Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії

24 липня відбувся глобальний запуск криптовалюти Worldcoin від засновника OpenAI Сема Альтмана. Щоб її використати, необхідно підтвердити свою особу, відсканувавши очі за допомогою пристрою під назвою Orb, який виглядає як металева сфера.

Пройти цю процедуру вирішила журналістка Futurism Нур Аль-Сібай. Вона поділилася своїм досвідом, а також розповіла про сперечання навколо проєкту.

Зазвичай CEO OpenAI Сема Альтмана згадують у новинах у зв’язку з тим, який сильний вплив на суспільство та ринок праці мають технології його компанії, такі як ChatGPT та DALL-E.

Але цього разу в центрі уваги ЗМІ був новий проєкт під назвою Worldcoin. Його головна особливість металева сфера Orb, яка сканує очі користувача, щоб підтвердити його особистість. Ті, хто пройшов цю процедуру, одержують криптовалюту Worldcoin.

Творці проєкту аргументують це так: інтернет активно наповнюється згенерованим штучним інтелектом контентом, і незабаром буде важко визначити, ким створено той чи інший матеріал — людиною, чи комп’ютером. Worldcoin слугуватиме універсальним посвідченням особистості, яке доводить, що користувач є людиною.

Але ця концепція має й очевидні суперечності.

  • Потік згенерованого контенту значною мірою викликаний технологіями, які розробляє OpenAI. Тому Альтман начебто розв’язує проблему, яку сам активно створює.
  • Стверджується, що проєкт «забезпечить глобальні демократичні процеси» та «вкаже потенційний шлях до безумовного базового доходу, який фінансується штучним інтелектом». При цьому не уточнюється, як це станеться.
  • Будь-який користувач може створити контент, використовуючи, наприклад, ChatGPT, а потім підписати його за допомогою свого ідентифікатора Worldcoin, щоб здавалося, ніби він створений людиною.

Проєкт також стикається з численними проблемами у реальному світі. Журналісти виявили, що в ході бета-тестування компанія не отримала належним чином поінформовану згоду у людей з країн, що розвиваються, чиї очі були проскановані. Багато хто з тих, хто пройшов цю процедуру, відчули себе ошуканими.

Крім того, одним із перших спонсорів Worldcoin став Сем Бенкман-Фрід, чия криптобіржа FTX збанкрутувала наприкінці минулого року. Компанія відмовилася це коментувати.

Віталій Бутерін, творець блокчейну Ethereum, на якому працює Worldcoin, розкритикував проєкт за проблеми з конфіденційністю, доступністю та безпекою.

Я вирішила з’ясувати, як це просканувати свої очі. У дощовий день я вирушила в непримітну будівлю, де розташовувався коворкінг, в якому компанія пропонувала таку можливість мешканцям Нью-Йорка.

Там я зустріла доброзичливого представника, який попередив мене про ще один широко відомий недолік проєкту: люди зі США не отримують криптовалюту в обмін на свої біометричні дані.

Точні причини неясні. В інтерв’ю для подкасту Bankless співзасновник Worldcoin Алекс Бланія сказав, що не може обговорювати багато деталей через невизначеність у сфері регулювання у США.

Я напівжартома запитала представника, чи можна отримати токени (вони коштують близько $58), якщо використовувати VPN. Він відкинув цю ідею, сказавши, що є багато способів підтвердити, що я в США. При цьому ні додаток, ні оператор Orb не запитували у мене жодних ідентифікаційних даних, крім номера телефону та скану ока.

Попри те, що мені не заплатять, я вирішила поділитися своїми біометричними даними в ім’я журналістики. Блискуча сфера схожа за вагою з легкою кулею для боулінгу, як я з’ясувала пізніше, коли мені дозволили її підняти.

Коли оператор підніс сферу до моїх очей, я задумалася, чого чекати. Процес зайняв менше ніж хвилину — весь цей час я незручно дивилася на металеву сферу. Пристрій не видавав звуків, не блимав і взагалі не робив нічого — проте мене запевнили, що на мене дивилися три різні типи камер, включаючи інфрачервону.

Відразу після цього додаток, де можна зареєструватися та створити власний World ID, повідомив про те, що скан моїх очей успішно доданий до бази даних. На момент публікації вона включає понад 2 млн сканів — це означає, що процедуру пройшли близько 2% від 1% населення світу.

На моє розчарування, через програму не можна отримати доступ до скану своїх очей. До того ж ні оператор, ні представник Worldcoin не відповіли на питання про те, коли стануть відомі подробиці про безумовний базовий дохід. Однак наприкінці липня Альтман говорив у розмові з Reuters, що, на його думку, така практика стане повсюдною лише у «дуже далекому майбутньому».

«Ми думаємо, що нам потрібно почати експериментувати з різними речами, щоб зрозуміти, що робити», — сказав він.

Звичайно, у сферах штучного інтелекту, що все ще розвиваються, і криптовалют не обійтися без експериментів. Але коли я вирішила просканувати свої очі, я зізнаюся, сподівалася на щось відчутне. Натомість я не отримала ні криптовалют, ні можливості позначати свій контент як створений людиною (наскільки мені відомо).

Але, як завжди, Альтман обіцяє, що це станеться у майбутньому. Зрештою творці технології, яка вразила економіку та життя багатьох фахівців, запевняють, що вони мають інший план для нашого порятунку.

А поки що нам, мабуть, залишається тільки чекати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Що таке галюцинації штучного інтелекту та як компанії вирішують цю проблему

Чому розробники штучного інтелекту залучають поетів та письменників

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0