«Сонячна луска дракона» або як виглядає новий кампус Google

Новий кампус Google розташований в Маунтін-В’ю, штат Каліфорнія. На підвісних дахах його будівель, що нагадують футуристичні циркові намети, розміщуються 50 тисяч маленьких сонячних панелей, що імітують луску дракона. Форма та розташування панелей дозволяють генерувати електрику протягом усього світлового дня.

Google працювала над кампусом спільно з архітекторами з Bjarke Ingels Group та Heatherwick Studio. Сонячні панелі лише одна з екологічних систем об’єкта.

Кампус спроєктований так, щоб заощаджувати воду, оскільки розташований в області, охопленій сильною посухою. Його будівлі оснащені великою геотермальною системою, найбільшою в Північній Америці, завдяки якій вони можуть опалюватись та охолоджуватися без використання викопного палива. А ландшафтний дизайн допомагає підтримувати біорізноманіття.

Новий кампус просуває Google до її мети – повного переходу на відновлювану енергію до кінця десятиліття. Наразі компанія використовує 90% такої енергії.

За словами Асіма Тахіра, «звичайний процес проєктування оптимізований для розв’язання проблем окремо», а команда вирішила використати цілісний підхід. Тахір керує стратегією переходу на відновлювану енергію в рамках проєктів з будівництва кампусів Google.

Начіпні дахи, наприклад, виконують кілька функцій.

  • Захищають внутрішній простір.
  • Забезпечують освітлення офісів через клеристори (стіни з вікнами, які височіють над покрівлею інших частин будівлі).
  • Максимально збільшують об’єм води, що збирається під час дощу, а потім використовується для зрошення.
  • Допомагають сонячним панелям поглинати світло.

Звичайні сонячні панелі генерують енергію у середині дня. Таким чином, енергія виробляється в один час, а використовується в інший – цю проблему намагається вирішити штат Каліфорнія, де зростає популярність сонячної енергії.

Сонячні панелі на дахах нового кампусу розташовані під різними кутами. Завдяки цьому деякі з них поглинають більше світла рано-вранці, а інші – в другій половині дня. Текстура скла також допомагає їм уловлювати світло з різних кутів.

Команда приділила увагу й естетиці панелей, щоб зробити їх «красивими та ефективними одночасно». Як стверджує Тахір, для цього вони докладно вивчили виробничо-збутовий ланцюжок постачання сонячних панелей, щоб з’ясувати, які компоненти можна змінити.

Геотермальна система використовує постійну температуру під землею, щоб перекачувати тепло туди й назад для нагрівання та охолодження приміщень. Це дозволяє вдвічі зменшити викиди вуглецю на об’єкті. Крім того, система значно скорочує обсяг води – майже до 5 млн галонів на рік у порівнянні з стандартною охолоджувальною вежею.

Сама територія облаштована так, щоб зберегти природне середовище. Вона з’єднується з громадськими маршрутами за допомогою місцевих рослин, розташованих поруч зі струмком, де мешкають дикі тварини, у тому числі чаплі та жаби. Цим шляхом співробітники, які проживають у певних районах, також можуть добиратися до роботи на велосипеді.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24