5 технологічних трендів, що будуть панувати у 2019 році

Минулий рік був вельми проривним для технологій. Багатокамерні камери в смартфонах, безрамкові дисплеї,  поступовий відхід у минуле гнізда для навушників (що не так вже і зручно), та багато інших інновацій. У 2019 році ми очікуємо не менше цікавих речей. Отже, давайте подивимося, що це буде.

1. Складні дисплеї

Про те, як можуть виглядати складні дисплеї, ми отримали уявлення ще в минулому році, на CES 2018. Але концепт перетворився у реальний продукт, коли китайська технологічна компанія Royole зі штаб-квартирою в США вперше показала робочий прототип складного телефону, який вони назвали Flexpai. А вже на CES 2019 LG анонсувала перший у світі складний OLED-телевізор. Увесь 65-дюймовий екран згортається у металевий тубус, ніби лист ватмана, за лічені секунди. І не важко прогнозувати, що технологічний сегмент пристроїв, що складаються, буде приймати різні форми у 2019 році.

Наприклад, днями компанія Samsung Electronics представила смартфон Galaxy Fold, що оснащений першим у світі гнучким безрамковим дисплеєм Infinity Flex Display з діагоналлю 7,3 дюйма. Завдяки йому смартфон здатний складатися в компактний пристрій. Внутрішній екран смартфона не просто гнучкий – він складається вдвоє. Samsung створила новий полімерний шар і розробила екран, який майже вдвічі тонший екранів звичайних смартфонів.

Пристрій дозволяє змінювати розмір дисплею в той момент, коли у користувача з’являється така необхідність. Щоб здійснити дзвінки й відповідати на текстові повідомлення, достатньо вийняти телефон з кишені та використати сенсорний екран на фронтальній панелі телефону (cover display), а коли потрібна одночасна робота з декількома додатками або необхідно збільшити зображення (для перегляду презентацій, електронних журналів, фільмів або контенту доповненої реальності) – можна розкрити пристрій і працювати на насправді великому дисплеї.

Інтерфейс забезпечує можливість зручного перемикання з зовнішнього екрана на внутрішній і навпаки. При відкритті та закритті Galaxy Fold програмні додатки автоматично показуються на тому екрані, з яким працює користувач. Наприклад, використовуючи телефон у складеному вигляді, можна залишатися на зв’язку в Instagram завдяки зручному прокручуванні стрічки новин однією рукою.

Оскільки темпи продажів смартфонів уповільнюються, саме гаджети зі складним екраном можуть стати драйвером розвитку нового сегменту ринку. Не випадково нові моделі телефонів, що складаються, також планують  до запуску компанії Xiaomi та OPPO.

2. Мережі 5G

Навряд чи ми побачимо 5G-мережі у якості комерційного продукту раніше 2020 року, оскільки сьогодні оператори все ще активно експлуатують 4G. Але перші сигнали зв’язку 5-ї генерації будуть помітні вже у 2019 році.

У своєму прагненні стати першим провайдером, який надає 5G, американський оператор Verizon почав пропонувати стандартні фіксований 5G-зв’язок в будинках у жовтні 2018 року. Крім того, найбільший американський оператор  планує побудувати мобільні 5G-мережі на основі стандартів у 2019 році; він розгортає 5G на вищому частотному діапазоні, відомому як mmWave (28-39 ГГц). Це означає, що в той час, коли технологія Verizon 5G буде пропонувати високу швидкість після запуску, оператор буде експлуатувати свій спектр LTE ще довгі роки.

Смартфон Samsung Galaxy S10 5G, для якого поки що немає операторських мереж

Смартфон Samsung Galaxy S10 5G, для якого поки що немає операторських мереж

Також напевно кожен відомий виробник гаджетів випустить у цьому році хоча б один флагман з підтримкою 5G. Так, днями Samsung оголосив про випуск моделі Galaxy S10 5G. Як обіцяє Samsung, в мережах 5G користувачі зможуть «за лічені хвилини» завантажити цілий сезон будь-якого телесеріалу, грати в мережеві ігри, а також здійснювати відеодзвінки в роздільній здатності 4K.

3. Мова жестів: майбутнє технології введення інформації?

Спосіб взаємодії з нашими портативними пристроями є ключем до успішного користувацького досвіду. До того, як сенсорні панелі стали нормою, основним способом взаємодії з комп’ютером були клавіатури. Кілька років тому  почав набирати популярність тренд керування  за допомогою голосу. Наочний приклад – мільйонні продажі розумних помічників, таких як Alexa, Google Now, Siri та багато інших. Голосове керування сьогодні просто скрізь  – від смартфонів до розумних будинків і навіть автомобілів. Втім, на думку деяких технічних ентузіастів, майбутнє полягає в керуванні саме за допомогою жестів. Ви, напевно, бачили, як головний герой фільму Iron Man віддавав команди своєму комп’ютеру через жести, і це виглядало дуже круто і незвичайно. Але у близькій перспективі ми зможемо зробити так само – Google вже створив команду розробників для роботи над цією технологією. Проект отримав назву Soli.

4. Штучний інтелект та роботи

Ті рішення, які ми сьогодні називаємо штучним інтелектом (AI), охоплюють не більше 10% всіх можливостей цієї безперечно перспективної технології. У майбутньому АІ буде швидко розвиватися, і деякі вчені, такі як Елон Маск і Стівен Хокінг, вважають, що технологія може стати небезпечною для людей, якщо ми не будемо правильно регулювати її розвиток. Musk навіть заснував компанію OpenAI, мета якої – працювати над створенням більш керованої версії AI.

Роботособака Aibo

Роботособака Aibo

Якщо ж говорити про робототехніку, то за останні роки ми бачили багато нових роботів, наприклад, оновлену версію роботособаки Aibo, яка нещодавно була представлена на CES 2019. Крім того, багато шуму в медіа наробили розробки від Boston Dynamics. Чимало нових і унікальних роботів були представлені на нещодавньому експошоу CES, включно з Lovot, «ручним та лагідним» роботом.

Але є і зовсім інші рішення, наприклад Ubtech Walker  – робот, який здатний дуже добре координувати рух кінцівок за допомогою комп’ютерного зору. Його зріст – близько 5 футів, тобто як у невисокої людини, він пересувається на двох ногах-маніпуляторах майже як людина, вміє грати на піаніно, піднімати різну вагу, наливати пиво з пляшки та взагалі – може бути вельми корисним у господарстві.

Екзоскелет від Samsung поєднує натільні пристрої та індустрію робототехніки, що дозволило створити пристрій, який з’єднує стопу, коліно і стегна. Це, безумовно, може бути корисним людям, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом. Наприклад, літнім людям це допомагає підніматися по сходах і ефективно виконувати повсякденні завдання.

Walker, який показаний у відеоролику – один з найновіших роботів від UBTECH Robotics. Нижче наведено деякі з його характеристик.

  1. Здатність впевнено ходити по різних поверхнях: килим, підлога, мармур і багато інших. Walker також може пересуватися по нерівній поверхні, такій як схили, сходи, та бордюри.
  2. Самобалансування: якщо робота штурхнути в бік, то він здатний автоматично відрегулювати свій центр ваги, щоб не впасти.
  3. Координація за допомогою комп’ютерного зору: «руки» Walker пропонують сім ступенів свободи, щоб гнучко маніпулювати об’єктами. Робот коригує рухи своїх маніпуляторів з інформацією, що надає комп’ютерний зір, і здатний пристосовуватися до невизначених умов у реальному часі.
  4. Walker використовує фірмову технологію мапінгу, щоб уникати перешкод та визначити оптимальний шлях в динамічному середовищі.
  5. Розпізнавання обличчя та об’єктів: Walker має потужний машинний зір для виявлення і розпізнавання «знайомих» облич та об’єктів у складному фоновому середовищі.
  6. Керування побутовою технікою: Walker може допомогти користувачам контролювати звичайне побутове обладнання, таке як освітлення, електричні прилади та розетки, тим самим підвищуючи безпеку, зручність та комфорт.

5. Електричні транспортні засоби та безпілотники

Кількість моделей електромобілів, що сьогодні пропонуються на ринку, перевищила півсотні, фактично кожний великий автовиробник заявив про роботу над новими моделями електрокарів. Кілька країн вже оголосили про заборону на продаж машин з двигунами внутрішнього згорання з 2025 чи 2030 року. Тому можна впевнено говорити про те, що кількість електрокарів у 2019 році буде активно зростати. Крім того, наближається той час, коли на дорозі масово з’являться безпілотні автомобілі. Відомо що Google, Tesla, Amazon, Daimler досягли вже дуже значних успіхів у створенні автономних легковиків, вантажівок, таксі. Крім того, Amazon продовжує вдосконалювати безпілотні дрони для доставлення невеликих посилок замовникам.

Без сумніву, 2019 рік буде ще більш яскравим з точки зору технологій, ніж 2018. І можна очікувати, що наше життя буде ставати з кожним роком все більш комфортним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По матеріалам: Medium

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Samsung анонсує Galaxy AI з функцією перекладу дзвінків у реальному часі