Пристрої останнього десятиліття, що розчарували суспільство

За кожен великий стрибок у технологіях було багато фейспалмів, непродуманих інвестицій та просто поганих технологій. Пройдемося по низці пристроїв, що розчарували суспільство в останні 10 років.

Вигнуті та 3D-телевізори (2010 рік)

Виробники телевізорів зловили хайп на 3D після виходу фільму «Аватар» у 2009 році. Тоді ж почалося активне виробництво телевізорів з вигнутим екраном. Такі телевізори коштували дорожче, і передбачалося, що вони змінять підхід до перегляду кіно. Але зображення на вигнутому екрані майже не відрізнялося від плоского, тоді коли 3D-телевізори не завжди показували зображення у гарній якості.

Процесор AMD Bulldozer (2011 рік)

Нове покоління процесорів AMD повинно було конкурувати з чіпами Intel: таким же швидким, надійним та доступним. Проте, ядра процесора не могли діяти незалежно, у результаті рівень швидкодії виявився нижче аналогічних процесорів. Саме через це AMD втратила значну частку ринку процесорів для комп’ютерів, а у 2019 році компанію зобов’язали виплатити $12 млн по колективному позову користувачів.

Планшет Sony Tablet P (2011 рік)

Планшет Tablet P мав 2 екрани. Він випередив свій час, оскільки такі пристрої стають популярними лише зараз. Для 2011 року дизайн планшета був інноваційним, проте на той момент не було апаратного та програмного забезпечення з підтримкою такого формату. До того ж, у планшета були недоліки: дуже велика відстань між дисплеями яка не дозволяла сприймати їх як єдиний екран, а за роботу відповідав лише один-єдиний процесор.

Камера Canon EOS M (2012 рік)

Canon EOS M — перша бездзеркальна цифрова фотокамера сімейства Canon EOS. Коли камера вийшла, на ринку вже було достатньо аналогів у інших виробників, а в EOS M були недоліки: відсутність видошукача та повільний автофокус. Авторитетні джерела зробили висновок, що Canon активно не займається розробкою без дзеркальних камер, будвши одним із передових виробників дзеркальних камер та не бачить стимулів розвивати інші напрямки.

Консоль Nintendo Wii U (2012 рік)

В компанії Nintendo була ідея звільнити геймерів від необхідності грати лише перед екраном телевізору, проте реалізація виявилась не зовсім вдалою. Контролер Wii U можна було використовувати як додатковий екран діагоналлю 6,2 дюйма, проте він виявився величезним та тяжким. Крім того, консоль залежала від базової станції, тому брати її з собою та грати за межами дому було неможливо. Після виходу Switch у 2017 році Nintendo зупинило виробництво Wii U, продавши за 5 років лише 14 млн пристроїв.

Медіа приставка Google Nexus Q (2012 рік)

Nexus Q — приставка у вигляді сфери для трансляції аудіо та відеодоріжок. Медіа приставка вартістю $300 провалилася так і не надійшовши у продаж, а користувачі, що зробили передзамовлення, отримали її безкоштовно. При цьому Nexus Q не підтримував сторонні стримінгові сервіси та працював лише з сервісами Google: Play Movies, Play Music та YouTube.

Камера Lytro (2012 рік)

Стартап Lytro виготовляв камери світового поля, які могли змінювати фокус на фото вже після знімання. Пристрій записував інформацію про колір, інтенсивність світла та векторну інформацію про його напрямок. Не дивлячись на можливості Lytro, для ідеальних фото без шуму все одно потрібно було багато світла, а для редагування фотографій – спеціальне програмне забезпечення. До того ж інші виробники почали випускати камери, які якісно знімають в темряві. У березні 2018 року Google купила Lytro за $40 млн.

Планшет Microsoft Surface RT (2012 рік)

Наразі лінійка Surface просунулася вже далеко вперед, але планшет Surface RT 2012 року можна назвати провалом. Передусім до провалу привела операційна система Windows RT, котра підтримувала лише вшиті програми та додатки з магазину Microsoft Store. Планшет працював на процесорі Nvidia Tegra 3, але був повільнішим інших пристроїв на цьому ж процесорі.

Окуляри Google Glass (2013 рік)

Окуляри з можливістю знімання фото та відео були джерелом безлічі застережень: людина з таким пристроєм могла загрожувати особистому життю оточення. У 2014 році консультант соціальних медіа Сара Слокам (Sarah Slocum) розповіла, що стала жертвою нападу у барі в Сан-Франциско саме через те, що вона одягла окуляри Google Glass. За її словами, інших відвідувачів не влаштувало, що вони можуть потрапити на запис.

Крім того, ціна Google Glass була занадто високою для звичайного користувача із середнім доходом ($1500), об’єктивних причин щоденно користуватися ними не було. Зараз Google випускає свої новітні окуляри переважно для бізнес сегменту.

Модульні телефони (2013 рік)

Модульні телефони так і не отримали широкого поширення, не дивлячись на спроби декількох великих компаній, в тому числі LG та Motorola. Такі проєкти, як Phoneblocks та Google Ara, закрилися, так і не почавши виробництво.

Apple Mac Pro (2013 рік)

Mac Pro 2013 року — прекрасний з точки зору дизайну. Парадокс в тому, що дизайн – це головна проблема комп’ютера: саме через дизайн важко змінити відеокарту або інші компоненти, котрі періодично вимагають оновлення.

Влітку 2019 року Apple презентувала нову версію Mac Pro. Продажі комп’ютера почалися 10 грудня вартує від $5999.

Amazon Fire Phone (2014 рік)

Смартфон Fire не зміг повторити успіх електронних книг Kindle. Операційна система і додатки були складними у використанні, а чотири фронтальних камери, котрі повинні були забезпечувати 3D-ефект зображення, здавалися не такими вже й корисними. Amazon припинила виробництво Fire у серпні 2015 року і з того часу більше не поверталися до ідеї випуску смартфонів.

Фітнес-браслет Microsoft Band (2014 рік)

Microsoft не змогла досягнути успіху ні на ринку фітнес-браслетів, ні серед сервісів для контролю показників. Браслет Microsoft Band був незручним, оскільки дисплей знаходився зсередини зап’ястя; батареї вистачало лише на декілька днів, а якщо браслет повністю розряджався та вимикався, всі дані втрачалися раз і назавжди. Навесні 2019 року Microsoft закрила сервіс Health Dashboard та припинила підтримку браслетів Band. Користувачі більше не можуть передавати данні про сон та активність у хмару.

Apple MacBook (2015 рік)

MacBook отримав слабкий процесор та для своїх можливостей коштував занадто дорого (біля $1000). Головною проблемою стала клавіатура з механізмом, з назвою «метелик», клавіші в якій можуть зламатися навіть від попадання під них невеличких крихт чи піщинок. Таку клавіатуру Apple потім буде використовувати у MacBook Air та MacBook Pro, поки у 2019 році спершу не виправить, а потім не замінить її на новий тип клавіатури під назвою Magic Keyboard.

Nokia Lumia 950 (2015 рік)

Nokia 950 був останнім мобільним телефоном, де була встановлена ОС Windows. У Microsoft хотіли зробити смартфон, де користувачі отримали б ті ж додатки, що і в десктоп-версії Windows 10. Більш того, користувачі могли під’єднати смартфон до монітора за допомогою док-станції та працювати на повноцінній Windows 10. Але Microsoft так і не зуміла зберегти мобільну версію Windows. З 10 грудня 2019 року компанія перестала підтримувати роботу Windows 10 Mobile та порекомендувала користувачам перейти на Android або iOS.

Samsung Gear VR (2015 рік)

Gear VR від Samsung — це просте та зручне рішення без свого власного дисплея, що працює у зв’язці зі смартфоном. Шолом повністю автономний та не потребує під’єднання до комп’ютера. Не дивлячись на появу з часом таких пристроїв, як Oculus Quest, мобільна платформа Samsung VR майже не змінилась. Флагман Galaxy Note, який вийшов у 2019 році зовсім не підтримує Gear VR.

Смартфон BlackBerry Priv (2015 рік)

В Priv компанія намагалась поєднати фізичну QWERTY-клавіатуру, котру так полюбили власники гаджету BlackBerry, та сучасні технології: ОС Android та сенсорний екран. Користувачі віддали належне класичному дизайну, але таке поєднання виявилося невдалим: телефон був тяжким, а клавіші дуже маленькими. Саме через сенсорний екран, зникає необхідність у фізичній клавіатурі.

Samsung Galaxy Note 7 (2016 рік)

Незабаром після початку продаж Galaxy Note 7, користувачі стали масово скаржитися на загоряння смартфонів. Причиною став нестандартний розмір акумуляторів. Samsung призупинила продажу та відкликала пристрої, що надійшли у продаж. Компанія випустила «виправлену» версію з акумуляторами від іншого постачальника, але смартфони все ж не припинили «горіти». У жовтні 2016 році компанія остаточно закрила виробництво Galaxy Note 7 та запропонувала користувачам заміну на інший телефон або ж повне повернення вартості. У підсумку відомо про 100 випадків самозаймання телефону.

LG Watch Sport (2017 рік)

Годинник від LG коштував $350. Його називали «дорогим розчаруванням» для тих, хто розраховував отримати хороший Android-годинник. Пристій отримав NFC-датчик для платежів, GPS-систему для навігації, пульсометр та модуль LTE. Це дивовижний набір, але зайвий у спортивному годиннику. Якість зв’язку та час автономної роботи були низькими.

Колонка Apple HomePod (2018 рік)

Apple вийшла на ринок «розумних» колонок пізніше великих конкурентів. HomePod коштував великих грошей — $350. Її можливості обмежені: до прикладу, колонка не підтримує дзвінки, після запуску керувати Apple Music можна лише за допомогою голосових команд, проте Siri відповідає невірно. Єдине що вона мала, то це відмінне звучання та красивий дизайн.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Gizmodo

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію