Пристрої для сну на CES-2018: вже краще, але бракує персоналізації

На відомій технологічній конференції CES цього року вдруге присвятили окрему секцію розробкам, які мають на меті покращити якість сну користувачів. Трекери, гарнітура, маски і шоломи намагаються зафіксувати якомога більше показників про діяльність організму під час відпочинку. Треба віддати належне технологіям: трекінг біометричних показників стає все більш чітким. Однак, фахівці констатують: більше інформації — не завжди краще. У випадку з контролем сну, зібрані дані не сприяють появі корисної персоналізованої аналітики. Редакція The Verge оглянула «сонні» розробки і поцікавилася думкою вчених про їх ефективність.

Пристрій від SleepScore

Пристрій від SleepScore

Перший напрямок: моніторинг сну

Важливість сну для фізичного та ментального здоров’я неможливо переоцінити. Як і небезпеку для себе та оточуючих від осіб, які не висипаються. Якщо невиспана (а значить, неуважна) людина керуватиме машиною чи будь-яким іншим механізмом, це може призвести до аварій. Втім, як часто відбувається в епоху цифрових медіа, підвищена увага суспільства перетворила здоровий сон на модний тренд. Цим пояснюється виробництво все більшої кількості пристроїв для сну від стартапів і відомих компаній. На тій же CES навіть виступав лікар Мехмет Оз (Dr. Mehmet Oz), відомий в США фахівець, який з 2001 року веде медичні передачі на радіо і телебаченні, видає книги про харчування, здоровий спосіб життя тощо. Можна стверджувати, що турбота про повноцінний нічний відпочинок буде серед найбільш обговорюваних тем цього року.

Серед пристроїв переважають трекери — справді, якщо ви не відслідковуєте щось, чи воно відбувається взагалі? На конференції була представлена гарнітура Max нового типу. Ідея полягає в тому, щоб моніторити сон без необхідності одягати додаткові предмети чи брати смартфон у ліжко. Пристрій від лабораторії SleepScore Labs (заснованої лікарем Оз) достатньо помістити на тумбочці біля ліжка і він надсилатиме радіохвилі для контролю дихання користувача.

Звичайно, чіткість моніторингу полягає не лише у використанні радіохвиль, але і в алгоритмі, який використовують розробники для трансформації даних в корисну аналітику. Джеймі Марк Зейтзер (Jamie Marc Zeitzer), професор нейронауки і сну в Стенфордському університеті, досліджував інформацію, яку збирають алгоритми схожої гарнітури S+ від ResMed. На його думку, трекінг сну і пробудження користувача реалізовані у такому пристрої ефективніше, аніж в натільних браслетах.

Успіх трекерів залежить не від алгоритмів і ретельного накопичення інформації про відпочинок людини. Важливіше, як обробляються зібрані відомості. Можна вбудувати датчики у смартфон, колонку біля ліжка чи навіть у матрац, але дослідження отриманих результатів відстає за темпами розвитку від розробки техніки.

«— Я не вірю, що сама по собі накопичена інформація про сон, без контексту, може взагалі бути корисна людині, — говорить професор Зейтзер. — Можливо, кілька ночей вам буде весело слідкувати за фазами сну чи рахувати години відпочинку, але без додаткової обробки цих показників моніторинг закінчиться нудними порадами на кшталт “спробуйте більше спати”»

Чи допоможуть здоров’ю мобільні додатки? >>>

Другий напрямок: вплив на сон

Наступна категорія розробок має на меті змінення якості сну, звичайно, в бік покращення. Маска для сну DreamLight, яку могли випробувати учасники конференції, має цілий технічний арсенал: інфрачервоні сенсори, акселерометри, гіроскопи, оптичний датчик відстеження роботи серця і чотири динаміки. Все це повинно допомагати власнику легко засинати, гарно відпочивати уві сні та комфортно прокидатися. Додатково, виробники обіцяють надавати поради щодо покращення сну «на основі генних особливостей людини», разом з програмою 23andMe. Але оглядачі The Verge нагадують, що поради для сну, основані на ДНК, відносяться більше до галузі псевдонауки, тож слід скептично сприймати такі продукти.

Якщо замало маски — можна спробувати заснути в шоломі, такому як Dreem, розроблений Yves Béhar, який вже продається за $499. Пристрій відстежує електроенцефалограму головного мозку і грає музику, що сприятиме комфортному засинанню. Для програвання мелодії використовується звукопровідність кістки черепа, тож ті, хто знаходиться біля вас, не почують її. Застосування біологічних особливостей тіла людини зустрічається і в інших розробках для сну. Наприклад, компанія Muse представляла на CES шолом для медитацій, який так само використовує біофункції. Окрім того, компанія залучила до роботи над пристроєм фахівців з нейронауки Девіда Іглмена (David Eagleman) та Крістофа Коча (Christof Koch), що свідчить про справжнє наукове підґрунтя у цього продукту.

Пристрій Dreem

Пристрій Dreem

Ще один настільний супутник гарного сну — AromaRest, обіцяє потрійний вплив на організм користувача. По-перше, це Bluetooth-колонка, яка програватиме заспокійливу музику (можна обрати самостійно або з каталогу розробників). По-друге, в спеціальний отвір можна помістити ароматичне масло, а третя функція — це світло, яке також можна самостійно налаштувати для легкого засинання і прокидання. Можна комбінувати функції пристрою за власним розсудом. Оглядачі припускають, що розробники вирішили застосувати максимальну кількість факторів впливу на організм з надією на те, що якийсь із них таки допоможе виспатися. Професор Зейтзер дотримується такої ж думки: «Одним користувачам допомагає білий шум вночі, іншим — певний аромат, слабке освітлення тощо. Подібні розробки підійдуть більшій кількості людей».

Навіть у 2018 році дослідження не встигають за розробкою пристроїв, тож якщо ви будете ретельно моніторити свій сон, це ще не гарантує реальної допомоги. Можливо, слід повернутися до найпростіших правил: не брати у ліжко смартфони і ноутбуки та вкладатися спати не в той день, коли потрібно буде прокидатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

Що було цікавого на виставці CES 2023. Коротко про нові розробки

12 стартапів з України на CES 2023