«Дилема біткоїна»: як криптоферми впливають на міста та їх мешканців

Для інвесторів біткоїн – відмінне джерело доходу. Проте жителі міст, де розташовуються криптоферми, розглядають криптовалюту по-іншому. Як майнінг впливає на місцеву економіку і якими є його глобальні наслідки — розповідаємо в цьому матеріалі.

Криптовалюта створюється комп’ютерами, які вирішують складні математичні рівняння. Цей процес значно прискорився у 2016 році, коли китайська компанія Bitmain представила майнінгові пристрої зі спеціалізованими інтегральними схемами.

«Майже відразу почалися перегони з майнінгу криптовалют», — розповідає Колін Рід, професор економіки та фінансів з Університету штату Нью-Йорк у Платтсбурзі. Щоб запускати великі майнінг-ферми, що використовують ці схеми, люди почали шукати дешеві джерела енергії по всьому світу (адже, як відомо, криптовалютам її потрібно багато).

Кожна транзакція біткоїну споживає 1173 кВт, а 2020 року світовий криптомайнінг поглинав більше енергії, ніж вся Швейцарія.

У той час у Платтсбурзі енергія коштувала значно дешевше, ніж в інших містах США завдяки гідроелектростанції Niagara Power Authority. Тому філія майнінгової компанії Coinmint орендувала там магазин Family Dollar.

Будівельний інспектор Платтсбург Джо МакМахон згадує, що Пріер Лірі, який підписав договір оренди, хотів зробити все швидко і відразу під’єднати живлення. «Ми всі були занепокоєні цим, але не знали, яких збитків це може завдати», — каже МакМахон.

«Спекотно та голосно»: криптоферми та їх вплив на міста

Coinmint заповнила орендовану будівлю серверами, які працювали цілодобово. Коли майнери захотіли розширитися до найближчого торгового центру, менеджер відділу міського освітлення Платтсбург Білл Трейсі повідомив, що їм потрібно вкласти $140 тисяч в нову інфраструктуру. На його подив, це їх не збентежило.

Незабаром компанія регулярно споживала понад 10 МВт – такої кількості електроенергії вистачає приблизно на 4 тисячі будинків.

Платтсбург почав щотижня отримувати заявки та інших майнерів. Трейсі згадує, що один із них запросив 5 ГВт – «це чверть того, що штат Нью-Йорк використовує в день».

У січні 2018 року сталося похолодання, і люди включили опалення та обігрівачі. Місто швидко перевищило квоту на гідроелектроенергію, через що було змушене закуповувати енергію в іншому місці за вищими тарифами. За словами Макмахона, рахунки в його будинку в Платтсбурзі зросли на $30-40 на місяць. «Люди розуміли, що є проблема, але не знали, з чим вона пов’язана», — розповідає він.

Після закінчення зими у мешканців виникла нова причина для занепокоєння. Сервера для майнінгу виробляють величезну кількість тепла, через що потребують великої вентиляції. Як стверджує МакМахон, ці вентилятори постійно видають високочастотний звук, «ніби малогабаритний літак, який готується до зльоту». Справа не лише в децибелах, а й у висоті: «Він відбувається на такому дивному рівні, як зубний біль, який ніяк не минає».

Карла Бранкато живе з іншого боку річки від майнінгової та хостингової компанії Zafra, якою володіє житель Платтсбурга Райан Брієнца. За її словами, протягом кількох років через цей шум її будинок вібрував, ніби хтось постійно пилососить на верхньому поверсі.

Крім того, оскільки робота серверів автоматизована, майнінг не створює багато робочих місць. «Найбільша майнінгова компанія пропонує менше робочих місць, ніж новий ресторан McDonald’s», — стверджує професор Рід. До того ж у Платтсбурзі немає міського прибуткового податку, а більшість майнерів орендують приміщення, не сплачуючи податки на нерухомість.

Коли член міської ради Елізабет Гіббс завітала на одну з майнінгових ферм, вона була вражена тим, наскільки там «жарко і голосно». За її словами, це виглядало як склад із сотнями стелажів із серверами, з’єднаними товстими дротами, де відкриті всі вікна та двері, щоб впустити прохолодне повітря.

Ставши мером у 2017 році, Рід ввів мораторій на нові майнінгові компанії, доки місто не з’ясує, як розв’язувати ці проблеми.

Після цього Комісія з надання послуг населенню Нью-Йорка запровадила правило, що накладає вищі тарифи на користувачів, що споживають багато електроенергії. Крім того, криптокомпанії мали заздалегідь оплачувати спеціалізовану інфраструктуру та вносити заставу, щоб надати гарантію оплати рахунків.

Депозит Coinmint за використання електроенергії протягом двох місяців становив $1019503. Компанія два роки намагалася оскаржити цю вимогу, але програла справу.

Потім Платтсбург оновив свої будівельні кодекси та постанови щодо шуму. Coinmint добровільно погодилася працювати з містом за цими правилами.

Своєю чергою, Брієнца вважає, що вводити мораторій було зовсім не обов’язково, оскільки «місто могло залучити багато бізнесів». За його словами, у новому об’єкті Zafra зниження шуму стало пріоритетом. Як стверджує Бранкато, у її будинку нарешті стало тихо після того, як минулого літа Zafra почала співпрацювати з містом, щоб відповідати шумовим вимогам.

Платтсбург відновив приймання заявок на відкриття криптоферм. Але, з урахуванням нових правил, мало хто в цьому зацікавлений. Натомість майнінгова сфера почала розвиватися у сусідньому місті Массена, де Coinmint на довгий термін орендувала колишній алюмінієвий завод Alcoa.

У 2021 Массена також призупинила відкриття нових бізнесів, що займаються криптовалютами. «Ми не прагнемо заборонити компанії, а лише хочемо захистити характер та безпеку нашого міста», — заявив член міської ради.

Наслідки торкнуться нас усіх

З 2016 до 2018 року криптомайнінг у північній частині штату Нью-Йорк збільшив річні рахунки за електрику приблизно на $165 млн для малих бізнесів і на $79 млн — для приватних осіб.

«Звичайно, інвестори бачать цінність криптовалюти, — каже МакМахон. — Але я як мешканець цього міста її не бачу».

Економіст Маттео Бенеттон, професор Школи бізнесу імені Уолтера Хааса при Каліфорнійському університеті, вважає, що криптомайнінг може завадити розвитку економіки на місцевому рівні.

  • У містах із фіксованим електропостачанням він поглинає потужність мережі, внаслідок чого можливий дефіцит електроенергії, запровадження нормування послуг та їхнє відключення.
  • Навіть у регіонах з широким доступом до енергії, таких як північна частина штату Нью-Йорк, майнінг може витіснити інші галузі, здатні забезпечити більшу кількість людей.

На цей час Федеральний уряд США не відстежує енергоспоживання компаній, що займаються видобутком криптовалюти. Бенеттон закликає до розкриття цих даних, а голова Комісії з цінних паперів та бірж США Гарі Генслер визнає прогалини в регулюванні цієї сфери.

Рід попереджає: поки майнінг приносить прибуток, заборона відкриття ферм лише спонукає їх шукати нові місця, де вони також завдають шкоди екології.

Наприклад, 2021 року Китай заборонив майнінг криптовалют, щоб виконати свої цілі зі скорочення викидів вуглецю. Після цього майнери перебралися до інших країн, зокрема Казахстану, де електроенергія виробляється переважно з вугілля. В результаті, як показує недавнє дослідження, у період з 2020 по 2021 рік кількість відновлюваної енергії, що споживається біткоїном, скоротилася приблизно вдвічі до 25%.

Коли майнінгова індустрія інвестує у відновлювану енергію, вона, як і раніше, споживає її у великих кількостях, вносячи значний внесок у викиди вуглецю. Рід упевнений, що «зелені» інвестиції та підвищення ефективності не допоможуть розв’язати цю проблему.

В одній з останніх доповідей він виявив, що енергоспоживання криптовалютної індустрії зросте ще на 30% до кінця десятиліття, виробляючи додаткові 32,5 млн т вуглекислого газу на рік. Поки що вартість біткоїну зростає, збільшуються і винагороди за майнінг, що стимулює використання енергії. Ситуацію Рід називає «дилемою біткоїна».

Незалежно від того, звідки ці 32 млн т вуглекислого газу виходитимуть — із північної частини штату Нью-Йорк чи Казахстану, вони лише погіршать кліматичну кризу. Як стверджує Рід, «наслідки торкнуться нас усіх».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео