Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії

Майнінг завдає величезних збитків планеті, і це підтверджує нове розслідування New York Times, присвячене впливу біткоїна на навколишнє середовище та енергосистему в США. Кожна з 34 найбільших майнінгових компаній споживає щонайменше в 30 тис. разів більше електрики, ніж середній будинок у країні — і це відбивається на рахунках звичайних американців. При цьому криптокомпанії можуть заробляти навіть відключаючи своє обладнання.

New York Times вивчило 34 найбільші майнінгові компанії в країні, кожна з яких працює на потужності від 40 МВт. У Рокдейлі, штат Техас, розташована найбільша і найенергомісткіша біткоін ферма: вона поглинає стільки ж електрики, скільки 300 тис. найближчих будинків разом узятих.

Майнінгова індустрія в США стрімко зростала – це також вдарило по місцевих електромережах. Країна стала найбільшим у світі хабом для майнерів лише після того, як у 2021 році Китай заборонив будь-які операції із криптовалютами.

Біткоїн – сам по собі енергомісткий блокчейн. Щоб підтверджувати транзакції та генерувати нові токени, майнери вирішують математичні рівняння за допомогою спеціального обладнання. Згодом завдання ускладнюються, оскільки більше людей намагаються вирішити їх, що вимагає складнішого програмного забезпечення, що споживає ще більше енергії.

Щоб задовольнити зростаючий попит, енергосистеми можуть запускати резервні генератори, які зазвичай працюють на газі та вугіллі. Декілька майнінгових компаній навіть відновили закриті електростанції на викопному паливі для цих цілей.

В результаті добувати біткоїни стало вигідно в таких штатах, як Техас і Північна Дакота, які виробляють багато копалин. Водночас це викликало обурення як з боку захисників навколишнього середовища, так і законодавців демократичної партії США, які намагаються досягти кліматичних цілей адміністрації Байдена.

Забруднення, викликане додатковим споживанням енергії біткоїн фермами, приблизно дорівнює річним викидам від 3,5 млн нових автомобілів, що витрачають багато палива, повідомляє New York Times.

Майнінгова індустрія обіцяла, що стимулюватиме зростання відновлюваної енергії, але цього не сталося. Відповідно до аналізу некомерційної організації Watttime, проведеного на замовлення New York Times, близько 85% попиту з боку біткоїн ферм задовольняють вугільні та газові станції.

Крім того, оскільки попит швидко зростає, ціни на електроенергію підвищуються, а прилеглі будинки змушені конкурувати за обмежені запаси. Згідно з аналізом Wood Mackenzie, проведеним на замовлення New York Times, з цієї причини рахунки за електроенергію в Техасі зросли майже на 5%. У штаті розташовано близько третини криптоферм із розслідування. Таким чином, місцеві споживачі витрачають на електроенергію на $1,8 млн на рік більше.

У той час, як звичайні люди переплачують, самі криптокомпанії економлять. Так, минулого року оператор біткоїн ферми в Рокдейлі, штат Техас, платив по $2,96 за кВт-год, виходячи зі звіту для інвесторів. Для порівняння, того ж року побутові споживачі віддавали в середньому $13,5.

З чим це пов’язано? У Техасі криптокомпанії можуть скористатися програмою, за якою промислові підприємства отримують кошти через те, що відключають живлення при високому тиску на мережу.

Це сталося у лютому 2021 року, коли аномальні морози в Техасі порушили енергопостачання, через що мільйони мешканців залишилися без електрики, а сотні загинули. Тоді оператор електромережі штату платив одній майнінговій компанії в середньому по $175 тис. на годину за те, що вона відключала свої комп’ютери.

За даними New York Times, у 2020 році п’ять криптоферм заробили на цій програмі щонайменше $60 млн.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії