Розумне «дерево», яке може покращити якість повітря в містах

Міста і їх можливості притягують все більше людей. Однак погана якість повітря шкодить нашому здоров’ю. Проєкт Green City Solutions підприємця Петера Зенгера розв’язує проблему, об’єднавши сучасні технології та природні властивості рослин. Розроблені стартапом об’єкти легко інтегруються в міське середовище і створюють оази чистого повітря в місцях масового скупчення людей.

Що, якби міська лава служила не тільки місцем для відпочинку, а й допомагала легше дихати? Саме ця ідея лежить в основі CityTree, енергоефективної лавки та очищувача повітря висотою в 14 футів (понад 4 м). Такі об’єкти планується розмістити в містах по всій Європі та Азії. Об’єкт використовує природну здатність живого моху зв’язуватися з дрібними частинками та видаляти їх з повітря (до 82%) і технологію IoT для вимірювання і регулювання його продуктивності в режимі реального часу.

CityTree — проєкт 29-річного Петера Зенгера (Peter Sänger), садівника, підприємця і CEO Green City Solutions. Боротьба із забрудненням повітря привабила його, коли він мандрував містами Європи.

«Міста — це життєвий простір майбутнього, і у них багато переваг, — каже Зенгер. — Але мало де можна знайти здорове повітря».

Зенгер, виходець із сім’ї садівників, знає, про що говорить. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, забруднення повітря щорічно вбиває близько 7 млн ​​осіб у всьому світі. У місцях, де рівень якості повітря не відповідає нормам ВООЗ, дрібні частинки в повітрі проникають глибоко в легені та серцево-судинну систему, викликаючи все, починаючи від інсультів та серцевих захворювань до раку легенів і пневмонії.

Сьогодні в таких місцях проживає 91% населення планети.

Міські джунглі

Зенгер дізнався про очисні дії різних видів рослин, зокрема моху, коли вивчав садівництво та управління бізнесом в Дрезденському університеті в Німеччині. «Ось що мене схвилювало — відкриття, що проблему забруднення можна вирішити тільки в поєднанні з природою. Зрештою, вона вже мільйони років очищає повітря », — каже він.

Коли Зенгер познайомився з Лян Ву (Liang Wu), однокурсником, який керував семінаром по міському дизайну та екологічними проблемами, він зрозумів, що знайшов партнера для проєкту. Обидва хотіли б розробити екологічне та економічне розв’язання проблеми.

У 2014 році, ще до закінчення університету, друзі зібрали команду експертів в галузі садівництва, інформатики, архітектури та машинобудування і запустили Green City Solutions.

Зараз в компанії 35 співробітників. Їх завдання одночасно просте і складне: привнести природу в місто і масштабувати її позитивний вплив на атмосферу. Так з’явилася CityTree, конструкція, яка може очищати об’єм повітря, яке вдихають 7 тисяч осіб на годину.

Оазис чистого повітря

З боку CityTree схожа на лаву з вежею, покритою мохом. Але всередині знаходиться повністю автоматизована, керована датчиками система зрошення, яка забезпечує мох оптимальною вологістю. Інтегрована технологія IoT забезпечує постійний зворотний зв’язок про продуктивність і умови, а також про екологічні дані з навколишнього середовища.

За даними Green City Solutions, CityTree покращує якість навколишнього повітря на 53% і може охолодити його на 4°C. Пристрій не призначений для того, щоб кардинально змінити якість повітря у всьому місті, але воно може створити оазис з придатним для дихання повітрям в місцях, де люди схильні затримуватися.

«Уявіть собі автобусну зупинку на жвавій вулиці, вуличне кафе, залізничну платформу, шкільний двір в центрі міста, навіть кампус», — каже Зенгер. Такі пристрої вже з’являються в містах Європи та Азії, в тому числі Лондоні, Парижі, Амстердамі, Берліні, Гонконзі та Корку (Ірландія). Зенгер розповідає, що Green City Solutions розглядає венчурне фінансування в США, щоб пробитися на ринок Північної Америки.

Амбіційний план

Для Green City Solutions проєкт CityTree — тільки початок. Компанія також тестує WallBreeze, модульну стіну з моху, яку можна встановлювати на зовнішні стіни будівель. За допомогою тих же технологій і систем фільтрації як в CityTree, WallBreeze може забезпечити більш придатне для дихання повітря в зоні навколо установки.

Наступна ітерація CityTree — вдосконалена версія, яка містить цифровий рекламний щит з одного боку і мохову стіну з іншого. Нова модель відома як CityBreeze і призначена для автобусних зупинок і залізничних вокзалів. Передбачається, що її установка буде окупатися коштом доходів від реклами.

Мета Green City Solutions — розмістити до 1 млн кв. м установок, які очистять повітря для 500 млн осіб і видалять до 80 тисяч тонн вуглекислого газу.

Це амбітний план, який вимагає участі міської влади по всьому світу. Але Зенгер каже, що реакція, яку він спостерігав на CityTree, дає йому надію на розвиток підтримки екологічних рішень.

«На щастя, схоже, що громадськість та уряди дійсно починають розуміти важливість інвестицій в екологічні зміни, — говорить він. — Тому я б сказав, що зараз, як ніколи, я переконаний у важливості нашої місії».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження