Енергоощадні лампи виділяють електросмог: чи небезпечно це?

Енергоощадні лампи постійно піддаються критиці через так званий електросмог. Наслідками його впливу часто можуть бути головні болі та порушення сну. Розбираємось, наскільки небезпечний електросмог насправді та чи пов’язаний він із лампами.

Що таке електросмог і як він пов’язаний із лампами?

Електросмог (або електромагнітне забруднення) – це явище, яке характеризує забруднення навколишнього середовища електромагнітними хвилями від різноманітних пристроїв.

Проблема електросмогу виникла за часів активного впровадження енергоощадних ламп. На той час закони не регулювали те, наскільки сильне випромінювання можуть мати такі лампи. І вже тоді вчені почали звинувачувати електросмог, який утворюють енергоощадні моделі, у тому, що він може спричинити численні проблеми зі здоров’ям. Від головного болю, порушень сну та зору до серцево-судинних захворювань, ослаблення імунної системи, неврологічних розладів та раку – згадано все.

З усім тим, є також безліч інших досліджень, під час яких не спостерігалося жодних наслідків впливу електросмогу. Проте слід зазначити, що значних довгострокових досліджень із цього приводу поки що не проводилося.

Електросмог від енергоощадних ламп: чи це небезпечно?

Тим часом проблема з електросмогом на цю мить вже майже не актуальна. Спеціальні покриття у сучасних енергоощадних лампах значною мірою екранують електромагнітні поля.

Таким чином, електросмог від енергоощадних ламп навряд чи вищий, ніж від інших електронних пристроїв, таких як монітори комп’ютерів. Як у випадку з іншими пристроями з електромагнітними полями, тут також вірно таке твердження: людина, що знаходиться від приладу на відстані один метр і більше, отримує лише незначну частину цього випромінювання.

Відповідно, енергоощадні лампи досить безпечні у використанні, якщо вони не знаходяться зовсім близько до тіла людини.

Кінець епохи ламп розжарювання ламп у Європі

З вересня 2021 року виробництво ламп розжарювання у Європейському Союзі заборонено. Причиною для заборони є постанова ЄС, в якій йдеться про те, що деякі лампи з високим енергоспоживанням не повинні більше надходити у продаж. Наявні запаси продавати, як і раніше, можна, і якщо у когось вдома є такі лампи, то, звичайно, їх дозволено використовувати — і позбавлятися їх не потрібно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Час на кліматичному годиннику спливає…