Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео

Ютюбер JerryRigEverything зробив відеоекскурсію фабрикою, на якій переробляють старі батареї. Відеоблогер дізнався, що роблять зі старими акумуляторами електромобілів… і промовчав про найцікавіше.

Будь-які акумулятори, чи то пальчикові батареї, чи акумулятори електромобілів, дуже токсичні. Так, якщо відбудеться виток батареї на ґрунті, то на цьому клаптику землі на багато років зникне будь-яка рослинність.

Тому акумулятори потрібно переробляти. Тим більше, що вони містять буквально всю таблицю Менделєєва, а точніше, її найпривабливішу частину – дорогоцінні золото і паладій, рідкісні й добуті важкою працею літій і кобальт, фосфати та багато іншого. Хіба що урану у них немає. Але як розділити всю цю суміш економічно вигідним способом? Це питання залишається серйозним викликом для технологів.

Утилізація на раз-два-три

На фабриці, яку відвідав Джеррі, це завдання вирішують за кілька кроків, на одному з яких батареї занурюють у патентований розчин. Ні, їх не розчиняють, але розчин допомагає поділити всі елементи на три групи.

Крок 1. Подрібнення

Спочатку всі акумулятори подрібнюють на шредері. В одну купу звалюють батареї електромобілів усіх марок, від Nissan до Tesla, гаджетів, садового та будівельного електроінструменту.

Крок 2. Поділ на великі фракції

У розчині усі уламки поділяються: полімерні спливають на поверхню, металева стружка опускається на дно, інші елементи поєднуються з розчином, утворюючи емульсію.

Це дозволяє зібрати пластик та метали в окремі контейнери.

Крок 3. Віджимання

Емульсію, що містить літій, кобальт та нікель, віджимають на потужному пресі. Виходить чорна маса, яка по консистенції схожа на глину.

Кожну фракцію відправлять на подальшу перероблення.

Екскурсія у цьому обривається. Дуже шкода, бо починається найцікавіше. Розділити ту саму «чорну масу» на елементи, а потім очистити їх, щоб можна було знову використати – титанічно складне технологічне завдання.

Власник фабрики компанія Li-Cycle запевняє, що її технологія дозволяє повертати у виробництво до 95% вихідних матеріалів. Не уточнюючи, як саме міряють: за загальною вагою чи кожен окремо. Треба розуміти, що витягти з відходів 1 кілограм літію значно важливіше, ніж 10 кілограмів заліза.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори