Теорії змови про 5G, або чому люди бояться нових технологій

Твердження про те, що 5G може викликати проблеми зі здоров’ям, вже деякий час заповнюють Інтернет. І вони набирають силу. Оскільки COVID-19 стрімко поширився серед багатьох країн — деякі стали стверджувати, що мережі наступного покоління стали причиною виникнення нового вірусу. Однак дослідження давно показали, що нова технологія не робить негативного впливу на здоров’я. Все одно залишається безліч людей, які вірять в протилежне. Чому так відбувається?

 

Вчені розповіли про постійний процес непояснених симптомів. Цей феномен позначають як «Ідіопатична чутливість до навколишнього середовища». Також цей стан називають «Множинна чутливість до хімічних речовин» або хворобою навколишнього середовища.

Утруднене дихання. Незрозумілий свербіж. Раптовий головний біль. Часто люди можуть відчувати ці неприємні речі в якийсь момент, навіть якщо немає очевидної фізіологічної причини. Але тільки тому, що ви не можете точно визначити, що викликає об’єктивні труднощі, це не робить їх менш реальними.

До хвороби навколишнього середовища відносять ряд постійних симптомів, які можуть виникати несподівано. Наприклад, запаморочення, нудота, висип або біль в суглобах. При цьому вони не співвідносяться з діагностованими медичними проблемами людини.

Професор по психології здоров’я Омер ван ден Берг, з Льовенського Університету (Бельгія), відзначає, що люди часто пов’язують ці симптоми зі змінами у навколишньому середовищі.

«Є група людей, яка схильна пов’язувати ці симптоми з навколишнім середовищем. Зазвичай це люди, у яких є те, що ми називаємо сучасними проблемами зі здоров’ям », — сказав він.

Раніше суть явища полягала в тому, що такі загальні речі, як наприклад винайдення скла, виділялися в якості проблеми, але в сучасному світі симптоми приписують електромагнітному випромінюванню в навколишньому середовищі. Саме тут починає виникати зв’язок з теоріями змови навколо 5G.

«Все наше суспільство … здається, припускає, що якщо є фізичний симптом, то повинна бути фізіологічна причина. Люди тоді починають вірити будь-якій потенційній відповіді та шукати схожі приклади», — сказав професор Ван ден Берг. «З’являється група активістів або інші людські спільноти, які також вважають, що їхні проблеми можуть бути викликані, скажімо, електромагнітним випромінюванням. Людина зі схожими симптомами стає чутливим до цього і проводить паралель між свої станом і тим, про що розповідають активісти», — додав він. «Пацієнт може почати відчувати кореляцію між своїми симптомами та різними джерелами електромагнітного випромінювання».

Подібні теорії з’являлися і раніше. Професор розповів, що люди протягом всієї історії звинувачували масу схожих речей, від 3G до Wi-Fi, в тому, що вони викликали незрозумілі захворювання. Шанувальники серіалу «Краще телефонуйте Солу» можуть згадати персонажа Чака Макгілла, який вважав, що він страждає від електромагнітної гіперчутливості. І хоча головному герою вдалося довести, що все це було тільки в його голові, в реальності це дійсно може привести до того, що деякі люди стають відлюдниками, щоб жити «поза мережею».

Дійсно страх перед новими мережами стає серйозною проблемою. Він вже призвів до того, що люди влаштували підпали телефонних стовпів у Великобританії. Люди просувають свої ідеї та побоювання в соціальних мережах і онлайн-платформах, хоча компанії намагаються з цим боротися.

Інші намагаються отримати вигоду з цієї ситуації та людської паніки. Була заснована компанія, яка продає флеш-накопичувачі за високою ціною в 346 доларів. Засновники стверджували, що пристрій використовує «квантову технологію» і має захищати користувачів від впливу 5G. Кінець кінцем це був звичайний USB-накопичувач і коштував він всього 6 доларів.

У березні Міжнародна комісія із захисту від нейонізівного випромінювання показала результати дослідження мереж 5G, яке проводилося протягом семи років. Вчені не знайшли доказів того, що мобільні мережі наступного покоління представляють яку-небудь загрозу для здоров’я людини.

Ці симптоми не є чимось унікальним для 5G або навіть електромагнітного випромінювання. «У населення існує базовий рівень непоясненних з наукової медичної точки зору симптомів. Приписування причин, що викликають ці симптоми, змінюється з кожним новим впровадженням технічних засобів», — сказав професор Ван ден Берг. «В середні віки були симптоми, пов’язані з поширенням скла, тому що воно було дійсно новим і не вважалося безпечним для всіх людей», — додав він. «Люди були схильні вважати, що вони самі стануть прозорими».

Професор Ван ден Берг вважає, що ті, хто відчувають симптоми, не повинні піддаватися глузуванням або цькування, і підкреслює, що вони дійсно страждають від хворобливих симптомів і повинні пройти спеціальну терапію.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Engadget

#  #  #

Читайте также:

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки