Реалізація майбутнього без вуглецю — як Google планує перейти повністю на чисту енергію

В Google заявили, що їх компанія першими у світі повністю модернізували все обладнання, забезпечивши його сучасними компенсаторами викидів вуглецю. Процес переходу тривав у компанії майже 13 років, оскільки з 2007 року вона відносилася до вуглецево-нейтральних.

З точки зору екології, такий перехід однієї з найбільших ІТ-компаній у світі, значить величезний ривок в бік створення і підтримки відновлюваних джерел енергії. Проте, заява компанії не фінальна крапка в масштабному проєкті. До 2030 року в Google планують перевести на безвуглецеву енергію кожен свій дата-центр і кожну лабораторію. Їх ідея в тому, що краще не боротися з викидами, а не робити їх зовсім.

«Це набагато складніше, ніж традиційний підхід до роботи з відновлюваними джерелами енергії», — написав у своєму твіттер-акаунті генеральний директор Google та Alphabet Сундар Пічаї (Sundar Pichai).

У планах Google зробити так, щоб кожне завантажене на YouTube відео, кожен відправлений через Gmail лист використовували чисту енергію. Для цього компанія останні роки серйозно інвестує в будівництво вітряних і сонячних станцій і батарей, але це тільки частина процесу. Для більш ефективного об’єднання потужностей станцій і концентрації їх ресурсів в одному місці в Google розробляють унікальний штучний інтелект, який займеться координацією проєкту.

До 2030 року компанія також планує доставляти п’ять гігаватів безвуглецевої енергії у свої ключові виробничі регіони. Це буде рівнозначно тому, як якби з доріг зникло понад мільйон автомобілів в кожному з регіонів. До 2030 року Google планує допомогти більш ніж 500 містам і місцевим органам влади по всьому світу, щоб ті змогли скоротити викиди вуглецю на одну гігатонну щорічно, а також допомогти власникам комерційних будівель і центрів обробки даних використовувати штучний інтелект для скорочення енергоспоживання.

Варто зауважити, що в останні пару років, все більше компаній пропонують власні рішення для розв’язання проблем екології в плані використання альтернативних джерел енергії. У сфері з’являється все більше проєктів: так, наприклад, два роки тому спільнота з трьох американських компаній, запропонувала технологію створення безвуглецевого газу до 2023 року. Їх демо-проєкт Net Power використовує технологію, що дозволяє майже повністю вловлювати діоксид вуглецю до того, як він потрапить в атмосферу, але поки розробка залишається більше теоретичною.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Google Blog

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця