8 поганих звичок, які руйнують ваш ноутбук

При правильному поводженні техніка служить довше — це особливо справедливо й стосовно комп’ютерів і ноутбуків. Якщо вам здається, що пристрої ламаються частіше, ніж варто було б, можливо, причина цього криється в наступних звичках.

Залишати ноутбук на м’яких поверхнях

Тепло — смертельний ворог комп’ютера. Коли він перегрівається, процесор починає повільніше працювати, щоб знизити температуру, а сам комп’ютер навіть може вимкнутися. Якщо він довго працює при високій температурі, це скорочує термін служби процесора, вентиляторів і батареї — не кажучи вже про те, що пристрій починає шуміти та сильно нагріватися.

Для стаціонарного комп’ютера рішення досить просте — переконайтеся, що до нього надходить достатньо повітря, а вентилятори справляються з охолодженням. Комп’ютер не варто тримати в тісному кабінеті та інших жарких приміщеннях. Можливо, необхідно прибрати пил за допомогою спеціального порохотяга. Якщо ви розганяєте продуктивність комп’ютера, стежте за напругою і температурою процесора.

Ноутбуки вимагають більше уваги. Їх легко переносити з місця на місце, і тому може з’явитися звичка ставити ноутбук на ковдру або іншу поверхню з ворсом, яка не пропускає повітря під пристрій. Намагайтеся розташовувати ноутбук на плоских поверхнях (так, щоб його ніжки трохи підіймали пристрій над столом) або хоча б переконайтеся, що його не закриває ковдра або інший предмет, який блокує потік повітря. Відмінний вихід — підставка під ноутбук.

Не чистити комп’ютер від бруду, пилу, рідин

Всі комп’ютери збирають пил, тому з часом їх деталі починають нагріватися, а вентилятори — гірше працювати. Щоб цього уникнути, потрібно регулярно очищати пристрій.

Посилити проблему здатні тютюновий дим і хутро тварин. Якщо ви ставите ноутбук на підлогу, в нього може потрапити ще більше пилу, волосся і бруду, а килим на підлозі іноді блокує вентилятор. Краще розміщувати пристрій на стіл або підставку. Крім того, слід переконатися, що на вентиляційних отворах стоять фільтри.

Не варто їсти або пити поруч з комп’ютером. Хоча б постарайтеся робити це акуратніше — крихти у клавіатурі можуть вплинути на роботу окремих клавіш. А пролита кава здатна миттєво знищити ноутбук.

Очисні засоби також бувають шкідливі. Наприклад, не рекомендується протирати екран рідиною для чищення скла — краще розпорошити м’який засіб для моніторів на ганчірку з мікрофібри й з її допомогою прибрати забруднення. При цьому важливо не переборщити з кількістю розчину для чищення.

Недбало поводитися з ноутбуком

Якщо стаціонарний комп’ютер знаходиться в спокої, то до ноутбуків ми ставимося набагато безпечніше: деякі люди переносять їх за кришку, підіймають екран з дуже великим зусиллям, кидають на диван з іншого кінця кімнати й навіть використовують ноутбук як підставку для напоїв.

Чим більше ми експлуатуємо ноутбук, тим більша ймовірність його пошкодити. У кращому випадку зламається шарнір екрану або подряпається корпус. Якщо у ноутбука стандартний жорсткий диск HDD, а не SSD, як можна акуратніше переміщайте його.

Неправильно заряджати старий акумулятор

Навіть якщо зараз батареї ноутбука вистачає на вісім годин роботи, це не означає, що так буде завжди. Згодом акумулятори неминуче зношуються, але цей процес можна сповільнити.

Щоб продовжити термін служби батареї, краще потроху її розряджати та часто заряджати. Звичайно, не варто занадто переживати з цього приводу — якщо ви перебуваєте в літаку і вам потрібно працювати, нічого страшного не трапиться, якщо батарея розрядиться повністю.

Якщо батарея розбухла і тисне на корпус ноутбука, створюючи люз між панелями, потрібно негайно припинити використання пристрою і якомога швидше замінити батарею, дотримуючись техніки безпеки.

Нехтувати технікою безпеки щодо електрики

Комп’ютер використовує багато електроенергії, і він вразливий до її перепадів. Напруга електромережі може тимчасово підвищитися, коли ви включите в мережу інший високопродуктивний пристрій або якщо енергомережа в вашому районі нестійка. Убезпечити комп’ютер допоможе спеціальний стабілізатор напруги. Його рекомендується замінювати кожні три-п’ять років. Він не захистить від високовольтних стрибків (наприклад, блискавки), але впорається з невеликими підвищеннями та продовжить термін життя комп’ютера.

Якщо ви готові витратити більше грошей, купіть джерело безперебійного живлення. Він допоможе зберегти дані на комп’ютері навіть при раптовому відключенні енергії.

Блок живлення ноутбука вимагає ще більше уваги, тому що його легше пошкодити. Після цього він не тільки стане ненадійним, але ще і зможе викликати пожежу. Вимикаючи блок живлення, завжди тягніть за вилку, а не за провід, і не звертайте його занадто туго.

Тиснути на кабелі та порти

Зламаний USB-порт — не така серйозна проблема, як несправний зарядний пристрій, але її теж краще уникати. Якщо флешка не вставляється, то не варто докладати зусилля. Також не потрібно згинати пристрій всередині порту — так пошкодиться і флешка, і порт.

Якщо ви постійно згинаєте кабель, він може зламатися всередині. Зберігайте його якомога далі від тварин, які можуть прогризти пластик, і не скручуйте дроти занадто туго.

Витрачати час на непотрібні сервіси

За часів Windows XP, коли комп’ютери були повільніше, а вибір комплектуючих — менше, видалення непотрібних файлів з комп’ютера могло значно прискорити його роботу. Однак більшість програм для очищення просто лякають користувача, щоб він купив платну версію.

Більш того, деякі утиліти можуть бути навіть шкідливими. Вони видаляють потрібні записи реєстру, викликаючи збої в роботі комп’ютера. А нові додатки, які нібито захищають персональні дані на Windows 10, можуть конфліктувати з деякими програмами. В результаті користувач не розуміє, чому комп’ютер погано працює.

Якщо ви хочете почистити жорсткий диск, використовуйте вбудовану функцію Windows «Очищення диска». А якщо комп’ютер працює повільно, спробуйте прибрати програми з автозавантаження або перезавантажити його — якщо це не допоможе, можливо, настав час обновити комплектуючі.

Не застосовувати антивірус

Навіть перевірені сайти можуть бути заражені шкідливими програмами. Захистіть себе, встановивши антивірус.

Крім цього, не забувайте регулярно оновлювати ПО (як Windows, так і інші програми), використовувати надійний менеджер паролів (замість одного пароля для всіх сайтів) і навчитеся виявляти фішингові посилання. Не використовуйте піратські програми (вони часто містять віруси) і захистіть домашній Wi-Fi за допомогою пароля.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску