CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

CES – це міжнародна виставка споживчої електроніки, що проводиться щорічно з 1967 року. На цьому заході виробники показують прототипи та лінійки готових продуктів. У цьому році подія відбулася з 5 по 8 січня. Розповімо про цікаві продукти, представлені на CES 2022.

4K-телевізор Sony на квантових точках

Корпорація Sony анонсувала 55- та 65-дюймову флагманську модель Bravia XR A95K. Це перший у світі телевізор з OLED-дисплеєм на квантових точках – з роздільною здатністю 4K та частотою оновлення 120 Гц. Вартість продукту поки що невідома, але випустити у продаж його планують у 2022 році.

Завдяки квантовим технологіям екран краще передає кольори, має розширені кути огляду і транслює зображення «на 200% яскравіше, ніж стандартні телевізори».

Він працює на розумному процесорі Cognitive Processor XR, який змінює глибину зображення в залежності від того, на якій точці сфокусований глядацький погляд, підтримує автоматичне калібрування HDR при підключенні консолі PlayStation 5 і оснащений чотирма HDMI-входами, два з яких більш сучасного стандарту 2.1.

WiFi-роутер TP-Link з автоматичними антенами

Виробник комп’ютерного та телекомунікаційного обладнання TP-Link представив прототип WiFi-маршрутизатора Archer AXE200 Omni. Роутер оснащений чотирма розумними антенами, які автоматично розкладаються та повертаються, щоб зловити найкращий сигнал.

Пристрій підтримує Wi-Fi 6E. Це сучасний стандарт бездротових мереж: він використовує не лише стандартні частоти 2,4 та 5 ГГц, але й 6 ГГц, завдяки чому забезпечує кращу пропускну здатність та вишчу швидкість.

Маршрутизатор також оснащений одним роз’ємом Ethernet із підтримкою швидкості до 2,5 Гбіт/с, а вартість його планують назвати у другому кварталі 2022 року.

Автомобіль-хамелеон BMW

Німецький виробник BMW показав проєкт електричного кросовера iX Flow із кузовом, колір якого можна змінити одним натисканням кнопки. Змінити забарвлення машини з чорного на білий або сірий допомагають технології електронного чорнила E Ink. На них працюють кишенькові цифрові «читалки» на кшталт PocketBook.

У майбутньому функція, як вважають у компанії, позбавить автомобілістів необхідності витрачати гроші та час на перефарбування кузова в сервісі, а також дозволить скоротити споживання енергії влітку. Замість того щоб постійно включати кондиціонер у спекотний час у темній машині, можна змінити колір транспорту на білий – він краще відбиває сонячне проміння.

Вигнутий монітор Samsung

Виробник електроніки та побутової техніки Samsung представив Odyssey Ark — поки що найбільший 55-дюймовий комп’ютерний монітор зі співвідношенням сторін 16:9 та підтримкою роздільної здатності 4K.

Дисплей закріплений на підставці, що регулюється по висоті, завдяки якій його можна перевернути з альбомної орієнтації в портретну, і оснащений бездротовим контролером — щоб віддалено керувати інтерфейсом і боковим підсвічуванням. За словами компанії, пристрій «ідеально підійде всім»: від монтажерів до геймерів, але дата його виходу поки що невідома.

Процесори від AMD

Виробник електроніки AMD представив нові мобільні процесори Ryzen 6000. Вони працюють на базі оновленої архітектури Zen 3+ з 6-нанометровим техпроцесом і вбудованим графічним процесором RDNA другого покоління — як в ігрових консолях Xbox Series X. Він також підтримує стандарти USB 6E та Bluetooth LE 5.2.

Продуктивність Ryzen 6000 буде вдвічі вищою, а обробка даних швидше в 1,3 раза, ніж у попередника Ryzen 5000.
Перші ноутбуки з оновленими процесорами від компаній Acer, Asus, Alienware, Lenovo, Razer та HP можуть надійти у продаж вже у лютому 2022 року.

Стіл-комп’ютер від Razer

Розробник ігрового обладнання Razer показав концепцію Project Sophia – геймерський стіл із вбудованим ПК, великим OLED-екраном на 65 або 77 дюймів та підсвічуванням. Інформації про старт продажу поки що немає.

Стіл складатиметься з 13 електронних модулів на магнітах, які користувач зможе розташувати на свій розсуд за лічені секунди. Серед них датчик температури процесора, значки для швидкого запуску програм, чат, календарі, аудіомікшери, планшети та підігрівач для чашки.

Портативний проєктор від Samsung

Компанія анонсувала вихід компактного проєктора The Freestyle, який зручно брати з собою у відпустку, а також використовувати для будь-яких цілей як перегляду серіалів на Netflix, так і роботи на ПК. Його висота становить трохи більше ніж 15 см, а вага – менше кілограма.

Пристрій може виводити картинку діагоналлю до 100 дюймів на стіни та стелю, обертаючись на 180 градусів, автоматично коригувати кольори залежно від забарвлення поверхні та дублювати зображення зі смарттелевізорів.

Проєктор оснащений HDMI-входом та роз’ємом USB-C, голосовим керуванням і може працювати як лампа. А ще за допомогою додаткових аксесуарів його можна вкрутити в люстру, щоб проєктувати зображення на стіл. Вартість The Freestyle по попередньому продажу складає $899.

Відеокарти Nvidia

Розробник графічних чіпів Nvidia анонсував відеокарту для ноутбуків GeForce RTX 3090 Ti. Її попередниця — RTX 3090 — була найшвидшим споживчим графічним процесором на ринку. Проте нова модель обіцяє обробляти дані швидше — як мінімум на швидкості до 20,5 Гбіт/с, а не 19,5 Гбіт/с, як раніше. Дата виходу та ціна поки що невідомі.

Компанія також показала карту початкового рівня GeForce RTX 3050 на процесорі GA106-150, що працює у діапазоні частот до 1,78 ГГц. Вона отримала 8 ГБ пам’яті та вийде у продаж наприкінці січня, за ціною від $249.

Ноутбуки Asus

Виробник комп’ютерної електроніки Asus представив компактні ноутбуки Zenbook:

  • Zenbook 14 OLED та його «космічна» версія — 14X OLED Space Edition, із символами з азбуки Морзе. Обидві отримали 14-дюймові OLED-панелі зі співвідношенням сторін 16:10 та частотою оновлення 90 Гц. Але другий, на відміну аналога, витримує вібрації від 20 до 2000 Гц і здатний працювати при температурі від -24°C до 61°C.
  • Zenbook 17 Fold з екраном, що згинається, вебкамерою, автокорекцією кольору та чотирма динаміками з підтримкою Dolby Atmos. Його можна використовувати як планшет, запустивши віртуальну клавіатуру, або як монітор — під’єднавши Bluetooth-версію. У планшетному вигляді діагональ дисплея становить 17,3 дюйма, а в зігнутому — 12,5 дюймів.

Усі три моделі обіцяють випустити у другому кварталі 2022 року.

Робот для побуту без наворотів

Техстартап Labrador Systems представив роботів розміром із ліжковий столик, які допомагають перевозити речі по дому. Пристрої пересуваються на колесах, вміють об’їжджати перешкоди завдяки «розумним» датчикам, приймають голосові команди та запам’ятовують задані зупинки – наприклад, «на кухню» або «до дивана».

Вони витримують навантаження до 11 кг, можуть захоплювати таці та особливо підійдуть людям з обмеженими фізичними можливостями, оскільки стануть додатковими «руками» та «ногами». Вартість роботів становитиме $5000 і $6800 тисяч — залежно від моделі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Стартапи, які пропонують переосмислити світ паркування

Як виглядають найменші гаджети у світі

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?