Що таке стейблкоїни та де їх використовують?

Біткоїн здається дуже привабливим, але ризикованим активом. Однак існує більш безпечна альтернатива — стейблкоїн (Stablecoin). Він має всі переваги криптовалюти, при цьому його ціна стабільна.

Цифровим активом вже зацікавилися учасники сфери фінансових послуг: власну криптовалюту запустив JPMorgan, а проєкт Libra від Facebook з’явиться на ринку навесні 2021 року.

Зараз у світі існує вже щонайменше 200 різновидів стейблкоїнів, частина з яких вже в обігу, а решта – на стадії розробки. Дві валюти, прив’язані до долара США, Paxos Standard (PAX) і Gemini Dollar (GUSD), вже схвалені та регулюються Департаментом фінансових послуг штату Нью-Йорк.

В кінці 2020 року загальна вартість стейблкоїнів зросла на 300% до минулого року і перевищила $20 млрд. JPMorgan вже запустив свою криптовалюту. За даними опитування центробанків, дві третини респондентів активно вивчають потенційний вплив стейблкоїнів на фінансову стабільність.

Що таке стейблкоїни

У світі існує 180 валют, визнаних ООН. Вони використовуються для покупки товарів і послуг і, попри коливання курсу, інфляцію та інші фактори, в цілому стабільні. Таким чином, країни можуть застосовувати їх для розрахунків.

Стейблкоїни — цифрові гроші, які імітують властивості фіатних (традиційних) валют. Як правило, вони прив’язані до курсу долара або євро (зазвичай в співвідношенні 1:1), золота або інших активів, в тому числі й криптовалюти.

Навіщо потрібні стейблкоїни

Їх вартість не так волатильна, як в інших цифрових монет. Наприклад, у 2010 році програміст купив піцу за 10 тисяч біткоїнів (близько $30 на той момент). До 2018 року вартість того замовлення виросла до $28 млн через величезний ріст ціни біткоїну.

Через це деякі компанії не вважають криптовалюту надійним платіжним засобом.

  • У 2014 році Microsoft першою почала брати оплату в біткоїнах. Але вже у 2018 році їх приймання було тимчасово припинено через нестабільність цін.
  • Аналогічно вчинила й ігрова платформа Steam.
  • Зараз ряд компаній від Overstock до Shopify починають приймати біткоїни, але до їх широкого поширення ще далеко.

Стейблкоїни володіють перевагами криптовалюти (прозорість, надійність, незмінність, цифрові гаманці, швидкі транзакції, низькі комісії та приватність), а також стабільні й викликають довіру, як традиційні валюти (долар США або євро).

Спочатку власники криптовалют використовували стейблкоїни, щоб зберегти кошти в разі обвалу ринку. Якщо біткоїни дешевшали, їх можна було конвертувати буквально за кілька хвилин і уникнути збитків. Без стейблкоїнів довелося б переводити біткоїни в традиційні валюти. Такі операції можливі не на кожній платформі, і за них стягується суттєва комісія.

Крім цього, стейблкоїни корисні у випадках, коли потрібно здійснювати швидкі та безпечні міжнародні платежі: як для трудового мігранта, який переказує гроші сім’ї, так і для великого бізнесу, якому потрібен дешевий і ефективний спосіб розрахунку з закордонними постачальниками.

Децентралізована, надійна і стабільна система матиме безліч застосувань: від транскордонного кредитування до фінансового планування.

Типи стейблкоїнів

Такі криптовалюти класифікуються залежно від забезпечення.

Прив’язані до фіатних валют

Найпоширеніший тип стейблкоїнів, цінність якого забезпечена доларом США, євро або фунтом стерлінгів. Якщо хтось побажає перевести в готівку стейблкоїни, організація, яка ними керує, візьме відповідну кількість традиційних грошей і перерахує їх на її банківський рахунок. Еквівалентна сума стейблкоїнів буде знищена або вилучена з обігу.

Найпоширеніший стейблкоїн цього типу — Tether (USDT). Це третя криптовалюта за ринковою капіталізацією, обсяг щоденних торгів якої вище, ніж у будь-якої криптовалюти, навіть біткоїнів. У січні 2021 року на частку цієї валюти припадало близько 75% ринку стейблкоїнів.

USD Coin (USDC) також прив’язана до долара США і поступово нарощує частку ринку. У січні 2021 року інфляція досягла 15%. У грудні 2020 роки її материнська компанія Circle повідомила щодо партнерського проєкту з Visa з випуску корпоративних кредитних карт на базі USD Coin.

Є стейблкоїни, забезпечені й іншими фіатними валютами: XSGD (сінгапурський долар), EURS (євро) і навіть Candy (монгольський тугрик).

Прив’язані до товарних ринків

Цінність цих криптовалют забезпечена взаємозамінними активами, наприклад цінними металами, найчастіше — золотом, а також нафтою або нерухомістю. Як правило, власникам таких стейблкоїнів належить щось, що має реальну цінність. Потенційно згодом вартість цих активів може навіть зрости.

Стейблкоїни такого типу дозволяють таємно інвестувати в активи, які раніше були доступні лише заможним людям.

Digix Gold (DGX) — це токен стандарту ERC-20, який функціонує на базі Ethereum. Він забезпечений золотом: 1 DGX представляє 1 грам металу. Його золотий резерв зберігається в Сінгапурі й проходить аудит кожні 3 місяці. Власники DGX навіть можуть обміняти валюту на справжні злитки — для цього потрібно лише приїхати в Сінгапур.

Tiberius Coin (TCX) прив’язаний не до одного активу, а до комбінації з 7 дорогоцінних металів, які використовуються при виробництві високотехнологічного обладнання. Передбачається, що в міру поширення сонячних панелей і електрокарів TCX буде рости в ціні.

SwissRealCoin (SRC) забезпечений портфелем з нерухомості, розташованої у Швейцарії. Тримачі стейблкоїна можуть вибирати об’єкти для інвестицій за допомогою голосування.

Прив’язані до криптовалюти

Такі стейблкоїни забезпечені іншими цифровими валютами, що допомагає їм бути більш децентралізованими, тому що всі операції відбуваються через блокчейн.

Щоб знизити ризики коливання цін, вони часто бувають перезабезпечені: тобто вартість застави перевищує суму кредиту. Наприклад, щоб отримати стейблкоїни на $500, потрібно помістити на депозит Ethereum (ETH) $1000. Так вони будуть забезпечені на 200%: навіть якщо ціна впаде на 25%, стейблкоїни на $500 будуть забезпечені Ethereum на $750. Якщо базова криптовалюта подешевшає, стейблкоїни будуть автоматично реалізовані.

Операції в таких стейблкоїнах більш безпечні та прозорі. Часто вони прив’язані відразу до декількох криптовалют, щоб розподілити ризики. При цьому ця одна з найскладніших, а значить, найменш популярних груп криптовалюта. Найбільш відома з них — Dai, номінальна вартість якої підтримується на рівні долара, але фактично забезпечена Ethereum.

Не прив’язані до цінності інших активів

Такі стейблкоїни нічим не забезпечені. Фактично так само працює і долар США: кілька десятків років тому він був прив’язаний до золотого резерву, але стабільний і зараз, тому що люди вірять в його цінність.

Стабільність курсу цієї криптовалюти забезпечується внаслідок сеньйоражу — доходу, який утворюється коштом емісії валюти та присвоюється емітентом. Коли попит зростає, випускаються нові стейблкоїни, які нормалізують ціну. Якщо попит падає, монети купуються, щоб знизити обсяг валюти в обігу. Теоретично ціна залишається стабільною, так її контролюють ринкові попит і пропозиція.

Це найбільш децентралізована і незалежна форма стейблкоїнів. Приклад такої валюти — Ampleforth (AMPL), яка була запущена в кінці 2018 року. Її алгоритми щодня контролюють обсяг монет відповідно до попиту, щоб уникнути волатильності, властивої забезпеченим криптовалютам.

Застосування в реальному світі

Ось лише кілька варіантів використання стейблкоїнів:

  • повсякденні фінансові операції;
  • оптимізовані регулярні платежі та транзакції з карти на карту;
  • швидкі й доступні перекази для робочих мігрантів;
  • захист від гіперінфляції та волатильності ринку;
  • покращений обмін криптовалют і зниження впливу біткоїнів на ринок.

Обмеження

Прив’язані до фіатних валют стейблкоїни централізовані, тобто управляються однією організацією. Для підтримки довіри та збереження репутації потрібно регулярно проводити аудити. Приклад — історія Tether: за чутками, обсяг випуску криптовалюти перевищив її забезпечення реальними активами, і керівництво проєкту стало фігурантом розслідування Департаменту юстиції США.

Крім цього, якщо стейблкоїн забезпечений традиційною валютою, на нього поширюються всі відповідні законодавчі обмеження. Наприклад, криптовалюта Facebook була прив’язана до декількох світових валют, що підвищувало її привабливість і застосовність. Однак проєкт викликав таке невдоволення регуляторів, що його керівництво відмовилося від прив’язки до декількох валют, дистанціювався від Facebook, а проєкт був перейменований.

Стейблкоїни менш ліквідні, ніж звичайні криптовалюти. Особливо це характерно для монет, прив’язаних до товарних ринків. Щоб отримати свій злиток золота, доведеться здійснити подорож до сховища.

Прив’язані до фіатних валют стейблкоїни уразливі перед обвалом курсу. Досить згадати падіння вартості британського фунта в 1992 році. Якщо стейблкоїн буде забезпечено такою валютою, його курс буде падати разом з нею.

Навіть якщо монета прив’язана до криптовалюти, вона також може знецінитися разом з курсом базової валюти. Крім того, забезпечені криптовалютою стейблкоїни — найскладніший, а, значить, ризикований актив.

Зрештою, навіть якщо стейблкоїни потенційно можуть убезпечити фінансові послуги, їх обіг може обмежити локальне законодавство. Наприклад, якщо в країні високий ризик інфляції, влада може заблокувати стейблкоїни, прив’язані до іноземної валюти, щоб захистити внутрішню.

Майбутнє блокчейну здається невизначеним, але стейблкоїни можуть сприяти поширенню криптовалют. Найбільші гравці фінансового ринку вже вивчають їх можливості, а державні органи формулюють правила обігу цифрових монет. На цей час важко прогнозувати успіх цих активів, однак їх потенціал дуже великий, щоб його ігнорувати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CBinsights

Читайте также:

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії

Головні тренди 2023 року за версією Trend Hunter: технології

«Перша криптовійна» або які дії робляться в Україні та світі задля перемоги

Binance: з чого почати? Покроковий гайд