Криптовалютний експеримент Сальвадора: що пішло не так

Президент Найіб Букела збирався трансформувати економіку Сальвадора всього за 90 днів, незалежно від технічних, макроекономічних і навіть маркетингових труднощів. Розбираємося, чому експеримент пішов не за планом.

На минулому тижні біткоїн офіційно став платіжним засобом Сальвадора поряд з доларом США. На тлі цього курс криптовалюти знизився, а в роботі нового цифрового гаманця спостерігалися неполадки. І бізнесу, і споживачами було дуже важко скористатися новою національною валютою.

Різке падіння ціни біткоїну 7 та 8 вересня підкреслило, наскільки волатильна криптовалюта. Тим часом спалахнули протести серед противників біткоїну.

Сальвадорський цифровий гаманець Chivo, розроблений в якості центрального фінансового додатка для цілої країни після заяви був відсутній в магазинах додатків Apple, Google або Huawei.

Врешті-решт він став доступний для завантаження, але демонстрував проблеми з пропускною здатністю, і, як пише сайт новин про криптовалюту the Block, в якийсь момент команда Chivo відключила додаток, щоб перейти на сервери більшої місткості.

Президент Найіб Букела спробував демонструвати оптимізм і повідомив, що падіння курсу допомогло купити біткоїни для казначейства за нижчими цінами. Він навіть ретвітнув відео з людьми, які платять біткоїнами в таких компаніях, як Starbucks, Pizza Hut і McDonald’s. Поки неясно, скільки малих підприємств, які не володіють технологічними ресурсами мультинаціональних корпорацій, брали біткоїни.

У переходу на криптовалюту є деякі потенційні переваги: ​​зокрема, це допоможе знизити витрати на грошові перекази, які, за оцінками, становлять чверть ВВП країни. Але Сальвадору ще належить розібратися з безліччю технічних і фінансових проблем.

Технічні помилки

План був прийнятий законодавчим органом країни за лічені години та реалізований приблизно за 90 днів. Оскільки Сальвадор був першою країною, яка зробила біткоїн законним платіжним засобом, у неї немає прикладів, на які можна орієнтуватися. І це помітно.

План впровадження біткоїну був переданий на аутсорсинг щонайменше п’яти приватним компаніям. Одна з них — OpenNode, яка, як повідомляється, забезпечує криптовалютні операції McDonald’s.

Попри таку кількість учасників, схоже, що в країні немає центральної організації, яка б пропонувала технічну підтримку або навчання. Як щодо людей без мобільного телефону або тих, хто не може отримати доступ до біткоін-банкомату, який, мабуть, залишається головним способом отримати готівку? Що якщо бізнесу для прийняття платежів знадобиться щось складніше, ніж додаток-гаманець?

По всій країні на площах було встановлено кілька кіосків Chivo, але вони були не дуже активні, пише The Wall Street Journal. Час від часу Букела сам пропонував технічну підтримку у своєму Twitter.

Волатильність і фінансова стабільність

У світі криптовалют є спосіб нівелювати перепад курсу біткоїну — стейблкоїни, вартість яких прив’язана до фіатної валюти, щоб зробити їх більш привабливими в якості платіжного засобу.

У Сальвадора є невизначені плани з впровадження власного стейблкоїна, цифрової версії колона — валюти, яка застосовувалася до переходу на долар. Але на цей момент це всього лише ідея, і країна може використовувати тільки біткоїн з його мінливою ціною.

Якщо курс впаде, підприємствам доведеться підвищити ціни. Якщо він виросте, то споживачі втратять купівельну спроможність.

Уряд Сальвадору, схоже, усвідомлює проблему: держслужбовці як і раніше отримують зарплату в доларах.

МВФ, з яким Сальвадор веде переговори про пакет боргових зобов’язань, вважає, що впровадження біткоїну викличе «макроекономічну нестабільність». Багатонаціональне агентство вважає, що це може підірвати фінансову довіру до системи, враховуючи зв’язки криптографії з незаконною діяльністю.

З огляду на те, як швидко створювалася система, потенційно її можна використовувати для відмивання грошей або іншої злочинної діяльності. Про це заявляють і протестанти.

Думка міжнародних кредиторів має велике значення, тому що країна знаходиться в боргах і покладається на іноземні кредити. Moody’s знизило рейтинг боргу країни через план впровадити біткоїн. Всесвітній банк заявив, що не буде надавати підтримку в цьому напрямку. Немає ніякої гарантії, що МВФ або інші організації врятують фінансову систему Сальвадора, якщо план не спрацює.

Внутрішня політика Сальвадора

Букела, якого називають «авторитарним хіпстером», ризикує своєю репутацією. Якщо він покине свій пост, чи залишиться закон про біткоїн в силі?

Критики стверджують, що мета плану Букела — зміцнити його владу. Постанова, винесена на минулому тижні Верховним судом (його склад був змінений законодавчим органом Сальвадора цієї весни, щоб зробити його більш дружнім до президента), недавно дозволило Букела переобратися.

Але перехід до криптоекономіки може в кінцевому підсумку загрожувати стабільності країни, зробивши положення Букела менш безпечним.

Є думка, що всі ці труднощі неминучі при впровадженні нової технології. Ульрік К. Лікка, виконавчий директор криптовалютного хедж-фонду ARK36, вважає, що падіння біткоїну може бути пов’язано з традиційними продажами активу на тлі новин. Але поки ясно, що переорієнтувати економіку на криптовалюту — це план, який легше озвучити, ніж здійснити.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Protocol

Читайте также:

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії

«Перша криптовійна» або які дії робляться в Україні та світі задля перемоги

«Дилема біткоїна»: як криптоферми впливають на міста та їх мешканців