The Line — безвуглецеве місто в Саудівській Аравії

Саудівська Аравія представила свій новітній проєкт міста з нульовим рівнем викидів вуглецю під назвою The Line («Лінія»). Будівництво почнеться у 2021 році. Як випливає з назви, мегаполіс буде побудований уздовж прямої лінії протяжністю в 170 км.

Згідно із заявою наслідного принца Мухаммеда ібн Салмана, в місті буде «нуль автомобілів, нуль вулиць і нуль викидів вуглекислого газу», і він зможе вмістити мільйон жителів з усього світу.

Це буде перший проєкт NEOM, бізнес-зони зеленої енергетики вартістю в пів трильйона доларів на північному заході Саудівської Аравії, яка була створена з метою покласти край економічній залежності держави від експорту нафти.

Ще у 2019 році ЗМІ повідомляли про футуристичні ідеї, які можуть з’явитися в новому місті, — серед них штучний місяць, штучний дощ і роботи-покоївки, а також клініки по редагуванню геному людини.

Ібн Салман розповідає, що вся інфраструктура буде знаходитися в пішій доступності, буквально «за п’ять хвилин ходьби від дому». Дотепер неясно, як це можливо в місті протяжністю в 170 км, але, за словами принца, щоб дістатися з одного кінця в інший, буде потрібно всього 20 хвилин.

Це буде можливо завдяки високотехнологічному транспорту, який з’єднає окремі міські модулі. Він отримав назву The Spine («Хребет»). Згідно з офіційною документацією, на підземному рівні міста розташується надшвидкісний транспорт з підтримкою штучного інтелекту.

«Протягом усієї історії міста будувалися для захисту громадян, — говорить ібн Салман. — Після промислової революції міста віддавали перевагу механізмам, машинам і фабрикам, а не людям».

Ібн Салман також стверджує, що в найрозвиненіших містах світу люди витрачають роки свого життя на поїздки на роботу, і до 2050 року ця тенденція тільки подвоїться. Через це все більше людей будуть вмирати від забруднення. Крім цього, пішохідна доступність обмежить число смертельних дорожньо-транспортних пригод.

Онлайн-спільнота зустріла ці плани скептично. Деякі називають їх не більше ніж порожньою спробою привернути міжнародні інвестиції.

Так, журналіст Economist Грегг Карлстром написав: «Все, що стосується NEOM, схоже, було придумано саудівським чиновником, який дивився науково-фантастичний фільм і потім сказав:” це виглядає круто, давайте виділимо на це $100 млрд”».

Правозахисники також вказують на подвійні стандарти.

«Це відчайдушна спроба Мохаммеда ібн Салмана ребрендингу саудівського проєкту NEOM, який провалився — написала в Twitter захисниця прав жінок Рим Абделлатіф. — Маючи справу з викликами з боку місцевих племен і не зумівши залучити інвестиції, Мухаммед ібн Салман знову використовує старі прийоми для розв’язання економічних проблем. Нехай спочатку наведе порядок в домі».

Будівництво має розпочатися на початку 2021 року і, як очікується, принесе в місцеву економіку $48 млрд і 38 тисяч робочих місць.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео