Що таке NFT? Доступно в питаннях і відповідях

Ще недавно важко було уявити, що хтось буде купувати GIF-анімації або відеокліпи, які легко завантажити в інтернеті. Загадкові NFT приносять творцям тисячі й навіть мільйони доларів і є одним з найгарячіших інтернет-трендів. При цьому мало хто розуміє, що таке NFT. Автор The Verge Кларк Мітчелл сформулював основні питання, які допоможуть розібратися з цим, і сам дав на них відповіді.

Що значить NFT?

Non-fungible token — невзаємозамінний токен. «Невзаємозамінний» означає, що він унікальний, і його не можна нічим замінити. Наприклад, біткоїн — взаємозамінний токен. Його можна обміняти на інший біткоїн, і він буде точно таким же. Однак єдина у своєму роді колекційна картка теж невзаємозамінна. Якщо поміняти її на іншу картку, то ви отримаєте щось зовсім інше. Уявіть, що за покемона сквіртл вам дали T206 Honus Wagner 1909 року — культову баскетбольну картку.

Як працюють NFT?

На вищому рівні більшість NFT — частина блокчейну Ethereum. Ethereum — така ж криптовалюта, як біткоїни або догекоїни. Але її блокчейн підтримує NFT, які зберігають додаткову інформацію яка відрізняє їх, наприклад, від ETH. Варто відзначити, що інші блокчейни можуть створити свої власні версії NFT. Деякі з них вже це роблять.

Які NFT варто купувати?

NFT можуть бути чим завгодно, що має цифрову форму (малюнки, музику, копію мозку, завантажену в штучний інтелект). Але найбільший ажіотаж викликаний продажем цифрових творів мистецтва. Сам догекоїн — це не NFT. Але це GIF-зображення догекоїна є NFT.

Тобто люди можуть платити за дотепні твіти?

Не зовсім. NFT часто розглядають як новий спосіб колекціонувати сучасне мистецтво, тільки в цифровій формі.

Всі правда думають, що це те ж саме, що колекціонування?

Саме так багато хто і вважає. Наприклад, той, хто заплатив майже $390 тисяч за 50-секундний кліп Граймс або той, хто заплатив $6,6 млн за відео Beeple. Взагалі-то одна з його робіт виставлена ​​на аукціоні Christie’s …

Ой, я ненавмисно клацнув правою кнопкою миші й звантажив файл, який хтось купив за мільйони доларів.

Так, це досить складна ситуація. Цифрове мистецтво можна копіювати скільки завгодно, навіть якщо цей твір міститься у NFT. Але вони створені для того, щоб дати вам те, що не можна скопіювати: право володіння роботою (хоча автор може зберегти за собою право інтелектуальної власності та право на відтворення, як і з фізичною роботою). Інакше кажучи, кожен може купити картину Моне. Але лише одна людина може володіти оригіналом.

Але одна справа — Моне, а інше — відеоролик. А ще, якби у мене була картина Моне, її можна було б оцінити як фізичний об’єкт. У разі цифрового мистецтва копія так само хороша, як і оригінал.

Як щодо Gucci Ghost вартістю в $3600?

GIF-зображення Gucci Ghost було продано за $ 3600. Новий власник просить за нього $16300.

Але оригінал дає право пишатися тим, що ви володієте справжньою роботою Beeple… У чому сенс?

Залежить від того, художник ви або покупець. Подивимося з точки зору художника. NFT може зацікавити покупця, тому що воно дозволяє продавати роботи, які не так просто продати. Припустимо, ви придумали оригінальні цифрові стікери. Що ви будете робити? Продасте їх в iMessage App Store? Ну ні. Також у NFT є особливість, яку ви можете активувати. Кожен раз, коли робота буде перепродана, ви будете отримувати відсоток. Якщо твір стає популярним, а його цінність зростає, ви будете на цьому заробляти.

Стосовно сторони покупця. Одне з очевидних переваг покупки творів мистецтва — можливість підтримати автора, який вам подобається. Аналогічно працюють і NFT (але вони модніше, ніж стікери для Telegram). Зазвичай придбання NFT дає вам якісь базові права використання, наприклад розміщувати зображення онлайн або використовувати його як фотографію профілю. Ну і, звичайно, це привід похвалитися.

Щодо колекціонерів. NFT може працювати як і будь-який актив. Його можна купити та сподіватися, що він подорожчає, і його можна буде вигідно продати.

Кожен NFT унікальний?

У нудному, технічному сенсі кожен NFT — унікальний токен в блокчейні. Але він може бути унікальним, як картина ван Гога, існуючи в єдиному екземплярі, або це може бути картка, у якій десятки або навіть сотні копій.

Хто буде платити сотні тисяч доларів за щось на зразок колекційної картки?

Саме це і робить NFT такими незрозумілими. Деякі вважають, що це майбутнє колекціонування (іграшка для надбагатих людей), а інші — що це те ж саме, що картки з покемонами (доступні для звичайних людей, але ними все одно захоплюються надбагаті). До речі, кажучи про покемонів, Пол Логан тільки що продав кілька NFT за млн доларів… Він продав відеокліпи в форматі NFT, фрагменти відео, які можна в будь-який час подивитися на YouTube, за майже $20 тисяч. Він також продав NFT власної картки.

Чи можу я купити цю статтю в формі NFT?

Ні, але технічно в форму NFT можна перекласти будь-який цифровий контент. Користувач deadmau5 продав цифрові анімовані стікери. Вільям Шетнер продавав присвячені йому картки, на одній з яких був рентгенівський знімок його зубів.

Значить, можна купити чийсь зуб у формі NFT?

– Було кілька спроб прив’язати NFT до реальних об’єктів, часто для верифікації. Наприклад, Nike запатентував метод перевірки автентичності кросівок за допомогою NFT, який називається CryptoKicks. Але поки що мені не зустрічалися зуби. Шукати не хочеться.

А де це шукати?

– Є кілька маркетплейсів NFT, на яких можна купувати та продавати. Це OpenSea, Rarible і Nifty Gateway, який вибрала Граймс. Є й і безліч інших.

Здається, NFT якось пов’язані з кішками?

Технічна реалізація NFT стала можлива, коли блокчейн Ethereum додав їх підтримку в рамках нового стандарту. Звичайно, одним з перших способів застосування була гра CryptoKitties, користувачі якої могли торгувати віртуальними кошенятами. Один з них заплатив за цього кошеня більше $170 тисяч.

Мені здається, що кошенята демонструють: одне з найцікавіших аспектів NFT — можливість використовувати їх в іграх. У деяких можна використовувати NFT як предмети, продавати віртуальні ділянки землі як NFT. Гравці можуть купувати унікальну ігрову зброю або спорядження в формі NFT, і це може бути досить цінною перевагою.

Чи зможу я пограбувати музей, щоб вкрасти NFT?

Можливі варіанти. Частина чарівності блокчейну в тому, що він зберігає записи про кожну транзакцію, тому вкрасти його важче, ніж картину з музею. Водночас криптовалюту крали й раніше, тому все залежить від того, як зберігається NFT, і скільки зусиль потенційна жертва готова докласти, щоб повернути активи назад.

Чи буде існувати цифрове мистецтво в найближчі 500 років?

– Можливо. Деградація даних — реальне явище: якість зображення знижується, файли певних форматів не відкриваються, сайти падають, а користувачі забувають паролі від гаманців. Але фізичні твори мистецтва в музеях не менше вразливі.

Мені б хотілося більше використовувати блокчейн. Я можу купити NFT за криптовалюту?

Так. Можливо. Безліч маркетплейсів приймають Ethereum. Але технічно будь-хто може продавати NFT, і може приймати оплату в будь-якій валюті, яку забажає.

Якщо я продам свої NFT з Полом Логаном, це вплине на глобальне потепління? Через це може розтанути Гренландія?

Цього можна було очікувати. NFT використовують ту ж технологію блокчейну, що і криптовалюта, і для кожної транзакції потрібно багато електрики. Деякі вже працюють над цією проблемою, і це чудово. Не хотілося б наблизити глобальне потепління через криптокотят.

Чи можу я зберігати свої NFT в печері або бункері?

Як і криптовалюта, NFT зберігаються в цифрових гаманцях (хоча варто відзначити, що гаманець повинен бути сумісний з цією технологією). Однак його завжди можна розмістити на комп’ютері, який знаходиться в підземному бункері.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Зоопарк без тварин – лише початок. Чому на нас чекає революція голограм

Хто такі V-тубери та чому V-тубінг — це тренд

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0