Dogecoin — про історію криптовалюти-мема

У 2013 році Біллі Маркус і Джексон Палмер створили власну криптовалюту, взявши за основу популярний мем з шиба-іну. Несподівано для них Dogecoin став популярним активом і виріс в ціні, а навколо нього зібралося досить впливова спільнота.

Dogecoin — це серйозна криптовалюта, яка з’явилася завдяки мему. З її допомогою творці хотіли висміяти ринок, проте несподівано створили цінний актив. Цього року Dogecoin подорожчав в десятки разів. В обігу знаходяться вже 11,7 млрд одиниць цієї криптовалюти. Засновник Tesla Ілон Маск розміщував в Twitter картинки з собакою породи шиба-іну, а YouTube-блогер Маркес Браунлі описував Dogecoin як «найдоступнішу і найменш страшну криптовалюту для людей».

Біллі Маркус, розробник IBM і один з творців Dogecoin, розповідає: «Є багато причин, чому його купують, і на цей час він в якомусь сенсі став мейнстримом. Це один з найбільш волатильних активів, в який можна інвестувати, але у людей на це є багато причин, і це відбивається на ринку».

Dogecoin починався як жарт, який швидко завоював популярність

Більшість альтернативних криптовалют, також відомих як альткоіни або клони, в цілому схожі на біткоїни. Їх можна добувати або «майнити» на комп’ютерах, які виконують складні обчислення для створення нових активів. У 2013 році Маркус намагався використовувати свій ігровий комп’ютер для майнінгу біткоїнів, поки не грав, але виявив, що це був «дуже повільний і дорогий процес».

За допомогою знайденого в інтернеті керівництва він дізнався, як створити власний альткоін. Першим був Bells, заснований на валюті з популярного симулятора Nintendo Animal Crossing. За його словами, цей альткоін був провальним. Провівши деякий час в інтернет-чаті, він зв’язався з розробником Adobe Джексоном Палмером, який придбав доменне ім’я Dogecoin.com.

«Я виявив, що існує величезний ринок з новими монетами, що з’являються щодня, а іноді й щогодини. І кожна мала коштувати купу грошей і захопити галактику, — згадує Маркус. — Я подумав, що це нерозумно. А з огляду на їх кількість, я вирішив, що зробити свою криптовалюта буде легко».

Doge — це зображення собаки породи шиба-іну, один з перших інтернет-мемів, який став популярний серед широкої публіки. У 2013 році шаблон мему з фраз в поєднанні з цікавим псом придбав всесвітню популярність, що зробило його ідеальною темою для криптовалюти.

В результаті Маркус і Палмер створили Dogecoin — валюту, настільки інтегровану в культуру мемів, що її неможливо було сприймати серйозно. Як шрифт на сайті був обраний Comic Sans, який часто супроводжує мем Doge.

«Спочатку він задумувався як пародія на всі “серйозні” монети-клони, які так намагалися виділитися, що здавалися однаковими», — розповідає Маркус.

За його словами, Dogecoin був ще одним клоном, але він не сприймав себе серйозно.

За наступні кілька років Dogecoin став відомий серед іронічних нігілістів, які вважали концепцію валют недолугою. Вони вважали за краще розважатися. Так, у 2014 році власники Dogecoin зібрали $30 тисяч, щоб відправити ямайську команду з бобслею на зимові Олімпійські ігри, цитуючи фільм 1993 року «Круті забіги», і направили $50 тисяч благодійній організації Charity: Water, яка забезпечує країни, що розвиваються чистою питною водою.

У 2015 році Палмер покинув кріптоспільноту, передавши обов’язки по розробці групі послідовників спільноти. «Я бачив, як цю сферу захопили опортуністи, які прагнуть заробити гроші, а не ті, хто інвестують в розвиток технології», — писав Палмер.

Цінність Dogecoin в тому, що він заснований на мемі

Поки комп’ютери можуть виконувати обчислення, Dogecoin може ніколи не закінчитися. На відміну він біткоїнів, у яких є межа випуску монет, цю криптовалюту можна купувати та продавати за невисокою ціною. Протягом останнього десятиліття Dogecoin можна було купити тисячами майже даром, що полегшувало його накопичення. Цей «дружній, низький бар’єр для входу», за словами Маркуса, дозволив монеті стати популярнішою, ніж більшість іронічних творів мистецтва.

За останні кілька років популярність криптовалют значно зросла. Вартість біткоїнів досягла рекордних $64 тисяч. Це провокує у публіки страх втраченої можливості й стимулює подальше зростання котирувань.

«Я думаю, що ринок протягом останніх 12 років намагався з’ясувати, якою є справжня цінність всіх криптовалют, — говорить Маркус. — І він ще не прийшов до вирішення».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити