Технологічні тренди найближчого майбутнього за версією Gartner

Згідно з прогнозами Gartner, понад 90% співробітників IT-компаній до кінця 2023 року будуть працювати віддалено. На цей тренд вплинув як COVID-19, так і зміна IT-інфраструктури в цілому. Розповідаємо про технологічні тренди, які особливо будуть актуальні для IT-керівників.

Аналітики Gartner вважають, що в наступні 12 місяців ми будемо спостерігати на ринку шість основних тенденцій.

6. Пріоритет навичкам критичного мислення

Команди переходять до критичного переосмислення поточних процесів і завдань. Зараз висхідний тренд — формування команд з різних фахівців, що мають самі різні компетенції. Сумарно такі відділи володіють великою кількістю навичок, необхідних для вирішення складних і несподіваних завдань. Завдяки цьому знижуються ризики для компанії, а прийняті рішення — підвищать її відмовостійкість.

Також переосмислення допомагає адаптувати бюджети до реальних потреб бізнесу. І піти від точкових рішень до глибшого узагальненого підходу.

Фахівці Gartner вважають, що новий тренд змінить ще й тактику при хантінгу персоналу. Співробітникам потрібно буде володіти ширшою кількістю компетенцій.

Як підготуватися? Заздалегідь почати навчати поточний персонал, розширюючи скіли команди, нарощувати необхідні компетенції, поглиблювати знання. І, відповідно, при рекрутингу враховувати бажані навички.

5. Розподілена хмара як основа майбутньої інфраструктури

Доступні хмарні сервіси будуть розведені по різних фізичних локаціях. В таких умовах за експлуатацію, управління і розвиток відповідатиме безпосередньо хмарний провайдер.

Крім переваг, у розподіленої хмари є і мінуси:

  • складні моделі розгортання;
  • підвищений ризик блокування;
  • високі ризики;
  • незрілий ринок.

Найімовірніше, в найближчі 12-18 місяців така хмарна модель ведення бізнесу все ж продовжить розвиватися і перетвориться в пріоритетну.

Передбачається, що до 2025 року у вендорів буде по кілька розподілених спеціалізованих хмарних послуг. Цей тренд стартував не сьогодні й не вчора, зараз він продовжує посилюватися.

Що робити зараз? Вже зараз можна визначити потенційно зручну модель переходу на розподілену хмару. Або спланувати інтеграцію в поточне хмарне середовище компанії.

4. Модернізація IT-бази

Тренд на модернізацію та оновлення базової інфраструктури. IT-бізнес — дуже гнучкий, рішення будуть часто змінюватися. Головна мета — відповідати сучасним умовам і йти в ногу з останніми та актуальними технологіями. У перспективі це мінімізує втрати та скоротить масштаби одноразового оновлення інфраструктури.

Все тому, що модернізація — це, з одного боку, технічне рішення, з іншого — захід, що вимагає величезної кількості погоджень. У процесі оновлення IT-інфраструктури долучаються різні департаменти та відділи. Це тимчасові та фінансові витрати.

Що робити прямо зараз? Визначити з керівниками напрямки, де потрібна модернізація. І діяти в цих напрямках, якщо вони відповідають бізнес-цілям. План модернізації повинен мати реалістичні дедлайни та чіткі цифри.

3. Безперервність операційних процесів

Головна вимога, яку висувають до IT-послуг, — це їх безперервність і стійкість до зовнішніх чинників. Безперервність операційних процесів, бізнесу — одне з найважливіших завдань будь-якої компанії. Відповідно, планування роботи організації потрібно реалізовувати з урахуванням цього завдання.

Однак реалізувати на практиці безперервність може виявитися складніше, ніж здається. Аж надто багато всього потрібно передбачити.

Як впровадити в життя? Розглядати гірші сценарії та передбачити «план B» та «план С» з альтернативними діями. «Готуватися до гіршого» означає і бути готовими до глобального збою. Так що не варто відмовлятися від послуг аварійного відновлення.

За прогнозами IDC до 2022 року компанії, що ставлять в пріоритет відмовостійкість IT-інфраструктури, будуть адаптуватися до збоїв на 50% швидше, ніж інші.

2. Прагнення до оптимальної інфраструктури

Важливо визначити оптимальну інфраструктуру для кожного рішення завдань, які стоять перед компанією. Тут мова як про узгодженість бізнес-операцій, так і про пріоритети для бізнесу.

Що робити з цим знанням? Маючи у своєму розпорядженні інформацію про витрати та передбачуваної вигоди, обґрунтувати вибір на користь оптимальної інфраструктури. Діяти в інтересах бізнесу, але пам’ятати про ризики.

1. Доступна операційна модель

Віддалена робота співробітників показала, що організовувати роботу компанії можна зовсім інакше. Переваги віддаленої роботи в незалежності підприємства від офісу та гнучкості. При цьому виявилося, що більш звична традиційна структура набагато більш схильна до збоїв, ніж розподілений, віртуальний офіс.

У сучасних реаліях більшість компаній можуть і повинні працювати без прив’язки до певної локації — з будь-якої точки світу. Це ж стосується персоналу і найму нових співробітників в умовах відсутності територіальних обмежень. Тренд поки зростальний, але він задає напрямок і вимагає ментальних, корпоративних і культурних змін. Все ж більшість компаній поки є прихильниками офісної роботи. Багато хто просто не розуміють як підтримувати абсолютно всі операції з різних точок.

Як бути? Керівники відділів і підрозділів можуть визначити, для кого дистанційна робота можлива і розробити відповідний план. Важливо адекватно оцінити можливість реалізування в принципі віддаленої взаємодії розподілених команд.

На думку Gartner, до 2023 року 40% компаній будуть використовувати розподілену модель роботи, включаючи як взаємодію з клієнтами, так і зі співробітниками.

Бонус — ще один не найпозитивніший тренд — зростання цін на пам’ять

Ще один тренд, який може мати місце в наступному році. Це досить потужний фактор, який може внести корективи в плани IT-компаній. В тому числі по оновленню чинної інфраструктури, про що говорилося вище.

Виробники та постачальники флеш-пам’яті фіксують підвищений попит. Зараз він настільки високий, що задовольнити потреби всіх замовників не вийде при всьому бажанні. Тому ряд компаній припинили прийняття нових заявок, серед них Phison і Silicon Motion. За прогнозами TrendForce, ситуація може привести до зростання цін на 15-20%.

Все це загрожує планам виробників модулів eMMC місткістю до 64 ГБ середньої та низької щільності. Попит на них обумовлений ажіотажем навколо смарт-ТВ. Часто виробники використовують через дешевизну цей тип пам’яті замість швидкісних UFS або більш містких модулів пам’яті того ж типу. Крім цього, ці модулі використовують у виробничому циклі виробники Chromebook, попит на які істотно виріс в пандемію.

Експерти вважають, що SSD поки не планують дорожчати. А до кінця року ціни на них і зовсім впали. Але все може дуже швидко змінитися. І, швидше за все, так і станеться.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Gartner

Читайте также:

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році