Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Американський виробник графічних процесорів Nvidia представив нове покоління мікрочипів Blackwell. За заявою самої компанії, це найпотужніший чіп у світі на сьогодні. Blackwell призначений насамперед для розробок у галузі штучного інтелекту.

Платформа Blackwell, що включає відповідний софт, створена для надшвидких обчислень. Сам процесор має 208 млрд транзисторів. У попередній моделі H100 їх 80 млрд (випущено 2022 року).

Таким чином, Blackwell може забезпечити вдвічі більшу потужність під час навчання моделей штучного інтелекту. Він також у п’ять разів збільшить швидкість, з якою моделі на зразок ChatGPT відповідають на запити.

За словами гендиректора компанії Дженсена Хуанга, «суперчип» Nvidia GB200 об’єднає два графічні процесори Blackwell з центральним процесором компанії Grace.

Нова розробка Nvidia покликана здійснити прорив в обробці великих масивів даних, інженерному моделюванні, розробці медпрепаратів, квартових обчисленнях та генеративному штучному інтелекту.

«Протягом трьох десятиліть ми прагнули прискорених обчислень з метою забезпечити такі революційні прориви, як глибоке машинне навчання та штучний інтелект», — сказав Хуанг на презентації в Сан-Хосе в Каліфорнії.

Він додав, що генеративний штучний інтелект є визначальною технологією на сьогодні, а Blackwell — це двигун нової промислової революції.

Крім Nvidia чіпи для навчання та запуску продуктів на основі штучного інтелекту розробляють такі гіганти, як Microsoft, Amazon та Apple. Але рішення цих технологічних компаній дуже відстають від продуктів Nvidia. За потужністю вони поки що не можуть зрівнятися навіть із попередньою моделлю H100, яка на сьогодні лежить в основі більшості наявних сервісів на базі штучного інтелекту.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Nvidia

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива