Nvidia: історія бренду та його роль у розвитку штучного інтелетку

Nvidia — один з найбільших і найвідоміших розробників графічних процесорів. Навесні через вибухове зростання акцій капіталізація компанії досягла майже $1 трлн. Акції Nvidia злетіли на 29% — це стало одним із найбільших одноденних ростів в історії фондового ринку. Розповімо про історію компанії, її інновації та провали.

Історія Nvidia

У 1993 році Дженсен Хуанг залишив посаду директора LSI Logic CoreWare і разом з інженером-електриком Sun Microsystems Крісом Малаховськи та старшим інженером Sun Microsystems Кертісом Премом заснував Nvidia. Назва компанії утворена від словосполучення new version (нова версія) та латинського слова invidia (заздрість).

На той момент фаундери мали всього $40 тис. Вони зайнялися інноваційними графічними обчисленнями — ця невелика, але потужна індустрія процвітала на той час.

Хуанг, Малаховскі та Прем почали вивчати можливості графічних обчислень з погляду відеоігор. Декілька венчурних капіталістів, які теж побачили в цьому потенціал, вклали в компанію $20 млн.

У 1998 році Nvidia випустила RIVA TNT — процесор для 2D-і 3D-графіки, який відразу зробив її відомою. Він конкурував із прискорювачем Voodoo2 від 3Dfx, яка припинила свою діяльність у 2000 році.

Пізніше Nvidia представила процесор GeForce 256, який забезпечив підтримку апаратного розрахунку трансформації та освітлення (transformation and lighting, T&L) на споживчому 3D-обладнанні.

22 січня 1999 року компанія провела IPO на NASDAQ.

2000-ті роки

RIVA TNT та GeForce 256 мали приголомшливий успіх. Завдяки цьому Nvidia отримала контракт на постачання графічного обладнання Xbox від Microsoft. Тільки у вигляді авансу вона заробила $200 млн.

Через кілька років і придбань Nvidia уклала аналогічний контракт, але цього разу з головним конкурентом Xbox PlayStation 3 від Sony.

До 2008 року Nvidia почала отримувати понад $200 млн квартального виторгу. Однак за цим були повідомлення про несправності її графічних процесорів і чіпів для мобільних телефонів. Це завдало компанії та її акціям серйозного удару.

2010-і роки

На початку наступного десятиліття Nvidia розв’язувала проблему з несправними продуктами та уклала багатомільярдну угоду з Intel. За цим були постійні придбання, інновації у виробництві чіпів і глобальне розширення — все це принесло компанії великий успіх.

Протягом перших трьох років 2010-х Nvidia випустила системи на кристалі Tegra 3 і Tegra 4, а також портативну ігрову консоль Nvidia Shield.

У 2014 році компанія вирішила зосередитися на трьох ринках: автомобільній електроніці, мобільних пристроях та відеоіграх. У 2016 році вона представила серію графічних процесорів GeForce 10, які володіли одними з найбільш дивовижних характеристик серед її продуктів.

У 2017 році підрозділ зі штучним інтелектом Nvidia уклав партнерство з автовиробником Toyota та пошуковою системою Baidu. Незабаром компанія почала працювати з Google та Apple, а також продовжила співпрацювати з Intel.

До кінця 2019 року акції Nvidia почали зростати. Це тривало до 2020-х років.

Головні винаходи Nvidia

Nvidia створила перший графічний процесор. За останні десятиліття технологія відіграла значну роль: без неї не було б машинного навчання, редагування відео та сучасного ігрового програмного забезпечення.

Крім того, платформа Omniverse від Nvidia може стати одним із головних винаходів найближчих десятиліть. Вона призначена для спільної роботи над 3D-проєктами та може лягти в основу віртуального світу, який багато хто прагне створити.

Конкуренти компанії

Nvidia прославилася не лише своїми технологіями, а й численними поглинаннями конкурентів. Ось деякі з найпомітніших:

  • 2002: 3Dfx, Exluna;
  • 2004: MediaQ, iReady;
  • 2005: ULI Electronics;
  • 2006: Hybrid Graphics;
  • 2007: PortalPlayer;
  • 2008: Ageia);
  • 2011: Icera;
  • 2013: PGI;
  • 2019: Mellanox Technologies.

Провали Nvidia

За роки своєї діяльності Nvidia припускалася кількох серйозних помилок, які в кращому разі призводили до ганьби, а в гіршому — до втрати мільярдів доларів.

Колективний позов через несправність GPU. У 2008 році Nvidia зіткнулася з колективним позовом, пов’язаним із несправними графічними процесорами, які використовувалися в ноутбуках Apple, Dell та HP. Досі невідомо, яких саме продуктів це торкнулося. Восени 2010 року компанія досягла угоди, в рамках якої запропонувала власникам ноутбуків грошову компенсацію або повну заміну товару.

Випуск GTX 480. Відеокарта GTX 480 на базі архітектури Fermi, ймовірно, стала найневдалішим продуктом Nvidia. Вона споживала надто багато енергії — як деякі двокарткові системи від AMD. Це, своєю чергою, призводило до сильного нагрівання пристроїв.

Невдала реклама. Восени 2014 року компанія представила відеокарту GeForce GTX 970. Навколо релізу спалахнув скандал: у рекламі Nvidia заявляла, що карти оснащені 4 ГБ пам’яті, тоді як насправді вона не перевищувала 3,5 ГБ. У ході подальшого тестування з’ясувалося, що ефективність карти сильно знижувалася, якщо використовувалося понад 3,5 ГБ. Судовий розгляд тривав кілька років, і врешті-решт Nvidia запропонувала компенсацію в розмірі $30 усім, хто придбав GTX 970.

Залежність від криптомайнінгу. За останні роки дефіцит відеокарт виникав в основному через майнінг криптовалют. В одну з таких криз у 2017-2019 роках Nvidia намагалася приховати проблему, заявляючи, що на майнінг припадає лише невелика частина продажу. Однак насправді компанія враховувала частину відеокарт як придбані для ігор незалежно від того, для яких цілей вони використовувалися. На початку 2018 року ціни на криптовалюти впали, а за ними — і продаж графічних процесорів. Усього за кілька місяців вартість акцій Nvidia впала на 50%. У 2022 році за надання неправдивих даних про частку продажів для криптомайнінгу Nvidia виплатила компенсацію у розмірі $5,5 млн.

Спроба купити ARM. У 2020 році Nvidia оголосила про те, що збирається придбати британського виробника чіпів ARM за $40 млрд. Проте Управління конкуренції та ринків Великобританії (Competition and Markets Authority) виступило проти угоди, заявивши, що Nvidia обмежить своїм конкурентам доступ до чіпів ARM. Через півтора року Nvidia все ж таки відмовилася від угоди, яка на той момент через зміни вартості акцій оцінювалася приблизно в $66 млрд.

Роль Nvidia у розвитку штучного інтелекту

25 травня акції Nvidia злетіли на 29% — це стало одним із найбільших одноденних ростів в історії фондового ринку. В результаті оцінка компанії наблизилася до $1 трлн. Різке зростання відбулося після того, як вона опублікувала квартальний звіт і повідомила, що збільшує виробництво чіпів, щоб задовольнити висхідний попит.

З початку 2023 року акції Nvidia зросли на 167% і деякі аналітики вважають, що тенденція продовжиться.

Згідно з нещодавнім звітом CB Insights, компанія охоплює 95% ринку чіпів для систем штучного інтелекту. Наприклад, один із найвідоміших ботів ChatGPT навчений за допомогою 10 тис. графічних процесорів Nvidia, якими оснащений суперкомп’ютер, що належить Microsoft.

Чіпи для штучного інтелекту від Nvidia, які також продаються в системах для дата-центрів, коштують приблизно $10 тис. кожен, а остання і найпотужніша версія — ще дорожче.

Як Nvidia стала центральним гравцем у революції штучного інтелекту? Якщо коротко, то допомогли ставка на власну технологію та вдалий час.

У 1999 році компанія розробила графічний процесор, щоб покращити зображення на комп’ютерах. 2006 року вчені Стенфордського університету виявили, що технологія здатна прискорити математичні операції.

У той момент Хуанг зайнявся створенням інструменту, який робить процесори програмованими, дозволяючи використовувати їх можливості не тільки для графіки.

Інструмент доповнив комп’ютерні чіпи Nvidia. Це дозволило дослідникам виконувати високопродуктивні обчислення на споживчому обладнанні та сприяло першим проривам у сучасному штучному інтелекту.

2012 року з’явилася нейромережа для класифікації зображень Alexnet. Її навчили з використанням двох програмованих графічних процесорів Nvidia. Це зайняло кілька днів, а не місяці, як знадобилося б зі значно більшою кількістю звичайних чіпів.

Відкриття поширилося серед комп’ютерних вчених, і вони почали купувати графічні процесори для таких завдань. Nvidia скористалася своєю перевагою та інвестувала у розробку нових апаратних та програмних технологій для штучного інтелекту.

29 травня, на форумі Computex у Тайвані Хуанг представив новий суперкомп’ютер DGX GH200, призначений для створення моделей генеративного штучного інтелекту. CEO Nvidia також заявив, що світ вступає в нову комп’ютерну еру, в якому завдяки генеративному штучному інтелекту програмістом може стати кожен, просто розмовляючи з комп’ютером.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CNBC

Читайте также:

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом