Тренди, що будуть визначати індустрію гаджетів у 2020 році

Новий 2020-й рік несе нам цікаві інноваційні технології, оригінальні форм-фактори та незвичайний досвід користування.  Смартфони, ноутбуки, планшети та інші сучасні гаджети у 2020-му не тільки стануть більш продуктивними, «розумними» та автономними, але й здивують нас принципово іншим підходом до побудови конструкції та застосування певних компонентів.

Нижче перелічені найбільш визначні технології, що вплинуть на індустрію електронних пристроїв в поточному році. Слід зазначити, що певні інноваційні речі вже були відомі та застосовувалися в минулому, а може й навіть в позаминулому роках. З усім тим, в цьому році слід чекати ширшого та глибокого використання таких інновацій.

Гнучкі екрани та складні гаджети

Класичні мобільні телефони починалися з моноблоків, потім їм на зміну прийшли «розкладачки» та слайдери. З появою перших повноцінних смартфонів у світі гаджетів запанував форм-фактор моноблоку і здавалося, що він прийшов надовго, а може й назавжди. Хто б міг подумати, що дуже скоро розкладні пристрої знову повернуться, але вже на вищому технологічному рівні.

Рідинно-кристалічний дисплей, який згинається та дозволяє отримати смартфон та планшет в одному інноваційному пристрої – ще пару років такий форм-фактор здавався неможливим. Втім, у 2019 вийшов перший подібний девайс – Galaxy Fold від Samsung, прем’єра якого постійно відкладалася через складнощі з екраном та шарнірним механізмом. Інтегрована підтримка двох екранів в Galaxy Fold дозволяє зручно перемикатися з зовнішнього екрана на внутрішній і навпаки. При цьому програмні додатки автоматично зображаються на тому екрані, з яким працює користувач.

Більшість експертів сфери технологій переконані, що гаджети з гнучким екраном будуть набувати все більшої популярності й у 2020-му році нас чекає ще кілька презентацій подібних пристроїв. Так, Huawei вже анонсував свій Mate X – новий мобільний пристрій із гнучким дисплеєм. Екран можна складати або розкладати багато разів без небезпеки пошкодження. За лічені секунди пристрій  перетворюється у восьми дюймовий планшет, до того ж площа візуалізації збільшується майже у два рази, що дозволяє переглядати новини, працювати з файлами або дивитись відео. Поєднання телефона та планшета — це майбутнє нашого повсякденного життя.

Компанія Xiaomi показала концепт складного смартфона Mi Flex, який, на відміну від Samsung та Huawei, може згинатися двічі. Справді, в Mi Flex дві лінії згину, таким чином девайс ділиться на три зони: центральну (вона працює як дисплей в телефонному режимі), та дві бічні сторони однакових габаритів, які можна відігнути назад, щоб перемикнутися з планшетного режиму в телефонний.

Але розкладні смартфони (чи може їх краще називати складні планшети?) – це лише частина технологічної fold-революції. Одними «мобілками» справа не обмежиться – нас чекають і ноутбуки з гнучким екраном. В рамках цьогорічної виставки CES компанія Lenovo оприлюднила інформацію про ноутбук з гнучким екраном ThinkPad X1 Fold (фото цього пристрою приведено вгорі). Цей лептоп, вперше анонсований ще в травні 2019 року, поєднує потужність ноутбука з портативністю смартфона. Новинку можна використовувати в різних режимах: від компактного мобільного девайса до ноутбука з тонким 13-дюймовим дисплеєм.

У повноекранному режимі X1 Fold оптимально підходить для роботи з візуальним контентом завдяки POLED-дисплею діагоналлю 13 дюймів. В портретному режимі користувачі можуть робити нотатки або підписувати онлайн-документи, використовуючи стилус Active Pen. Дисплей можна скласти навпіл і використовувати як планшет, або зігнути й читати як «книгу». В режимі ноутбука користувачі можуть працювати з двома незалежними екранами. Такий формат дає можливість проводити відеодзвінок на верхньому екрані, одночасно редагуючи презентацію на нижньому.

Dell Concept Ori з гнучким екраном

Dell Concept Ori з гнучким екраном

Крім того, компанія Dell анонсувала Concept Ori – складний гнучкий пристрій, який схожий на 13-дюймовий планшет і здатний компактно складатися. Він надає ті ж можливості, що і подвійний екран, але з додатковою перевагою – відсутністю «швів». Такий «безшовний» дисплей підходить для читання статей в вертикальному режимі, перегляду фільмів і телешоу. Користувачі можуть перемикатися між одноекранним і двоекранним, що допомагає працювати продуктивно над різними типами задач.

Швидке зарядження

Місткість батарей в мобільних гаджетах потроху зростає, але цей процес відбувається досить повільно. Наприклад, місткість акумулятора в iPhone за останні 6 років збільшилася у 2 рази (з 1560 мА-г в iPhone 5s до 3110 мА-г в iPhone 11), але не стільки за рахунок щільності накопичуваної енергії, скільки за рахунок збільшення фізичних розмірів самої батареї. Тому навряд чи варто стверджувати, що у 2020 році нас чекає революція в цій сфері. Зате активно розвивається технологія швидкого зарядження — адже місткість батареї не грає такої великої ролі, якщо ви можете її перезарядити за лічені хвилини.

Наприклад, багато гаджетів сьогодні підтримують технологію Qualcomm Quick Charge 4.0+, яка здатна забезпечити загальну потужність зарядження до 27 Вт. Qualcomm стверджує, що Quick Charge 4+ здатна зарядити батарею смартфона до 50% всього за 15 хвилин.

Водночас Vivo оголосила про свою технологію Super FlashCharge, що забезпечує потужність зарядження до 120 Вт. Компанія поки не розкриває деталей щодо того, як працює така технологія, відомо тільки, що вона використовує характеристики струму 20В/6А. Вендор стверджує, що завдяки Super FlashCharge  можна повністю зарядити батарею телефону 4000 мАг всього за 13 хвилин.

У 2020 році функція швидкого зарядження стане трендом для більшості мобільних пристроїв. Навіть бюджетні девайси будуть підтримувати Fast Charge, що дозволить споживачу менше хвилюватися про заряд батареї та автономність пристрою.

Багатокамерні смартфони

Наявність трьох чи навіть чотирьох основних чи фронтальних камер, до того ж не тільки у преміум, а й в недорогих смартфонах, становиться трендом. Так, новий флагманський смартфон від Samsung (який вірогідно отримає назву Galaxy S20) матиме 4 основних камерних модуля, наступна 12-та модель iPhone — не менше трьох основних камер.

Компанія Apple, напевно, пізніше інших відомих виробників смартфонів почала використовувати багатокамерні фотомодулі в своїх пристроях. Але їй таки не вдалося уникнути цього тренду

Компанія Apple, напевно, пізніше інших відомих виробників смартфонів почала використовувати багатокамерні фотомодулі у своїх пристроях. Але їй все ж не вдалося уникнути цього тренду

Слід згадати, що ще минулого року Nokia представила на MWC в Барселоні смартфон Nokia 9 PureView з п’ятьма основними камерами, які знімають одночасно. Тому, навіть 4 камери в Galaxy S20 – зовсім не межа.

Чому багатокамерність — не просто данина моді, а і технічна необхідність? Річ тому, що для поліпшення якості знімання виробникам необхідно або збільшувати розміри камери, або ставити кілька камер, які у комплексі з програмним забезпеченням забезпечують високу якість фотографування. Нижче перераховані найбільш популярні способи використання кількох основних чи фронтальних камер у смартфоні.

  • Швидкий автофокус і більше світла. В смартфон встановлюють один чи два кольорових фотомодуля і додатковий монохромний фотомодуль. Чорно-біла камера робить знімок, захоплюючи при цьому якомога більше світла, а потім отримана картинка отримує колір за допомогою кольорового модуля. Є й інші переваги: швидкий автофокус та широкі можливості для ручного налаштування параметрів фотографування.
  • Ефект розмиття фону.На додаток до основного фотомодуля смартфони оснащують так званою TOF-камерою чи Depth-сенсором, завдання якого — вимірювати відстань до головного і фонових об’єктів. Це дозволяє застосувати ефект боке — коли тільки об’єкт на передньому плані є різким, а увесь фон — розмитим.
  • Широкий кут фотографування.Окрім стандартного фотомодуля, смартфон містить другу камеру з ширококутним об’єктивом, які працюють незалежно один від одного.
  • Повноцінний оптичний зум. Розробники оснащують гаджет двома камерами: зі звичайним об’єктивом й з телескопічним. Перша робить стандартні світлосильні знімки, а застосування другої реалізує дво- чи триразовий оптичний зум, без збільшення товщини корпусу.
  • Інші варіанти: Також смартфони можуть мати додаткову інфрачервону камеру для фотографування в повній темноті, об’єктив «риб’яче око» для створення тривимірного зображення чи доповненої реальності, ІК-сканер райдужної оболонки ока (при фронтальному розташуванні) та ін.

Два екрани в ноутбуках

Першим ноутбуком з двома екранами став Lenovo Yoga Book, який був випущений ще у 2016 році. В цій оригінальній конструкції на місці клавіатури був розташований сенсорний монохромний екран, який, в залежності від режиму, виводив зображення стандартної клавіатури або ж чистого аркуша паперу для рукописного вводу. Застосування сенсорного дисплея замість механічних клавіш дозволили зробити пристрій дуже тонким та легким.

Перший ноутбук з двома екранами з'явився ще 3 роки тому

Перший ноутбук з двома екранами з’явився ще 3 роки тому. Нижня панель, де розташована клавіатура, являє собою сенсорний монохромний дисплей

У 2018 році компанія ASUS обладнала модель ZenBook Pro додатковим сенсорним дисплеєм ScreenPad, який прийшов на зміну традиційному тачпаду. ScreenPad – це інтерактивний 5,5-дюймовий сенсорний дисплей формату Full-HD, що являє собою новий спосіб взаємодії з мобільним комп’ютером. Функціональність дисплея ScreenPad змінюється в залежності від того, що робить користувач, підвищуючи ефективність роботи в багатозадачному режимі. Спеціально для ScreenPad 2.0 програмісти ASUS розробили багато корисних утиліт, наприклад Quick Key — для швидкого введення довгих послідовностей клавіш.

ASUS ZenBook Pro з додатковим сенсорним дисплеєм ScreenPad

ASUS ZenBook Pro з додатковим сенсорним дисплеєм ScreenPad

У 2019 році ASUS випустила ще кілька ноутбуків, обладнаних сенсорним дисплеєм ScreenPad. Правда, коштують поки що ці лептопи недешево. Однак, в компанії впевнені в перевагах подвійного екрана, тому вважають, що у 2020 році всі виробники ноутбуків випустять моделі з додатковим сенсорним екраном.

І цей прогноз вже починає справджуватися. В рамках виставки CES 2020 Dell презентувала ноутбук Concept Duet – пристрій з двома 13,4-дюймовими дисплеями, які здатні підлаштовуватися під стиль роботи користувача. Перший дисплей розташований там, де зазвичай, а другий – знизу,  де розміщена клавіатура і сенсорна панель. Такий концепт допоможе ефективніше працювати в режимі мультизадачності.

Dell Concept Duet з двома повнорозмірним екранами

Dell Concept Duet з двома повнорозмірними екранами

У свою чергу, Lenovo під час CES 2020 представила ноутбук ThinkBook Plus, який отримав додатковий екран на верхній кришці. Основний 13,3-дюймовий дисплей з роздільною здатністю Full HD (1920×1080 пікселів) і матрицею IPS призначений для виконання щоденних завдань. 10,8-дюймовий E-Ink екран підійде для створення ілюстрацій і діаграм за допомогою вбудованого стилуса. Завдяки такому додатковому дисплею користувачі зможуть отримувати й переглядати важливі сповіщення навіть із закритою кришкою ноутбука, не відволікаючись на пошту під час зустрічі.

Lenovo ThinkBook Plus з додатковим E-Ink екраном

Lenovo ThinkBook Plus з додатковим E-Ink екраном

Штучний інтелект скрізь

Електронні пристрої не тільки стануть швидшими та продуктивнішими, вони, до того ж, збільшать можливості самоконтролю і персоналізації, точніше орієнтуючись на користувача.

Бортова електроніка в автомобілях буде спостерігати за звичками водія і потім налаштовувати всі автомобільні системи під його стиль. Смарт-колонки будуть також запам’ятовувати поведінку та основні запити користувача та персоналізувати під нього пристрій.

Фотоапаратами чи камерафонами, які за допомогою штучного інтелекту визначають тип композиції й обирають відповідний режим фотографування, вже нікого не здивуєш. Але з кожним роком якість застосування AI буде зростати, що стане потужною підмогою для фотографа.

Крім того, у 2020-му році вендори все активніше застосовуватимуть штучний інтелект в ноутбуках. Так, Dell представила на CES 2020 новий Latitude 9510, який оснащений вбудованою автоматизованою технологією підвищення продуктивності Dell Optimizer на основі штучного інтелекту. Це програмне забезпечення допоможе підвищити продуктивність завдяки різним функціям. Наприклад, ExpressResponse вивчає переваги й поведінку користувачів і дозволяє швидше запускати часто використовувані додатки, миттєво перемикатися між ними. ExpressCharge допомагає запобігти повній розрядці акумулятора. Технології AI та машинного навчання дозволяє продовжити час автономної роботи, відповідно до особливостей заряду батареї й типовим для користувача споживанням енергії.

5G мережі

Компанія Ericsson у своєму щорічному звіті Ericsson Mobility Report прогнозує до 1,9 млрд 5G-підключень за п’ять років. Оператори нарощуватимуть темпи розгортання 5G, а абоненти будуть переходити на 5G-пристрої.

Перші смартфони з підтримкою 5G з’явилися ще минулого року. У 2020 році таких пристроїв буде набагато більше. В тому числі, очікується, що восени перший iPhone з підтримкою 5G випустить Apple.

В 2020 році всі основні виробники смартфонів випустять моделі з підтримкою 5G-комунікацій

У 2020 році всі основні виробники смартфонів випустять моделі з підтримкою 5G-комунікацій

Крім того, у 2020 році у продаж надійдуть ноутбуки з вбудованим модемом 5G. Перші приклади вже є. Lenovo продемонструвала на CES 2020 ультрапортативний 2-в-1 ноутбук  з підтримкою мережі 5G – модель YOGA 5G. Новинка працює на базі мобільного процесора Qualcomm Snapdragon 8cx 5G. Крім того, модель Dell  Latitude 9510 також забезпечує комунікації 5G.

WiFi6 в смартфонах, ноутбуках та точках доступу

Нова версія стандарту бездротового зв’язку вперше була представлена восени 2018 року – одночасно з перейменуванням останніх двох версій – 802.11n і 802.11ac в Wi-Fi 4 і Wi-Fi 5 відповідно. «Ребрендинг» знадобився для того, щоб позбутися від плутанини на ринку для користувача пристроїв і спростити користувачам перехід на нові версії.

IEEE 802.11ax або Wi-Fi 6 – стандарт бездротових локальних комп’ютерних мереж, що призначений для роботи в вже наявних спектрах 2,4 ГГц і 5 ГГц, але може включати додаткові смуги частот в діапазонах від 1 до 7 ГГц в міру їх появи. Хоча номінальна швидкість передачі даних тільки на 37% вище, ніж в попередньому стандарті IEEE 802.11ac, очікується, що WiFi 6 дозволить в 4 рази збільшити середню пропускну здатність внаслідок більш ефективного використання спектра і поліпшень для щільного розгортання.

Маршрутизатори з Wi-Fi 6 поки що коштують дуже дорого, але в 202 році варто очикувати зниження ціни та інтеграції стандарту IEEE 802.11ax в більшості смартфонів середнього та верхнього цінових сегментів

Маршрутизатори з Wi-Fi 6 поки що коштують дуже дорого, але у 2020 році варто очікувати зниження ціни та інтеграції стандарту IEEE 802.11ax в більшості смартфонів середнього та верхнього цінових сегментів

Перші точки доступу з підтримкою Wi-Fi 6 засвітилися на ринку ще у 2019 році. Але вартість їх поки що захмарна. У 2020-му можна очікувати швидкого зниження ціни та появи все більшого числа мобільних пристроїв з Wi-Fi 6 на борту.

Інтернет речей

По суті, Інтернет речей (Internet of Things, IoT) – це мережа взаємопов’язаних між собою пристроїв, які за допомогою програмного забезпечення та сенсорів збирають інформацію та діляться нею між собою. Ця технологія зародилась відносно нещодавно – кілька років назад – і з кожним роком набуває все більшого поширення. 2020-й стане тим роком, коли IoT отримає потужний поштовх для розвитку завдяки таким технологіям як 5G та Wi-Fi 6.

Лічильники комунальних послуг, які самостійно відправляють дані про спожиті послуги, холодильник, який надсилає повідомлення про наявність чи відсутність продуктів, чайник, який, знає, скільки в ньому води й вмикається дистанційно – всі ці речі стануть більш поширеними та полегшать нам життя в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По матеріалам: Gadget Flow 

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature