Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві

Минулого тижня TP-Link представила нові «розумні» лампи з Wi-Fi-підключенням: Tapo L510E і L530E з цоколем Е27 та енергоспоживанням 8,7 Вт. Нам вдалося протестувати більш функціональну модель L530E.

Навіщо Wi-Fi в лампі?

Для побудови розумного будинку домашні пристрої повинні бути з’єднані за допомогою бездротової мережі. Зазвичай для цього використовується стандартний Wi-Fi, в певних випадках, коли пристрій знаходиться на досить великій відстані, використовується SIM-карта і 4G- або 5G-мережа. У лампах Tapo вбудований Wi-Fi-модуль, що дозволяє підключити лампу до домашньої мережі, управляти нею дистанційно за допомогою смартфона через фірмовий Android-додаток або за допомогою Google Assistant, і навіть включати і вимикати світло за розкладом. Але про все — по порядку.

Підключення лампи до Wi-Fi-мережі

Перш за все необхідно знайти в Play Market і встановити на смартфон фірмовий додаток Tapo. Далі вкрутити лампу в патрон і включити живлення. У додатку потрібно вибрати пункт «Додати пристрій» і вибрати потрібну модель лампи. При першому підключенні смартфон приєднується по Wi-Fi безпосередньо до лампи в режимі Wi-Fi Direct, після чого передає їй дані для підключення до домашньої Wi-Fi мережі. Весь процес займає близько 30-40 секунд. Далі потрібно вказати піктограму для лампи в додатку, задати розташування (вітальня, спальня, коридор і т. д.). Опціонально можна вибрати голосового асистента, це може бути або Amazon Alexa, або Google Assistant.

Взагалі перше підключення зазвичай не становить труднощів. Дещо складніше перепідключити лампу до іншої бездротової мережі, оскільки в такому випадку спочатку потрібно зробити скидання вже встановлених параметрів. Це робиться триразовим вимиканням живлення лампи в ритмі, який вказує додаток Tapo на екрані смартфона. Варто відзначити, що лампа через Tapo прив’язується не тільки до назви бездротової мережі, але і до місця розташування. Якщо лампу вкрутити в цоколь в іншому будинку з ідентичною назвою бездротової мережі, то підключення не відбудеться.

Функціональні можливості

Тепер, коли лампа приєднана до домашньої мережі, користувач зможе дистанційно, з екрана смартфона, вмикати та вимикати її, регулювати рівень яскравості, колірну температуру. Крім того, модель Tapo L530E є багатобарвною (модель L510E — одноколірна). Додаток Tapo пропонує вибрати один з 6 попередньо налаштованих кольорів (не рахуючи класичного білого): синій, червоний, жовтий, зелений, бузковий і бірюзовий. Крім того, за допомогою регулювання яскравості та температури кольору можна задати один з 16 мільйонів колірних відтінків. Важко сказати, навіщо може знадобиться так багато, проте вендор вважає, що червоний може підійти для романтичної вечері, теплий бузковий для вечірки і т. д. Оптимальний налаштований колір можна зберегти в пресетах.

Зі смартфона можна регулювати яскравість, колір лампи, таймер вмикання чи вимикання, та багато іншого

За допомогою регулювання яскравості і температури кольору можна згенерувати будь-який з 16 мільйонів відтінків кольору

Крім того, тут є режим дискотеки (Party), коли лампа кожні 1-3 секунди змінюється колір в довільній послідовності, і режим Relax, коли лампа плавно переходить з одного колірного режиму в інший.

Зміна кольору лампи є вельми цікавою функцією

Для того, щоб управляти лампою за допомогою голосу, необхідно встановити мобільний додаток Google Home і зв’язати його з Tapo. Далі можна давати голосові команди, але тільки так, щоб Google точно ідентифікував до чого вона відноситься. Наприклад, команда «Switch on (або off) the smart bulb» спрацьовує практично безпомилково, а ось «Increase the brightness» асистент не завжди розуміє правильно.

Керувати лампою голосом? Легко! Правда налаштування займає трохи часу

Робота за розкладом

Крім управління лампою Tapo також пропонує включення і виключення лампи в заданий час. Тут можливі три варіанти. По-перше, можна задати включення або виключення пристрою за таймером, тобто, через певний проміжок часу від поточного.

Далі, користувач може скласти розклад роботи лампи для кожного дня тижня. Наприклад, в будні лампа повинна світити з 7 до 8 години ранку, а у вихідні — з 9 до 11 вечора. Також цікавий режим «Не дома», в цьому випадку L530E буде самостійно включатися і вимикатися в довільний час, створюючи ілюзію того, що в будинку хтось є. Важливо, що для роботи лампи за розкладом не вимагається під’єднання до мережі Wi-Fi, тобто, користувач може налаштувати роботу L530E в потрібному режимі, потім знеструмити все обладнання в будинку (крім, зрозуміло, самої смарт-лампи), і спокійно виїхати на декілька днів. А в призначений час в будинку буде запалюватися освітлення.

Заявлений термін служби лампи складає 15 тисяч годин, а ось період гарантійного обслуговування — всього 12 місяців. Це небагато, зазвичай вендори надають для своїх LED-ламп від 2 до 5 років гарантії. Рекомендована роздрібна ціна TP-Link Tapo L530E становить 329 грн, вартість простішої версії Tapo L510E дорівнює 239 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні