміст вибраного файлу без запуску програм для його редагування. Дуже зручно, щоб перегортати свої та ілюстрації та макети, не відкриваючи громіздкі Photoshop та Illustrator.

QuickLook додає аналогічну можливість у Windows. Просто виберіть потрібний файл та натисніть пробіл. Особливо приємно, що програма вміє відкривати документи Word — правда, для цього знадобиться встановити спеціальний плагін із сайту розробника.

Twinkle Tray

Вам ніколи не здавалося дивним, що гучністю через системний трей управляти можна, а яскравістю ні? Twinkle Tray виправить цю несправедливість. Після встановлення програми ви зможете змінювати яскравість свого монітора прямо з області сповіщень. А ще вдасться налаштовувати навіть кілька окремих дисплеїв, якщо вони є.

NanaZip

Всім відомий старий добрий архіватор 7-Zip. У нього лише один мінус: інтерфейс програми виглядає так, ніби він прибув до нас на машині часу з початку нульових.

NanaZip це форк, тобто точна копія 7-Zip. Однак її оновлений зовнішній вигляд набагато більше відповідає блискучій і глянсовій Windows 11. Архіватор інтегрується в «Провідник», мати гарний вигляд і справляється зі своїми обов’язками. А ще він безплатний.

Winaero Tweaker

Взагалі до додатків для налаштування ОС потрібно ставитися з обережністю, оскільки вони можуть просто зламати систему. Але Winaero Tweaker — перевірений часом інструмент, який вирізняється із загальної маси таких програм.

Додаток дозволить вам одним клацанням скоригувати зовнішній вигляд системи так, щоб та трохи більше нагадувала стару добру «Десятку». Воно поверне значки на панелі завдань на ліву сторону екрана, перетворить контекстне меню на класичне, відключить надто настирливу телеметрію, випиляє набридливі віджети — загалом, зробить так, щоб Windows 11 менше бентежила вас будь-якими несподіваними нововведеннями.

За потреби, втім, усі зміни можна буде легко повернути. Головне, не забудьте створити точку відновлення системи перед тим, як щось міняти.

Особливо важливо, що ThisIsWin11 може зупинити фонове встановлення та оновлення всіх рекламних вбудованих програм на кшталт WhatsApp, TikTok, Solitaire та іншого подібного добра. Це дозволить трохи підвищити продуктивність.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша