«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

Фінська компанія Polar Night Energy анонсувала створення піщаної батареї промислового масштабу, яка може бути включена в систему централізованого теплопостачання. Розробники заявили, що потужність батареї має вистачити для обігріву цілого міста під час холодних полярних зим.

Зелена енергетика, що включає, наприклад, сонячну, вітрову, приливну та геотермальну, гарна тим, що використовує відновлювані ресурси для отримання енергії. Але один із найістотніших її мінусів у тому, що енергія виробляється тільки тоді, коли може, а не тоді, коли вона потрібна. Саме тому для переходу на відновлювані джерела енергії необхідно розвивати не лише методи її видобутку, а й способи зберігання.

Форма зберігання генерованої енергії може бути різною: від звичайних літієвих батарей до гідроакумуляційних електростанцій, батарей на розплавах солей, вуглекислотних акумуляторів та інших екзотичних ідей. Однак літієві батареї дуже дорогі для компенсації багатомісячних провалів сонячної генерації взимку (або багатотижневих для вітрової). ГАЕС практично неприйнятні для західних країн, а решта методів, як правило, ще дорожча за літієві рішення. Тому пошук нових засобів зберігання енергії продовжує залишатися найгострішою проблемою.

Ідея «піщаної батареї», розробленої та запатентованої компанією Polar Night Energy, досить проста. По суті це великий сталевий бункер з гарячим піском (або аналогічним твердим матеріалом), який нагрівається аж до 1000 градусів Цельсія через теплообмінник, розташований в центрі резервуара. Для нагрівання теплоносія використовується надлишкова електроенергія з мережі, що генерується, наприклад вітряками або сонячними панелями.

За заявою розробників, їхнє високотемпературне сховище настільки добре ізольовано, що здатне зберігати накопичену енергію протягом кількох місяців з мінімальними втратами (не більше п’яти відсотків). За потреби енергію можна видобувати у вигляді тепла або електрики, хоча перший варіант кращий через менші енергетичні втрати. При цьому фахівці отримують пісок для їх установок з екологічно чистих джерел. Він складається з очищеного та висушеного подрібненого мильного каменю – побічного продукту місцевої промисловості.

Таке сховище планують використовувати у Фінляндії, під’єднавши його до місцевої системи централізованого теплопостачання муніципалітету Порнайнен із населенням понад п’ять тисяч людей. Раніше компанія Polar Night Energy вже розробила та побудувала прототип піщаної системи зберігання теплової енергії для місцевої енергетичної компанії.

Прототип здатний зберігати приблизно вісім мегават-годин первинної енергії при номінальній потужності 100 кіловатів. Нова ж «піщана батарея» розміром 13 на 15 метрів має бути на порядок більш енергомісткою (до 100 мегават-годин первинної енергії).

Зазначимо, що вартість енергії, отриманої за допомогою попередньої установки, становила менше ніж 10 євро за кіловат-годину. Це у сотні разів вище, ніж вартість первинної енергії з газу. Ймовірно, новий прототип повинен мати нижчу ціну енергії, що запасається, оскільки він помітно більший за попередника. Будівництво та випробування батареї повинні завершитися вже наступної весни.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: NewAtlas

Читайте также:

Як захистити техніку від перепадів напруги

Енергоощадні лампи виділяють електросмог: чи небезпечно це?

Як можна використовувати надлишкове тепло з дата-центрів. Ініціатива в Норвегії

FSP вивела на український ринок блок живлення для геймерів та ентузиастів Hydro PTM Pro