Microsoft випустила Windows 11 — що змінилося та як встановити

Безплатне оновлення для користувачів вже доступно. А з 5 жовтня в продаж надійшли нові Surface, а також пристрої партнерів з Windows 11 «з коробки». Коротко про головні зміни.

Новий дизайн

Меню «Пуск» і панель завдань тепер розташовані по центру екрана, а в системі більше немає «живих» плиток. У «Пуск» показуються не тільки додатки, але і нещодавно відкриті документи з хмари OneDrive, а також рядок для локального та онлайн-пошуку.

Вікна, контекстні меню та інші елементи інтерфейсу системи отримали редизайн із закругленими кутами, «м’якими» тінями та анімаціями. Змінився дизайн «Налаштувань», «Провідника», «Фотографій», «Ножиць» та інших системних додатків.

Пізніше зміни отримають Paint і вбудований відеоплеєр.

Системні звуки оновилися і стали «м’якше», щоб знизити тривожність користувачів від повідомлень і повідомлень, пише CNBC.

Панель швидкого доступу і панель повідомлень розділилися і теж отримали новий дизайн. Наприклад, тепер у швидкому доступі можна зручніше вибирати мережі Wi-Fi, регулювати гучність системи і яскравість екрану.

Віджети

На панелі завдань з’явилася кнопка «Міні-додатки». Це панель інтерактивних персоналізованих віджетів зі швидким доступом до списку завдань, календаря, погоди, новин та інших інформаційних сервісів.

Новий Microsoft Store з підтримкою x86-додатків, а в майбутньому — Android-додатків

Магазин додатків отримав редизайн та нові функції. Тепер розробники можуть розміщувати не тільки додатки UWP (Universal Windows Platform) і PWA (Progressive Web Apps), але і класичні Win32-додатки (форматів exe і .msi), використовувати свою платіжну систему і розміщувати свої магазини додатків.

Наприклад, на старті в магазині Windows 11 з’явиться Epic Games Store, Opera, Discord, LibreOffice та інші популярні додатки й сервіси.

Перероблена система управління вікнами

Нові функції: Snap Layouts дозволяє швидко розподіляти відкриті вікна по декількох областях екрану, а Snap Group об’єднує додатки в групи та запам’ятовує їх розташування на екрані.

Щоб викликати Snap Layouts, користувачеві досить навести курсор на колишню кнопку «Розгорнути» у правому верхньому кутку.

Оновлене управління віртуальними робочими столами — їх можна налаштовувати, перетягувати та змінювати.

При підключенні зовнішніх екранів Windows 11 зберігає розташування вікон. Наприклад, система автоматично розподілить вікна на моніторі та екрані ноутбука так, як вони були розташовані при минулому підключенні.

Вбудований Teams і додаток «Годинник» з таймером Pomodoro

В панелі задач Windows 11 інтегрований додаток Teams для швидкого доступу до чатів і відеозв’язку зі співрозмовниками на Windows, Mac, Android і iOS.

Також оновився додаток «Годинник» — він дозволяє не тільки ставити таймери та будильники, але і працювати за системою Pomodoro з підтримкою Spotiyfy.

Функція «Сеанси продуктивної роботи» дозволяє встановлювати таймер на невеликі відрізки часу, в які користувач може зосередитися на певній задачі з Microsoft To-Do. А заодно включити фонову музику в Spotify і відстежувати прогрес за день.

Покращення для гравців

Windows 11 підтримує режим AutoHDR, який автоматично включає HDR-зображення в іграх, а також технологію DirectStorage — вона дозволяє прискорити завантаження ігор, завантажуючи дані в пам’ять відеокарти.

Також в систему буде інтегровано додаток Xbox з підтримкою підписки Xbox Game Pass і хмарного стрімінгу Cloud Gaming.

Поліпшено роботу з сенсорними екранами

Тепер система адаптується під натискання на екран, додатки будуть автоматично змінювати положення при повороті пристрою, в меню стали більшими кнопки, а на панель для роботи з пером можна закріплювати додатки. Жести з тачпада Surface перейдуть на сенсорні екрани.

З’явився голосове введення, перероблена сенсорна клавіатура — вона стала зручніше для великих пальців.

Що з’явиться в Windows 11 в найближчому майбутньому

  • Підтримка динамічної зміни частоти оновлення екрану.
  • Кнопка для включення і відключення мікрофона у всій системі відразу.
  • Доопрацювання системних додатків – наприклад, зараз не всі з них автоматично адаптуються до зміни на темну або світлу теми оформлення.
  • Підтримка Android-додатків — користувачі зможуть їх встановлювати через магазин додатків Amazon Appstore, розміщений в Microsoft Store. Спочатку підтримку Android-додатків отримають учасники тестування попередньої версії Windows 11, користувачам вона буде доступна у 2022 році.
  • Доопрацювання панелі завдань. Наприклад, зараз не можна міняти її положення і розмір, закріплювати на ній теки та приховувати значки фонових додатків, а на підключених додаткових моніторах не зображається дата і час.

Які пристрої підтримуються

Microsoft випустила додаток PC Health Check, який перевірить, чи буде працювати Windows 11 на пристрої. Завантажити його можна тут.

Мінімальні системні вимоги для підтримки Windows 11:

  • Двоядерний сумісний процесор з частотою 1 ГГц і вище.
  • 4 ГБ оперативної пам’яті.
  • 64 ГБ вбудованої пам’яті.
  • Відеокарта з підтримкою DirectX 12 або новіше.
  • Дисплей розміром від 9 дюймів і з роздільною здатністю не менше 720p і вище.
  • Сумісність з модулем TPM 2.0, UEFI та Secure Boot.

Якщо пристрій не відповідає мінімальним вимогам, на нього все одно можна встановити Windows 11 через ISO-образ. Microsoft цьому не перешкоджатиме, але компанія не гарантує повну сумісність системи і її надійну роботу.

Як оновитися

Windows 11 доступна користувачам Windows 10 для встановлення в «Центрі оновлень Windows». Оновлення буде поступово поширюватися на всі підтримувані пристрої аж до середини 2022 року.

Також користувачі можуть оновитися вручну через «Помічник по встановленню», створити установчу флешку або завантажити ISO-образ системи з сайту Microsoft. Оновлення до Windows 11 буде безплатним для користувачів Windows 10.

Windows 11 буде отримувати одне велике оновлення в рік, самі поновлення стануть на 40% менше і будуть встановлюватися на фоні. Підтримка Windows 10 припиниться 14 жовтня 2025 року.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BlogWindows

Читайте также:

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

Windows падає, а Linux росте: що відбувається на світовому ринку настільних операційних систем

Як скрінсейвери захищали монітори від вигоряння і чи потрібні вони зараз