Чому оператори не поспішають з комерційним впровадженням 5G в Україні?

У Всесвітній день радіозв’язку, 17 травня, президент Петро Порошенко підписав указ «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого мобільного зв’язку п’ятого покоління». 23 травня Ericsson Україна та lifecell розгорнули в Києві в рамках Шведсько-українського бізнес-форуму демо-сегмент мережі 5G та презентували передові можливості мобільного інтернету, що надає така мережа. То ж чи далеко до комерційного запуску 5G в Україні?

Все ж таки: що таке 5G?

Взагалі 5G – це доволі широкий термін, який використовують для класифікації мереж мобільного зв’язку 5-го покоління. Подібні мережі пропонують середню швидкість завантаження даних до 1 Гб/, підтримують роботу до 1 млн пристроїв на 1 кв. км, та мають в п’ять разів меншу затримку у порівнянні з LTE: від 1 мс до 4 мс за сприятливих умов.

Тест швидкості 5G в Чикаго в мобільній мережі оператора Verizon

Експерти прогнозують, що 2020 рік стане початком активного запуску мереж 5G у світі. Проте, справжнє домінування 5G  відбудеться не раніше 2025 року. Отже, перехід не буде швидким, скоріш це можна назвати еволюцією. Спочатку оператори запустять технологію 5G NR (Non stand-alone), яка використовує мережу 4G (LTE eNB), а вже потім реальну 5G на власних частотах.

Втім, кінцевий споживач не відчує дуже суттєвих змін, окрім, хіба що, дуже високої швидкості завантаження файлів. Вартість послуг, на думку представників операторів, також зросте незначно — приблизно на 20%. А от для підприємств 5G відкриє абсолютно нові та великі можливості, перш за все — завдяки низькій затримці при передачі даних.

Адже потреба в передачі даних росте, а вартість передачі одного байту інформації падає. І 5G обладнання є набагато більш енергоефективним, ніж 4G.

Відеоролик, що наведений нижче, чудово демонструє різницю між 4G та 5G. Справді, в більшості випадків затримка в кілька десятків мілісекунд не грає значної ролі, але є кейси, коли затримка має бути близькою до нуля.

Перші кейси впровадження 5G

Ярослав Ніцак, CEO Ericsson Україна зазначив, що 5G, на відміну від 4G, має дуже великий потенціал для промисловості.  Це передача даних з різних датчиків, де 5G дозволить замінити кабелі на бездротову мережу. Це широкі можливості для віддаленої медицини, віртуальної реальності, геймінгу з повним зануренням, це хмарна робототехніка і безпілотні транспортні засоби. Наприклад, коли в кар’єрі можна дістатися до важких місць тільки за допомогою робота. Крім того, цікавий кейс – впровадження на шахтах. Наразі обладнання на шахтах утилізується тільки 30%, тобто є надзвичайно високий потенціал для розвитку.

І компанія бачить зацікавленість в тих секторах, які здатні фінансувати такі проекти. Перш за все, це металургійні підприємства, промисловість, шахти, агросектор.

«Насправді застосування нових технологій дуже широке. Наприклад, в Нідерландах ми запустили проект «Об’єднаний світлофор», який об’єднав в єдину систему 25 світлофорів. Це дало можливість зменшити трафік на дорогах на 10% в години пік. Також дуже цікавий проект під назвою «безпілотний автомобіль», який дозволяє одному водію вантажівки керувати кількома автомобілями. Але 5G будуть впроваджувати еволюційним способом, точково, саме там, де є  попит на цю технологію. І коли ринок та вся екосистема буде готова, ми будемо робити все, щоб прискорити впровадження 5G».

Труднощі впровадження в Україні та питання ліцензії на частоти

Окрім готовності самої технології є інші фактори, які впливають на впровадження: це продумана політика держави по цифровізації економіки, регуляторна політика та ліцензування спектру, вважає Андрій Лебедєв, керівник департаменту стратегії та розвитку нових напрямків бізнесу lifecell. Також слід згадати готовність мереж, доступність пристроїв для кінцевих споживачів і бізнесу та наявність сервісів, які будуть корисні для абонентів. Якщо складуться всі ці фактори, то ми отримаємо колективне та успішне впровадження 5G в Україні. Щодо дій держави, то корисним було б ліцензування спектру для 5G на безкоштовній основі. Це значно б прискорило впровадження цифрової економіки в Україні.

Як приклад Андрій Лебедєв згадав кейс однієї з європейських країн, коли держава виділила частоти під 5G безкоштовно, щоб пришвидшити впровадження нової технології. І це цілком правильно, адже всі зекономлені кошти оператор може спрямувати в розвиток інфраструктури.

«В Україні зараз немає високого попиту на 5G, як мінімум такого, який можна було б порівняти з 4G та 3G, що тут впроваджували з великим запізненням. Тому кращим стимулом було б виділення цих частот безкоштовно. Якщо Україна хоче бути регіональним майданчиком для впровадження 5G, вона має дати безкоштовну ліценцію на частоти».

Тестовий термінал 5G, що працює в діапазоні 28 ГГц

Тестовий термінал 5G, що працює в діапазоні 28 ГГц

Стосовно визначення діапазону розгортання 5G, то слід сказати наступне: як і у випадку з технологією 4G, тут є кілька варіантів. Наприклад, є спектр, що використовується для максимального покриття, і є спектр, що забезпечує максимальну місткість. В 5G можна виділити 3 групи діапазонів. Наприклад, 700 МГЦ – низькочастотний діапазон для великого радіусу покриття. Є середній діапазон – до 3600 МГц, а також існують високочастотні діапазони — від 24 МГц та вище, що забезпечують дуже малий радіус покриття, але високу швидкість та місткість. Щоб зрозуміти, які діапазони необхідно використовувати в першу чергу, які в другу – треба розробити дорожню карту та напрацювати всі ці питання. Нещодавно вийшов указ президента, який дав старт цьому процесу і який дозволить розробити план впровадження та зрозуміти, що оптимально робити в найближчій перспективі, в середньостроковій та довгостроковій.

Важливим драйвером просування 5G є кооперація між різними гравцями ринку: виробниками мереж, чипсетів, операторами зв’язку та регуляторами. Тільки коли є сукупність всіх факторів – тоді є і прогрес, додав Ярослав Ніцак. 5G, перш за все – це можливість, і від ринку залежить, як цю можливість реалізувати. Наприклад, вартість тих пристроїв, що використовуються в Інтернеті речей, повинна бути дуже дешевою і вони мають працювати роками під однієї батарейки.

Але, як показує досвід впровадження інших технологій, розвиток інфраструктури завжди йде попереду, даючи можливість іншим індустріям створювати на її базі додатки та сервіси.

Демонстрація переваг технології

В рамках форуму компанії провели відкрите тестування швидкості 5G, під час якого була досягнена пікова пропускна здатність завантаження даних до 25 Гбіт/с у діапазоні ультрависоких частот 28 ГГц.  В презентаційному залі було розгорнуто демо-мережі з використанням технологій Beamforming та Beamtracking, MIMO Massive та Multi-User (багатокористувацька) від Ericsson.

Також відвідувачі отримали можливість відчути переваги високої пропускної здатності та низької затримки мобільного зв’язку п’ятого покоління в трьох демозонах: тактильної дистанційної робототехнічної хірургії, миттєвого конференц-зв’язку та зони інтерактивних ігор з ефектом занурення.

Тест швидкості передачі даних в мережі 5G

Тест швидкості передачі даних в мережі 5G

Отже, зона тактильної дистанційної робототехнічної хірургії демонструє одну зі сфер застосування Інтернету умінь (Internet of Skills), що дозволяє передавати в реальному часі досвід, знання та навички з віддалених місць для вирішення локальних задач. Відвідувачі зони могли відчути себе в ролі віддаленого хірурга та в ролі віддаленого студента. Використання переваг Інтернету умінь стає можливим завдяки таким характеристикам 5G, як висока пропускна здатність та низька затримка в поєднанні зі стабільністю мережі та «мережевою нарізкою» (network slicing).

Зона Миттєвого конференцзв’язку – соціально-віртуальна реальність, де українські відвідувачі через окуляри віртуальної реальності могли взаємодіяти з модератором, що перебував у Швеції, так, наче все відбувалося в одній кімнаті. Ця зона продемонструвала, як 5G може сприяти віртуальній взаємодії, співпраці та навчанню без кордонів, водночас мінімізуючи затрати та збільшуючи продуктивність.

5G відкриває нові можливості для роботи у віртуальній реальності

5G відкриває нові можливості для роботи у віртуальній реальності

Зона Інтерактивних ігор показала потенційний вплив 5G на мобільну ігрову екосистему та забезпечила відвідувачам можливість отримати досвід гри з ефектом повного занурення – у хмарі, в режимі реального часу, з багатьма гравцями.   Відвідувачі заходу могли взяти участь у турнірі  з Sci-Fi ball чи Racquetball з учасниками з різних куточків світу всередині гігантської пінбольної машини через 5G-стандарт NR (New Radio) з низькою затримкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації