12 важливих технотрендів які вплинуть на нас у 2021 році

2020 рік кардинально змінив світ і збільшив роль технологій у всіх сферах. Повернутися до колишнього способу життя вже не вийде: у 2021 році все залежить від того, як швидко ми впроваджуємо нові інструменти та адаптуємося. Аналітична компанія CB Insights виділила 12 перспективних трендів, за якими варто стежити.

1. Стійкість

Зміни клімату, кіберзброя та інші загрози в будь-який момент можуть знову змінити світ. Компанії, що постраждали від пандемії, почнуть віддавати пріоритет сталому розвитку і використовувати технології для підготовки до чергової кризи. Ось лише кілька прикладів таких рішень.

  • Перегляд логістичних схем: виробництво переносять ближче або, навпаки, розширюють географію.
  • Використання штучного інтелекту для кращого розуміння операцій, прогнозування перепадів попиту і швидкого реагування на обставини.
  • Застосування альтернативних білків в харчопромі. Під час пандемії постраждав виробничо-збутовий ланцюг тваринництва, і виробники хочуть забезпечити стабільність виробництва.
  • Перехід на місцеві відновлювані джерела енергії, що знижує залежність від центральних мереж і вразливість перед масштабними стихійними лихами або аваріями.

2. Квантові комп’ютери

Передові обчислювальні системи можуть змінити такі сфери, як охорона здоров’я, фінанси та логістика. Розвиток квантових комп’ютерів змушує бізнес посилювати захист даних, щоб до них не можна було отримати доступ. Наявну ІТ-інфраструктуру складно оновлювати, і це означає, що в недалекому майбутньому буде потрібно розробити нові протоколи шифрування.

Число стартапів, які займаються квантовими обчисленнями, зростає, і у 2020 році кількість угод з їх акціями зросла на 42% до минулого року.

3. Симуляція емпатії

Зараз ринок емоційного програмування оцінюється в $87 млрд, і інтерес до нього продовжує зростати.

  • Бізнес буде прагнути стати ближче до споживача і буде віддавати пріоритет технологіям штучного інтелекту, які можуть розуміти людські емоції та реагувати на них.
  • Медицина також виграє від використання алгоритмів глибокого навчання. Вони дозволять зафіксувати вираз обличчя при болях і розпізнавати дискомфорт пацієнтів, які не можуть спілкуватися. Розумні трекери можуть аналізувати емоційний стан користувачів.
  • У автопромисловості емоційний штучний інтелект розпізнає втому водія і допоможе зробити управління безпечним.

4. Психоделіки в медицині

Технології допоможуть зробити психоактивні ліки більш поширеними. Всупереч неоднозначному ставленню до таких речовин, технологічні та фармацевтичні компанії вже вивчають можливість вивести їх на ринок. У 2020 році обсяг венчурного інвестування в галузь зріс на майже 400%, склавши $448 млн.

Деякі штати США вже декриміналізувати психоделічні речовини, а в умовах пандемії американські регулятори послабили правила їх обігу.

5. Ексклюзивність

Майбутнє соціальних медіа — ексклюзивні мережі. Саме це призвело до успіху Facebook, який спочатку призначався для студентів певних елітних коледжів. Мабуть, зараз цей тренд повернувся і сприяв популярності таких сервісів, як Discord і Clubhouse.

Починаючи з 2021 року ексклюзивні соціальні мережі будуть приділяти велику увагу приватності. Найімовірніше, вони будуть впроваджувати платну підписку.

Дейтінгові сервіси — не виняток. Залишаючись поза увагою масового споживача і захищаючи приватне життя своїх користувачів, вони зможуть завоювати свою аудиторію і створити собі репутацію.

Ексклюзивним соцмережам також належить розв’язати проблеми з модерацією. Clubhouse вже критикують через те, що деякі користувачі виявляють ксенофобію та екстремізм.

6. Спільнота як сервіс

Кремнієва долина і відповідний спосіб життя залишаються в минулому. Тепер деякі з її ідеологів відправляються в технохаби начебто Остіна і Денвера, а інші мріють створити ідеальний технологічний рай з нуля.

При цьому подібні проєкти дороги та малореалістичні. Якщо потенційні резиденти хотіли б жити в «кращому» суспільстві, то засновники міст майбутнього навряд чи керуються виключно гуманістичними міркуваннями.

  • Саудівська Аравія розвиває проєкт Neom — регіон літаючих таксі, голографічних вчителів і пляжів, що світяться в темряві. Там же буде розташований The Line, мегаполіс протяжністю в 170 км.
  • Toyota і Facebook будують міські простори для працівників і тестування нової продукції.
  • Кілька років тому Білл Гейтс придбав близько 25 тисяч акрів землі в Аризоні для будівництва міста майбутнього. Ілон Маск збирається створити нове місто в Техасі, а також колонію на Марсі.

7. Багатофункціональні метапростори

Завдяки віртуальним просторам, які розраховані на багато користувачів ми будемо по-новому робити покупки та взаємодіяти з людьми й бізнесом. Торгові центри перестали бути формою розваги, ці функції переходять в онлайн.

Поки неясно, як саме виглядатимуть метапростори, чи будуть вони численними та взаємозамінними, як будуть ідентифікуватися користувачі, чи будуть вони децентралізовані або належати монополісту.

Протягом довгого часу онлайн ігри найбільше нагадували такі метапростори. У Fortnite вже проводилися концерти, показувалися фільми, короткометражки та інші програми. Нещодавно там відбувся виступ Тревіса Скотта, який транслювався у 250 тисяч віртуальних майданчиків одночасно.

Ринок віртуальних товарів досяг $190 млрд. Тепер він представлений не тільки в ігровій індустрії, а й поширився на моду, нерухомість, мистецтво і навіть догляд за тваринами. NFT стають дедалі популярнішими, вартість окремих лотів на аукціонах сягає десятків тисяч доларів.

Метапростори дають значні переваги брендам і продавцям:

  • вони можуть працювати в умовах менш фрагментованого ринку,
  • вони не ризикують втратити присутність на майданчиках через зовнішні причини,
  • у них більше можливостей для створення крос-франшиз або колаборацій з фанатами.

8. Кешбек на базі криптовалюти

Цифрові валюти отримують ширше застосування, і ритейлери разом з платіжними компаніями починають запускати програми лояльності на базі блокчейну. Так вони привертають споживачів, які хочуть заробляти біткоїни та володіти цифровими валютами. Такі бонуси привабливі з кількох причин:

  • вартість біткоїну коливається, і на цьому можна заробити,
  • криптовалюту можна конвертувати в фіати, наприклад долари США, і здійснювати покупки в інших продавців,
  • програми лояльності на базі блокчейну допоможуть ритейлерам залучити аудиторію криптоінвесторів, що постійно зростає.

9. Перепрофілювання фізичних просторів

Концепція гнучких просторів існує не перший рік, але пандемія прискорила її поширення.

Офіси стануть хабами для децентралізованої роботи та перемістяться в будівлі змішаного використання або нетрадиційні простори.

Паркувальні місця перетворяться в зони для торгівлі або розважальні майданчики. Деякі вже застосовуються для медичного тестування або кінотеатрів на відкритому повітрі.

Вертикальні сади або кімнатне садівництво отримають новий імпульс, через те, що ми частіше замислюємося про безпеку і доступність харчових продуктів.

Ресторани трансформуються в dark kitchen і розширюють можливості доставки. Аналогічно ритейлери перепрофілюють торгові площі в фулфілмент-центри.

10. Офіс як готель

Естетика кампусів застаріла, а простори стають менш заповненими.

У короткостроковій перспективі увагу роботодавців буде присвячено прибиранню, дезінфекції та підвищенню якості повітря. Проєкти, які пропонують технологічні розв’язання цих проблем, будуть вкрай популярними.

У довгостроковій перспективі офіси будуть все більше нагадувати готелі. Робочі місця втратять персоналізацію. Співробітники будуть відвідувати офіс пару раз в тиждень, бронюючи стіл заздалегідь.

Зміниться і дизайн інтер’єрів. Якщо раніше орієнтиром для офісу служили кампуси Google і Microsoft, що створюють атмосферу дружності та співпраці, тепер основне завдання — скоротити взаємодію і зробити простір безпечним.

11. Здорове середовище проживання

Підвищена увага до здоров’я і турботи про власний добробут вплине і на житлові простори. Популярні будуть наступні технології:

  • системи вентиляції та фільтрації повітря, які допомагають створити імерсивний клієнтський досвід і розслабитися в домашніх умовах,
  • розумні персоналізовані системи освітлення, які підвищують продуктивність і задоволеність співробітників,
  • системи ізоляції від білого шуму, які збережуть приватність і знизять стрес в кабінетах лікарів.
    Активно розвиваються парфумерні технології. Для споживачів ароматерапія стає способом піклуватися про себе і зняти стрес, а бізнес використовує запахи для створення імерсивного досвіду. Можна очікувати, що цей тренд збережеться і після пандемії.

Світло також має істотний вплив на наше самопочуття. У 2021 році буде набирати популярність розумне освітлення, яке може адаптуватися до добових ритмів співробітників офісу або мешканців будинку, а також створювати настрій у відвідувачів торгових просторів. Акцентне освітлення допомагає виділити певні товари на полиці.

Ще одна важлива категорія — сон. Стартапи створюють продукти, які дозволяють контролювати порушення сну та адаптувати зовнішнє середовище, щоб впоратися з ними. Рішення SleepTech будуть поширюватися як в будинках, так і в готелях.

12. Медичне обслуговування вдома

Дистанційні консультації дозволяють скоротити час в чергах, ризик зараження і вартість лікування. У 2020 році інвестиції в приватну телемедицину виросли на майже 70% і перевищили $10 млрд. Однак можливостей цього напрямку недостатньо.

Програми медобслуговування у себе вдома передбачають регулярні відвідування медичних працівників та інструментарій для дистанційних оглядів. Стартапи в партнерстві з клініками та органами охорони здоров’я керують логістикою, забезпечують технології та координують догляд вдома.

Деякі пропонують збирати аналізи та проводити тестування в домашніх умовах, що особливо актуально для найбільш незахищених людей похилого віку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CBInsights

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології