Як захистити техніку від перепадів напруги

Раптові перепади напруги несуть загрозу для всієї побутової техніки. У гіршому випадку прилади просто згорять: їх навіть не вдасться відремонтувати. Чому відбуваються перепади та чим вони небезпечні для техніки? Як надійно захиститись від стрибків напруги? Подробиці – у нашому матеріалі.

Чим небезпечні стрибки напруги

Причин різкого стрибка напруги існує безліч. Аварія на електромережах, навантаження підстанції, одночасне відключення кількох потужних пристроїв — все це може призвести до стрибків. Ще однією поширеною причиною є удар блискавки по лінії електропередач або…влучання ракети в енергетичний об’єкт.

У побуті невеликі перепади напруги нормальне явище. Виробники техніки передбачають запас у 10%. Стрибок напруги до 240 В зазвичай не становить жодної небезпеки. Винятків небагато: так, у деяких вимірювальних приладів допустимий поріг відхилень менший. Втім, тут має значення регулярність. Занадто часті стрибки напруги загрожують збоями в керуючих блоках, зльотом налаштувань і так далі.

Перепади напруги у квартирі можна виявити за непрямими ознаками:

  • занадто часте перегорання лампочок;
  • періодична зміна інтенсивності світла в освітлювальних приладах;
  • нестабільна робота техніки.

Будь-який стрибок, через який напруга в мережі стає вище 240 вольтів, шкідливий для домашньої техніки. Перепади на 10-25% скорочують термін служби приладів майже вдвічі. Вони можуть призвести до зламання. Стрибок напруги до 300 вольтів виводить з ладу блоки живлення, керуючі та сенсорні панелі, електродвигуни, мережеве обладнання.

Як підстрахуватися? Насамперед варто приділити увагу проводці. Низькоякісна проводка може не витримати великих навантажень. При найгіршому випадку все скінчиться коротким замиканням. Для захисту техніки існують різні пристрої — про них ми розповімо докладніше.

Реле напруги

Найпростіший і найдоступніший прилад. Реле виконує лише одну функцію – розмикає ланцюг, коли вхідна напруга виходить за позначені межі. Верхню та нижню межі, а також час затримки включення можна встановити самостійно.

Купувати реле напруги варто, якщо треба убезпечити якийсь конкретний електроприлад без автоматів (наприклад холодильник або ПК). Окремі моделі можуть додатково мати фільтр перешкод. При використанні розгалужувача реле дозволить захистити відразу кілька пристроїв.

Мережевий фільтр

Не варто плутати фільтр із звичайними подовжувачами та розгалужувачами. Останні включають у конструкцію лише розетки з опціональним вимикачем і не виконують захисних функцій.

Мережевий фільтр, крім додаткових розеток, надає кілька рівнів захисту:

  • від короткого замикання;
  • від імпульсних перешкод;
  • від навантаження;
  • від високочастотних перешкод (деякі моделі);
  • від грозового розряду (деякі моделі).

Кількість ступенів захисту визначається «начинкою». У мережевий фільтр можуть встановити LC-фільтр, варистори, плавкий запобіжник та інші елементи.

Варто зазначити: мережеві фільтри, як правило, слабо захищають від перепадів напруги. Вони передусім рятують техніку від коротких замикань. А заразом – забезпечують пасивну «чистку» живлення від перешкод. Однак деякі дорогі моделі можуть боротися з невеликими перепадами напруги.

Стабілізатор напруги

Стабілізатор належить до активних приладів. Він безпосередньо нормалізує напругу: доповнює низьку та знижує високу до прийнятних до 220/230 вольт. При цьому стабілізатор повторює функції хорошого мережевого фільтра: захищає від короткого замикання, високочастотних імпульсів та різних перешкод.

Недорогі стабілізатори за габаритами трохи більше мережевих фільтрів. Вони приводять значення напруги 150-280 В до заданих 220/230 ±10%. Як правило, бюджетні пристрої відносяться до релейних та включають у конструкцію невеликий трансформатор.

Дорожчі стабілізатори електромеханічні. У їх конструкції зазвичай є регульований автотрансформатор та сервопривід. У результаті пристрої виходять досить габаритними. Рухомий контакт переміщається обмоткою, змінюючи коефіцієнт трансформації. Так вхідний сигнал приводиться до заданих 220/230.

Більшість побутових стабілізаторів мають від однієї до п’яти розеток. Такі прилади підійдуть для підключення дорогої побутової техніки – холодильника, комп’ютера, пральної машинки та таке інше. При цьому враховуйте активну вихідну потужність. Вона має покривати потужність підключеної техніки із запасом у 20-30%. Стабілізатори будуть незамінні для чутливих пристроїв або старої техніки: наприклад для раритетних вінілових програвачів.

Моделі дорожчі можуть справлятися зі справді серйозними потужностями. Наприклад, якщо йдеться про живлення цілого будинку чи газового котла. Такі стабілізатори відмінно підійдуть для житла з нестабільним електропостачанням.

Джерело безперебійного живлення (ДБЖ)

Безперебійники виконують функції мережевого фільтра та стабілізатора. ДБЖ формує на виході допустиму напругу, а також пропонує до десяти роз’ємів для підключення техніки. У продажу є ДБЖ виключно для комп’ютерної техніки – вони оснащуються виходами IEC 320 С13. Також є пристрої із євро розетками під різну побутову техніку.

Найголовніше – джерело безперебійного живлення дає додатковий час для підключених приладів. У конструкцію вбудовано акумулятори, які забезпечують техніку живленням на кілька хвилин. Для комп’ютерів це може бути дуже важливо.

При цьому стабілізація напруги – не пріоритетна функція ДБЖ. Цим можуть похвалитися лише лінійно-інтерактивні та онлайн-моделі (з подвійним перетворенням через інвертор). Насправді корисними вони стануть лише для чутливої до відключень техніки. Найяскравіший приклад — комп’ютер, на якому можуть не зберегтися важливі файли під час редагування у разі різкого вимкнення живлення. Також ДБЖ знадобляться для систем розумного будинку, які мають функціонувати без перебоїв.

Електричний щиток

Всі вищеописані прилади дійсно дозволяють убезпечити техніку. Однак вони не дають стовідсоткового захисту. Наприклад, високий стрибок при ударі блискавки спалить практично будь-який стабілізатор. Адже ці пристрої не розраховані на надвисоку напругу. У найгіршому випадку постраждає і підключена техніка. До того ж стабілізатори зазвичай розраховані на підключення обмеженої кількості пристроїв.

Для комплексного захисту всього будинку чи квартири варто передбачити захист безпосередньо в електрощитку. Його комплектацію краще довірити фахівцям, але орієнтуватися в наявних типах блоків все ж таки корисно. Для захисту від стрибків напруги в електричному щитку можна встановити такі пристрої.

  • Реле захисту РКН та УЗВ. Відключають живлення, коли напруга виходить за допустимі межі, монтуються після вхідного автомата. Прилад ефективний при невеликих перепадах, але не захищає від потужних стрибків.
  • Розчіплювач мінімальної-максимальної напруги (РММ). Використовується для керування автоматом: посилає команду на відключення, коли вхідна напруга виходить за допустимі межі. Не врятує від високих стрибків напруги. На відміну від попереднього блоку відключає безпосередньо автомат.
  • Пристрої захисту від імпульсних перенапруг (ПЗІП). Застосовуються для захисту від швидких та потужних стрибків напруги (у тому числі при ударі блискавки). У побуті зазвичай використовуються обмежувачі перенапруги (ОПН) з варіаторами.

Найпростіший захист для кількох побутових приладів – це реле напруги в парі з мережевим фільтром. Такий дует позбавить перешкод, а заразом відключить навантаження при невеликих стрибках або занадто низькому значенні. Стабілізатори напруги – найкращий спосіб убезпечити техніку при регулярних стрибках і низькій якості вхідної синусоїди. ДБЖ підійдуть у тих випадках, якщо відключення тривають по кілька хвилин. Однак усі ці прилади вразливі до надвисоких стрибків. Тому важливо передбачити додатковий захист в електрощитку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік