Блокчейн — це не магія, або як впроваджувати технологію в бізнес

Компанії всіх розмірів випробовують технологію блокчейн. За даними аналітиків Outlier Ventures, понад 100 провідних корпорацій наразі тестують нову концептуальну модель, пов’язану з цією технологією. Організаціям потрібно зрозуміти цінність блокчейну та відмінності між різними його типами – інтегрованим, приватним, публічним тощо. Також необхідно зрозуміти, чи є сенс використовувати цю технологію в кожному конкретному випадку та як оптимально інтегрувати її в свій бізнес.

Блокчейн – не самоціль?

Основна маса проектів використовує технологію блокчейн в межах корпоративного простору; це може бути обмін цифровими активами між двома або більше сторонами, відстеження переміщення товарів з одного місця на інше або спосіб верифікації довіри між двома сторонами при оцінці інформації. Втім, підприємцям слід розуміти, що є безліч випадків, коли інтегрування блокчейну не буде ефективним. І якщо ви просто впроваджуєте цю технологію, щоб вважатися інноваційною компанією, то краще припиніть прямо зараз.

Кріс Трю (Chris Trew), генеральний директор консалтингової компанії Stratis, стверджує, що компанії часто намагаються використовувати технологію блокчейн там, де поставлене завдання могла б виконати класична централізована база даних – просто тому, що вони хочуть використовувати популярне сьогодні слово «блокчейн».

 «– Деякі люди вважають, що блокчейн є заміною хмарного сховища. Але насправді це не так, оскільки зберігати дані в блокчейні дорого. Ви повинні зберігати в ньому лише ту інформацію, що має пройти незалежну перевірку».

Одним з прикладів успішного застосування є обробка інформації про медичну допомогу. Традиційні файли зображень PAC мають великі розміри, тому їх неефективно надсилати чи зберігати через блокчейн. Разом с тим, якщо прив’язати медичні записи до традиційної централізованої бази даних, а хеш-дані записів занести до ланцюжків блокчейну для контролю того, коли був останній раз доступ і редагування запису, то це матиме сенс.

Нещодавно експерти з World Economic Forum випустили документ, який допоможе компаніям зрозуміти, чи є блокчейн корисним інструментом для їх бізнес-потреб, і який тип ланцюжка принесе найбільше користі. Як тільки компанії усвідомлять, де і коли технології на базі блоків даних зможуть забезпечити реальну цінність, саме тоді вони перейдуть від простих випробувань до повноцінного впровадження технології.

Як зробити блокчейн частиною бізнесу

Окрім зростаючої кількості нових стартапів, які прагнуть відкрити потенціал блокчейну в бізнесі, великі корпорації також намагаються заявити про себе як про основних гравців у цьому сегменті. Блокчейн-як-сервіс (Blockchain as a service — BaaS) від гігантів промисловості – AWS, Azure, IBM та інших – пропонує швидкий і простий спосіб почати роботу з технологією без великих авансових інвестицій.

Попри те, що ці сервіси чудово підходять для роботи та старту, експерти з VMware попереджають, що компаніям слід думати на майбутнє і планувати, як зробити блокчейн частиною бізнесу, причому такою ж керованою, як і будь-яка інша. Що буде, якщо вам потрібно провести аудит? Які вузли (ноди) стосуються ваших даних? Якою ви бачите трансакційну історію вашого ланцюжка блоків? Наприклад, іноді фахівці просто не розуміють, чому смарт-контракти перевантажили базу даних, аж потім виявляється, що компанія не реалізувала виконання цих контрактів на кожному вузлі в мережі блокчейн. Це означає, що сотні вузлів намагаються отримати доступ до мільйонів рядків з однієї бази даних одночасно.

Компанії також повинні знати, що блокчейн не вирішить проблему так званого очищення даних. Якщо ви заносите до сховища некоректну інформацію, то блокчейн буде просто робити репліки та надсилати їх на всі вузли. З іншого боку, блокчейн веде історію всіх змін, що дозволяє легше відслідковувати джерело неякісних даних.

«– В певний момент дехто бере цифровий ідентифікатор фізичного товару і вперше вносить його в блокчейн. Ви повинні переконатися, що захищаєте недоторканість цього процесу; якщо хтось призначить неправильний ідентифікатор спеціально або випадково, це може стати проблемою. Тому ви можете провести чудову роботу з відстеження товарів, але підсумок не обов’язково є правильним», – говорить доктор Зульфікар Рамзан (Dr. Zulfikar Ramzan), керівник технічного відділу в RSA.

Безпека – це ще один аспект, який треба сприймати серйозно. Поки основні платформи блокчейну все ще страждають від потужних хакерських атак, смарт-контракти, що виконуються на базі таких платформ, також зазнали численних нападів, внаслідок чого втрачаються мільйони доларів США. «Якщо ви реалізуєте блокчейн і щось пішло не так, вам потрібний експерт з криптографії, щоб виправити проблему. Але чи маєте ви доступ до такої експертизи?», — акцентує Рамзан.

Безперечно, компанії мають бути обережними у впровадженні блокчейну з шифруванням. Окрім того, що основне апаратне забезпечення має бути надійним, як і будь-які інші компоненти, воно також може перетворитися на зловмисне, якщо його не перевіряють належним чином. Аналогічно тому, як адміністратор бази даних компанії може отримати контроль за базою SQL та змінити дані, адміністратор блокчейну теоретично може контролювати усі вузли всередині вашої організації і внести зміни до даних по мережі (хоча ці зміни будуть відстежуватися).

Технологічна еволюція

Останнє опитування ІТ-директорів від Gartner свідчить, що близько чверті організацій планують активно впроваджувати або експериментувати з технологіями на базі блокчейн. У дослідженні, проведеному Juniper Research минулого року, більше половини компаній, у яких працюють понад 20 тис. співробітників, принаймні розглядають можливість таких дій. Враховуючи інформаційний шум, який викликала технологія, малоймовірно, що інтерес до неї згасне.

Судячи з усього, еволюція блокчейну не відрізнятиметься від інших IT-історій, які ми вже бачили: інтернет, віртуалізація, хмарні обчислення тощо. Наприклад, якщо ваші конкуренти віртуалізують свою ІТ-інфраструктуру, то, з огляду на витрати, ви не можете з ними конкурувати. Те ж саме буде і з впровадженням блокчейну, вважають експерти. Оскільки приватні блокчейни та спеціалізовані корпоративні блокчейнові платформи набирають силу, їх схожість з оригінальною технологією, яку колись запропонував творець Bitcoin Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto), поступово зникає. Скоріш за все, те, що називається блокчейн, дуже сильно зміниться, і неможливо спрогнозувати, наскільки фінальний варіант буде нагадувати оригінал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: IDG Connect

Читайте также:

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії

Як компанії намагаються виправити нестачу інновацій у готельній сфері