Швидке зарядження: що працює вже сьогодні і що чекає нас в майбутньому (частина IІ)

З першою частиною огляду можна ознайомитися тут.

MediaTek Pump Express

Напруга Струм Макс. потужність
MediaTek Pump Express 2.0+ 5В – 20В (0,5В приріст) 3A/4.5A+ 15 Вт
MediaTek Pump Express 3.0 3В – 6В (10-20 мВ приріст) 5A+ 25 Вт/30 Вт
MediaTek Pump Express 4.0 3В – 6В (10-20 мВ приріст) 5A+ 25 Вт/30 Вт

Технічні характеристики та сумісні адаптери

Версія Pump Express 2.0+ заряджає акумулятори при напрузі від 5В до 20В, в той час як Pump Express 3.0 працює в діапазоні від 3В до 6В, що може здатися недоліком. Але Pump Express 2.0+ видає максимум 4.5A проти 5A+ в Pump Express 3.0, і пропонує три режими зарядження — стандартний, Turbo 1 та Turbo 2 – найшвидший з яких підтримує потужність лише 15 Вт (1,67 А).

Pump Express 3.0 має й інші переваги перед Power Express 2.0. Він сумісний з будь-яким адаптером USB-PD та кабелем, що підтримує 5А. Також Pump Express 4.0 сумісний з програмованими джерелами живлення USB PD 3.0, тому будь-який швидкий зарядний пристрій USB-PD 3.0 повинен працювати з ним.

Швидкість зарядки

Пристрої Pump Express 3.0 або 4.0 можуть заряджати батарею до 75% за 20 хвилин, повідомляє MediaTek. На пристроях з підтримкою Pump Express 2.0+ потрібно приблизно 30 хвилин, щоб досягти аналогічного результату.

Заходи безпеки

За словами MediaTek, Pump Express реалізує понад 20 механізмів безпеки для запобігання короткого замикання. Технологія «Система на чіпі» від компанії Richtek захищає акумулятор та пристрій від коливань температури.

Motorola TurboPower

Напруга Струм Макс. потужність
TurboPower 15 9 В/12 В 1,2A/1,67A 15 Вт
TurboPower 25 5 В/9 В/12 В 2,15A/2,85A 25 Вт
TurboPower 30 5 В 5,7A 28,5 Вт

Переваги

  • Вбудований у всі пристрої Motorola.
  • Сумісний із Quick Charge 2.0.

Недоліки

  • Працює не так швидко, як деякі інші стандарти зарядки.

Технічні характеристики та сумісні адаптери

Адаптери TurboPower поставляються у трьох варіантах: TurboPower 15, TurboPower 25 і TurboPower 30. Найшвидший, TurboPower 30, забезпечує 5 В і до 5,7А, що дає потужність приблизно 28,5 Вт.

TurboPower – це більше, ніж зарядний пристрій. Motorola заявляє, що тісно працює з виробниками з метою розробки спеціальних батарей, і що його програмне забезпечення для управління живленням відстежує стан та здоров’я акумулятора, а потім відповідно коригує вхідний заряд.

Так само, як і у випадку з Samsung Adaptive Fast Charge, вам не потрібен адаптер TurboPower, щоб швидко зарядити смартфон, обладнаний TurboPower. Стандарт зарядки Motorola сумісний з будь-яким адаптером Quick Charge 2.0 (або новішим).

Швидкість зарядки

Motorola стверджує, що TurboPower 30 може забезпечити до 15 годин роботи смартфона за 15 хвилин зарядження акумулятору.

OnePlus Dash, Warp Charge та Oppo Vooc

Напруга Струм Макс. потужність
Dash Charge 4A 20 ВТ
Warp Charge 6A 30 ВТ
Oppo Vooc 5A 2 5ВТ
Oppo Super Vooc 10В 5A 50 ВТ

Переваги

  • Не перегріває телефони.
  • Один з найшвидших стандартів зарядки.
  • Адаптери входять в комплект постачання сумісних смартфонів.

Недоліки

  • Закритий пропрієтарний стандарт.

Китайський виробник OnePlus ліцензує технології Dash Charge та Warp Charge від Oppo. Технологія основана на системі VOOC (Voltage Open Multi-Step Constant-Current Charging, тобто багатопокрокове заряджання постійним струмом) від Oppo і є неодмінною функцією в моделі OnePlus 6T та будь-якому іншому телефоні OnePlus, включно з OnePlus 3. Але в моделях OnePlus 6T McLaren Edition та OnePlus 7 Pro ця технологія називається Warp Charge.

Oppo також розробила набагато швидший стандарт Super VOOC, але він доступний лише у кількох моделях, таких як Oppo RX17 Pro. Суть його в паралельному заряді двох акумуляторних відсіків, що дозволяє скоротити час зарядження, не перегріваючи при цьому акумулятор. Але такий підхід вимагає від виробника більш жорсткого контролю за якістю кожної «банки» акумулятора, а сама батарея має більшу кількість контактів. Тобто схема зарядки та живлення пристрою ще більше ускладниться.

Технічні характеристики та сумісні адаптери

Dash Charge працює на пікових значеннях напруги 5В та струму 4A, що в сумі дає 20 Вт. Це трохи менше, ніж у Vooc 5В/5A (25 Вт).

Але все це — пропрієтарна технологія. Dash і Warp Charge працюють лише з телефонами OnePlus та сумісними адаптерами чи автомобільними зарядними пристроями. Зовнішні пауер-банки, що сертифіковані для Dash Charge, знайти важко, а стандарт швидкої зарядки OnePlus не працює зі стандартними магазинними USB-кабелями — справа в тому, що кабелі Dash Charge трохи товстіші, ніж звичайні, оскільки мають забезпечити низький опір.

Однак, якщо ви купуєте телефон OnePlus, то отримаєте всі ці речі в комплекті.

Швидкість зарядки

OnePlus заряджається до 60% за 30 хвилин. У нашому тестуванні OnePlus 3 за 1 годину 14 хвилин зарядився від 2% до 100%. Разом з тим, модель OnePlus 7 Pro зарядилася з 15% до 53% за 20 хвилин, але щоб досягти 100% з 15% потрібна одна година та 10 хвилин.

Oppo стверджує, що телефони з підтримкою VOOC можуть заряджатися за 30 хвилин до 75%. Коли ми заряджали модель Oppo RX17 Pro, що підтримує систему Super VOOC, то отримали чудовий результат: зарядження від 0% до 40% всього за 10 хвилин.

Qualcomm Quick Charge

Напруга Струм Макс. потужність
Quick Charge 1.0 2A 10 Вт
Quick Charge 2.0 5В/9В/12В 1.67A/2A 18 Вт
Quick Charge 3.0 3,6В – 20В (приріст 200 мВ) 2.5A/4.6A 18 Вт
Quick Charge 4.0+ 5В/9В (USB-PD), 3,6В – 20В (200 мВ приріст) 3A (USB-PD), 2.5A/4.6A 27 Вт (USB-PD)

Переваги

  • Один із найбільш популярних стандартів зарядження.
  • Зворотно сумісний зі старими версіями швидкої зарядки.
  • Вбудовані функції безпеки запобігають перегріву та короткому замиканню.

Недоліки

  • Швидка зарядка 3.0 не відповідає специфікації USB-PD.

Стандарт Qualcomm Quick Charge є одним з найбільш поширених на ринку. Це додаткова функція чипсетів Qualcomm Snapdragon 855, 845, 835, 820, 620, 618, 617, 430 та інших. Але ця технологія не пов’язана жорстко саме з процесорами Snapdragon Qualcomm – будь-який виробник смартфонів може ліцензувати в себе технологію контролера живлення Quick Charge.

Технічні характеристики та сумісні адаптери

Технологія Qualcomm Quick Charge швидко заряджає акумулятор шляхом підвищення напруги, що, у свою чергу, підвищує потужність. Багато гаджетів сьогодні підтримують Quick Charge 4.0+, тому ви можете знайти її в таких телефонах, як LG G8 ThinQ, Razer Phone 2 та Xiaomi Mi Mix 3, де вона може забезпечити потужність до 27 Вт. Взагалі діапазон напруги Quick Charge 3.0 – від 3,6 В до 20 В, до того ж напруга плавно збільшується або зменшується, щоб забезпечити швидкий заряд. При регулюванні напруги контролер використовує технологію Intelligent Negotiation for Optimum (INOV) для визначення найбільш ефективної напруги в будь-якій точці подачі під час зарядження. При своїй піковій напрузі Quick Charge 3.0 може забезпечити потужність до 18 Вт.

Quick Charge 4 та новіші технології пропонують додаткові переваги внаслідок сумісності із зарядними пристроями USB-PD, однак Quick Charge 3.0 та старші технології працюють лише з аксесуарами, сертифікованими для Quick Charge. Однак розповсюдженість Quick Charge означає, що споживачу є, з чого вибрати. На веб-сайті Qualcomm викладено перелік найбільш популярних варіантів.

Швидкість зарядки

Qualcomm стверджує, що найновіша версія Quick Charge 4+ здатна зарядити батарею смартфона до 50% всього за 15 хвилин. Разом з тим, Quick Charge 3.0 потребує 30 хвилин, щоб забезпечити 50% потужності.

Під час тестування Quick Charge 4+ для зарядження великої батареї 4000 мАг в Razer Phone 2 від 18% до 90% знадобилося трохи більше як годину.

Samsung Adaptive Fast Charging

Напруга Струм Макс. потужність
Samsung Adaptive Fast Charging 5В/9В 2A 18 Вт

Переваги

  • Вбудований у всі пристрої Samsung.
  • Сумісний із технологією Quick Charge 2.0.

Недоліки

  • Дещо застаріла технологія.

Адаптивна швидка зарядка Samsung є ексклюзивною технологією для таких пристроїв як Galaxy S9 та Note 8. На відміну від Quick Charge та інших конкурентних швидких стандартів, вона повністю сумісна з чипсетом Exynos, який зазвичай зустрічається в міжнародних варіантах пристроїв Samsung.

Технічні характеристики та сумісні адаптери

Технологія адаптивної швидкої зарядки Samsung має теоретичний максимум 9 В/2А (18 Вт), але на практиці показники більш скромні. Щоб отримати продуктивність, яку здатна забезпечити технологія Adaptive Fast Charging, необхідно придбати сертифікований зарядний пристрій. Проте більшість пристроїв Samsung підтримують аксесуари, сумісні зі стандартом Quick Charge.

Швидкість зарядки

В нашому тестуванні модель Galaxy S8, яка має батарею 3000 мАг, повністю зарядилася за дві години. Приблизно такий час можна очікувати й для схожих пристроїв.

Vivo Super FlashCharge

Кілька місяців тому Vivo оголосила про свою технологію Super FlashCharge, що забезпечує потужність до 120 Вт. Компанія поки не розкриває деталей щодо того, як працює така технологія, відомо тільки, що вона використовує струм 20В/6А. Вендор стверджує, що завдяки Super FlashCharge  можна повністю зарядити батарею телефону 4000 мАг всього за 13 хвилин. Тиждень тому компанія випустила потужний ігровий смартфон iQOO Pro з акумулятором 4500 мАг з підтримкою технології Super FlashCharge потужністю 44 Вт.

Судячі з цього слайду презентації, Vivo Super FlashCharge використовує струм 20В/6А для досягнення високої потужності

Судячи з цього слайду презентації, Vivo Super FlashCharge використовує струм 20В/6А для досягнення високої потужності

Xiaomi 100W charger

В березні цього року Xiaomi анонсувала технологію швидкого зарядження, яка здатна швидко наповнювати батарею енергією за рахунок струму потужністю 100 Вт. У відповідному відео телефон з батареєю 4000 мАг зарядився з нуля до 100% всього за 17 хвилин.

Xiaomi не відкриває подробиць про те, як працює нова технологія швидкої зарядки. Відомо лише, що стандартний конектор Type-C підтримує потужність 100 Вт. Проблема в тому, як не перегріти акумулятор під час зарядження таким великим струмом. Експерти вважають, що єдиний спосіб цього добитися — це розділити батарею на кілька окремих блоків та заряджати їх паралельно, не перевантажуючи в цілому. Xiaomi поки не повідомляє, коли з’являться мобільні телефони, що підтримують нову технологію.

Перспективи розвитку технології

Треба сказати, що технології швидкої зарядки розвиваються доволі стрімко. За 5 років швидкість «накачування» батареї енергією збільшилася в кілька разів. Удосконалення схеми заряду, контролеру, самого акумулятора означає, що вже через кілька років ми побачимо смартфони, які заряджаються за лічені хвилини, а не за години, як раніше. Це буде досягатися коштом більш потужного струму та паралельного зарядження кількох окремих відсіків акумуляторів.

Крім того, схоже, що виробники йдуть до уніфікації протоколів. Велика кількість пропрієтарних протоколів відходить в минуле, базовим для більшості пристроїв стане протокол USB Power Delivery. Це значить, що нам буде простіше знайти сумісний адаптер та кабель для зарядження нашого гаджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По матеріалам Digital Trends 

 

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео

Енергоощадні режими у смартфонах: користь та ефективність