Найбільш оригінальні та дивні винаходи на CES 2020

Цьогорічний ярмарок споживацької електроніки — CES (Consumer Electronics Show) — як завжди, був масовим. Приблизно 4400 компаній демонстрували свої продукти для майже 200 тисяч відвідувачів. Тут можна було побачити гнучкі телефони та комп’ютери, телевізори майбутнього, незвичайних роботів, машин, що літають, сексуальні іграшки з  AI-модулем, гамбургери зі штучної свинини, безпілотні автомобілі та багато іншого. Ми зібрали найцікавіші та незвичайні винаходи в цьому огляді.

Таксі з крилами

Літаючий автомобіль від Hyundai ще не літав, але скоро має відправитися у свій перший політ. Компанія Hyundai та Uber будуть працювати разом над сервісом таксі, що літають. Подібні проекти зазвичай збирають купу відвідувачів на кожній виставці CES. Hyundai Urban Air Mobility SA-1 — це концепція повітряного таксі, розроблена для майбутньої міської служби повітряних подорожей Uber Elevate. Компанія стверджує, що компактний літак, який має п’ять місць, включно з пілотом, розвиває крейсерську швидкість до 200 миль/год і переважно буде літати на висоті від 300 до 600 метрів.

Якщо у вас чимало грошей і треба швидко дістатися до певного місця, ви можете скористатися гвинтокрилом. Але зараз швидко розвивається нове покоління машин, що літають — менш шумних та захопливих, але потенційно доступних. До того ж, вони використовують електроенергію, а не бензин. І до кінця десятиліття вони можуть перетворитися у популярний міський транспорт, щось на кшталт Uber-таксі.

Окрім Hyundai, на виставці побутової електроніки в Лас-Вегасі свою крилату машину продемонструвала компанія Bell. Новинка називається Nexus 4EX. Минулого року компанія оприлюднила більш ранню ітерацію, але тепер вони спростили її дизайн, зменшивши кількість маневрових двигунів, які штовхають машину в повітрі.

Bell стверджує, що Nexus здатний пролетіти близько 100 км зі швидкістю до 230 км/год, перевезти загалом п’ятьох людей, і все це — користуючись електричним приводом. Апарат здіймається у повітря завдяки чотирьом пропелерам, що крутяться всередині гондол і прикріплені до бортів судна. Саме ці пропелери дозволяють машині злітати та приземлятися вертикально, але вони також можуть розвертатись та приводити літак в горизонтальний політ.

Служба доставлення їжі дронами

Стартап Manna, що спеціалізується на доставленні їжі з ресторанів за допомогою безпілотників, оголосив на CES про партнерство з компанією по замовленню їжі Flipdish. Завдяки угоді ви зможете відстежувати замовлену вами їжу в повітрі та знати приблизний час доставлення.

Ваш обід летить до вас прямо в руки

Ваш обід летить до вас прямо в руки

ТВ

Телевізори завжди займають центральне місце на CES і 2020-й рік не став виключенням. Головним трендом поточного року стали телевізори 8K. Екрани ультрависокої роздільної здатності зараз займають значну частку у складі більшості виробників. Samsung, LG та Sony продемонстрували кілька моделей ТВ з великим екраном та якістю 8K.

Чим цікаве телебачення 8К: телевізори є, а контента ще немає

Чим цікаве телебачення 8К: телевізори є, а контенту ще немає

Але є проблема — для таких телевізорів поки що не існує контенту. Тому багато виробників, один з яких — Konka, похвалилися своїми можливостями штучного підвищення роздільної здатності. Спеціальні чипсети імпортують контент у форматі 4K і конвертують його за допомогою алгоритмів AI в зображення 8K.

Свинина на рослинній основі

Минулого року на CES компанія Impossible Foods показала альтернативу яловичині, а цього року вона випустила смачну свинину на рослинній основі.

Свинина на основі сої

Замінник свинини створений на основі сої для отримання білка, в той час як Impossible Burger 2.0 був зроблений на основі пшеничного білка. Новий сурогат Impossible Pork також містить молекулу гему з вмістом заліза. Це робить м’ясо від Impossible дуже схожим за смаком на тваринне — лише молекули гема там в меншій концентрації. Кокосова та соняшникова олія сприяють тому, що таке штучне м’ясо шипить та має коричневе забарвлення під час смаження.

5G і безпілотні автомобілі

З приходом технології 5G експерти все частіше говорять про застосування цієї технології в автомобілях з безпілотним керуванням. Багато великих компаній, таких як Intel, роблять датчики та радіоприймачі, щоб допомогти транспортним засобам контролювати умови водіння та спілкуватися з іншими автомобілями та підключеною інфраструктурою.

Цей екскаватор без водія від Doosan також покладається на комунації 5G

Цей екскаватор без водія від Doosan також покладається на комутації 5G

Volkswagen W ID Buzz

Автомобілі, що рухаються без водія, набувають все більш реальних рис. В рамках CES Volkswagen оголосив, що побудує у Кремнієвій долині центр розвитку технології автономного водіння. Мета — створити безпілотні транспортні засоби для споживачів та роботизовані транспортні засоби для комерційного використання. Як приклад можна навести ID Buzz EV, зображений на малюнку.

Роботизований транспортний засіб для комерційного використання

Роботизований транспортний засіб для комерційного використання

Fisker Ocean

Виробник електромобілів Fisker випустив свій розкішний позашляховик Ocean, щоб показати, як робити екологічно чисті транспортні засоби. Fisker стверджує, що Ocean є «найбільш екологічно стійким транспортним засобом у світі» завдяки повному електричному приводу, салону зі штучної шкіри та використанню вторинних матеріалів, таких як нейлон та поліестер. Новинка має дах з інтегрованою сонячною панеллю для пасивної зарядки акумуляторів, а також спеціальний «Каліфорнійський режим», в якому всі вікна відкриваються з метою відчуття неба та відкритого простору.

Bosch 3D Display

3D-зображення входить у наші автомобілі. Bosch представив новий 3D-дисплей, для користування яким не потрібні спеціальні окуляри, і який, за твердженням виробника, допомагає водіям інтерпретувати різну інформацію на панелі приладів набагато швидше, ніж на звичайних екранах інформаційної панелі. Як це працює? Пристрій використовує пасивну 3D-технологію, автостереоскопічний процес, кілька нахилених лінз, які знаходяться над звичайним дисплеєм. Це призводить до того, що світло переломлюється в різні боки, щоб забезпечити водієві та пасажирам 3D-зображення, незалежно від того, де вони сидять у машині. Це досить круто, та насправді таких дисплеїв поки що немає в жодному автомобілі. Але хто знає, може, одного дня вони з’являться.

Робот, що доставляє туалетний папір на вимогу

Не всі роботи, представлені на CES, були орієнтовані на серйозне застосування. Ця демонстраційна розробка від Charmin привозить вам на вимогу туалетний папір. На жаль, продукт не планують запускати в продаж.

Смарт-циліндр для замків від Netatmo

Той факт, що Netatmo випустила розумний циліндр для дверного замка, який відкривається ключами, не настільки банальний, як здається на перший погляд. Насправді, тут використовуються ключі з NFC, які можна застосувати для декількох дверей і в різних режимах (якщо у вас є кілька дверей на смарт-замках). Крім того, їх можна деактивувати, якщо вони загублені. Члени сім’ї, прибиральниці та гості Airbnb можуть отримати цифрові ключі, доступ до яких здійснюється за посиланням та мобільним додатком. Вся система сумісна з HomeKit та підходить до стандартних замків. Продукт має бути запущеним в серію до кінця 2020 року.

Core — тренер для медитацій

Медитація — це складна звичка, яку важко започаткувати й ще важче підтримувати. Якщо вам потрібний додатковий стимул або просто нагадування, яке заохотить вас до повернення в потрібний стан, зверніть увагу на Core. Цей кишеньковий тренер з медитації використовує такі технології, як вібрація та біологічний зворотний зв’язок. Також вкупі з ним постачається додаток, який демонструє вам показники вашого здоров’я, заняття з медитації на вимогу, допомагає зосередитись на релаксації, дихальних техніках або уважності.

Come Play Petl

Sex Tech або технології для сексу становляться яскраво вираженим трендом і це підтверджує цьогорічний CES. Наприклад, компанія Come Play намагається допомогти жінці використовувати секс-іграшки разом з партнером, створивши вібратор Petl. Цей пристрій призначений для стимуляції клітора під час статевого акту і дозволяє робити це безпечно в різних позиціях.

Вібратор Petl дозволяє займатися традиційним текстом і одночасно стимулювати точку G та клітор

Вібратор Petl дозволяє займатися традиційним сексом і одночасно стимулювати точку G та клітор

Але Come Play — далеко не єдиний представник галузі sex tech. Компанія Lora DiCarlo також запропонувала широку лінійку робототехнічних пристроїв для жінок, призначених для сексуального задоволення. Так, цей стартап показав свій роботизований «особистий масажер» Osé. Пристрій, який поєднує в собі масажер точки G та стимулятор клітора, розроблений для застосування жінками, тіла яких мають різні анатомічні особливості. Девайс Osé є гнучким та придатним для використання у режимі hands-free.

Lora DiCarlo — це одна з кількох десятків компаній на виставці, що орієнтовані на вібратори, діспенсери та інші секс-технології. Засновники цих стартапів кажуть, що їхні продукти націлені на розширення можливостей та оздоровлення для жінок.

Стартапи з індустрії sex tech вже багато років намагаються переконати інвесторів, що вони є частиною зростаючої тенденції, яка охоплює достатньо багато клієнтів. Значна частина цих стартапів заснована жінками та молодими споживачами, які більш відкрито говорять про сексуальність.

Стрічка для стримування секс-задоволення

Більшість секс-технологій, представлених на CES, були орієнтовані на задоволення, але стартап Morari розробив пристрій, який, у певному сенсі, стримує задоволення. Morari пропонує гаджет, який іноді називають стрічкою від ганьби — вона посилає м’які електричні імпульси, щоб розв’язати питання передчасної еякуляції у чоловіків.

Hydraloop Water Recycler

Фільтр води Hydraloop не є якимось незвичайним пристроєм. Це лише великий прилад, який фільтрує та очищає брудну воду з ванни, душових та пральних машин завдяки серії з шести високотехнологічних модулів, що не потребують технічного обслуговування. Hydraloop здатний переробити до 85% води, що використовується в будинку для повторного застосування в туалетах, басейнах та зрошувальних системах.

Струменевий принтер для обличчя від Opte

Ручний принтер Opte від Procter & Gamble здійснює пошук темних плям на вашій шкірі та вистрілює крихітні крапельки сироватки з пігментом для обличчя, щоб приховати їх. Мініатюрна камера сканує ваше обличчя, шукаючи будь-яку темну пляму, а потім 120 термальних струменевих форсунок вичавлюють точну кількість пігменту для її покриття.

 Струменевий принтер Opte від Procter & Gamble

Струменевий принтер Opte від Procter & Gamble

Segway S-Pod

Нове моторизоване яйце Segway з автобалансуванням забезпечує максимальну швидкість до 37 км на годину. На цей раз ви в ньому сидите, а не стоїте, і керуєте ним, використовуючи джойстик з правого боку сидіння (а не шляхом нахилу тіла у будь-якому напрямку). Будучи двоколісним, він застосовує звичну гіроскопічну технологію автобалансування, як традиційний Segway. Завдяки наявності лише двох коліс, цей Segway дуже маневровий, але все це не має значення, якщо мова йде про сходи. Тим більше, що пристрій важить аж 150 кг. Наразі на сайті компанії відсутня інформація щодо продажу, але в будь-якому випадку очікуйте, що ці моторизовані крісла від Segway будуть застосовуватися в кампусах, тематичних парках, в аеропортах. Водночас, навряд чи вони з’являться у вашому місцевому торговому центрі.

Segway S-Pod – швидкий. маневрений, але важкий

Segway S-Pod – швидкий. маневровий, але важкий

Royole Mirage

На CES можна було побачити гнучкі екрани на телефонах, планшетах, ноутбуках… і навіть на розумних динаміках. Royole Mirage — це смарт-динамік під керуваннням Alexa, в якому 8-дюймовий циліндричний AMOLED-дисплей обгортає півкола пристрою.

 

По матеріалам: Popular ScienceWiredTIME.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT