Меблі з використаних одноразових масок як ще один спосіб запобігти екологічній катастрофі

Коронавірус завдав шкоди не тільки економіці, а й навколишньому середовищу: масове виробництво засобів індивідуального захисту викликало новий сплеск забруднення пластиком. Південнокорейський дизайнер Ханеуль Кім вирішив привернути увагу до цієї проблеми креативним шляхом і створив кілька стільців з перероблених одноразових масок. Кім сподівається, що його проєкт змусить людей і компанії задуматися над новими способами порятунку планети від пластику.

Щомісяця створюється близько 129 млрд пластикових масок для обличчя і 65 млрд рукавичок. І оскільки ці предмети не являються біорозкладними, вони будуть зберігається на сміттєвих полігонах і в океанах протягом сотень років.

Дизайнер з Південної Кореї Ханеуль Кім вирішив привернути увагу до масштабності цієї проблеми та запропонував креативний спосіб по переробленню засобів індивідуального захисту. Для свого проєкту він зібрав тисячі одноразових масок, сплавив їх і отримав міцний і довговічний пластик, з якого зробив дев’ять стільців. Кім пофарбував їх в рожевий, білий і блакитний кольори та покрив різнокольоровими візерунками.

Кім сподівається, що його задум допоможе компаніям і дизайнерам підійти до розв’язання проблеми забруднення творчим шляхом. На цю мить це лише концептуальний проєкт, який він поки не планує пускати в серійне виробництво.

Протягом багатьох років різні організації привертали увагу до проблеми пластикових відходів. За даними Ocean Conservancy, в океанах знаходиться 150 млн тонн пластику, який морські тварини часто приймають за їжу. Щорічно виробляється понад 300 млн тонн пластику, половина якого призначена для одноразової продукції.

Засмічені не тільки полігони та океани — через те, що цей матеріал розпадається на мікроскопічні частинки, він може виявитися навіть в нашій воді з-під крана.

«Ці мікрочастинки ставлять під загрозу життя не тільки тварин, а й людини», — розповідає Кім.

Два роки тому здавалося, що світ досяг переломного моменту в цій боротьбі. Такі бренди, як Everlane та Adidas, стали використовувати перероблений пластик для виготовлення своїх продуктів. Минулого року деякі штати Америки, наприклад Каліфорнія і Массачусетс, ввели заборони, обмеження у використанні одноразового пластику. Великі торгові мережі, серед яких Starbucks, Walt Disney Company і Walmart, пообіцяли відмовитися від пластикових соломинок.

Але пандемія завадила глобальним зусиллям по скороченню забруднень. Промислові комплекси с виготовлення пластику активно використовує коронавірус як привід для скасування заборон на використання одноразового пластику. І це працює: в ім’я гігієни дію багатьох з них було припинено.

Крім того, на ринку з’явилася величезна кількість одноразових масок, рукавичок, халатів і захисних щитів для обличчя, зроблених з нового пластика. Більшу частину цієї продукції не можна переробити, через те, що звичайні системи збору сміття для них не пристосовані, а їх  структура може засмітити обладнання для перероблення.

Однак Кім стверджує, що це не привід здаватися та опускати руки: потрібно придумати креативні способи, зібрати ці матеріали та використовувати їх для інших цілей, наприклад створення меблів.

«Я сподіваюся, що ці стільці продемонструють серйозність проблеми забруднення навколишнього середовища і надихнуть людей задуматися над її вирішенням», — сказав він.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори