Blog Imena.UA

Що безпечніше: сканер відбитків пальця чи розпізнавання обличчя?

Здавалося б, лише нещодавно розблокування по відбитку пальця чи обличчю можна було зустріти лише у науково-фантастичних фільмах, а можливості безпеки навіть найпросунутіших смартфонів обмежувалися банальними пін-кодом та графічним паролем. Однак, час не стоїть на місці, і зараз нікого не здивувати можливістю гаджета розпізнати відбиток пальця чи обличчя користувача. Але що стоїть за цими технологіями, і яка з них забезпечує найкращу безпеку смартфона?

Розблокування смартфона по обличчю

Технологія розпізнавання обличчя існувала задовго до Apple, але саме з легкої руки компанії вона стала такою популярною і в Android-смартфонах. Причому смартфонах не тільки топових, а й найдешевших. Щобільше, у бюджетних гаджетах вона найчастіше стає єдиною системою біометричної ідентифікації користувачів.

У самій Apple неодноразово підкреслювали високий рівень безпеки Face ID. Воно й зрозуміло, компанія доклала максимум зусиль для її вдосконалення. А в її роботі використовується цілий набір датчиків – звичайна фронтальна камера, ІЧ-камера та точковий ІЧ-проєктор, що формують об’ємне зображення обличчя користувача. Після цього зображення перетворюється на математичну модель і відбувається її звіряння з аналогічною моделлю в базі, і за наявності збігу смартфон розблоковується.

Так працює Face ID в iPhone, і в такому вигляді функція виглядає справді досить безпечною. Але ж ви не думаєте, що настільки складна система використовуватиметься і в бюджетних смартфонах? Це не тільки вимагатиме помітного підвищення ціни таких гаджетів, через що смартфон вже точно не можна буде назвати бюджетним, але й додасть якоїсь подібності масивного вирізу iPhone або змусить сильно збільшити товщину рамки над екраном.

Ні на те, ні на інше виробники бюджетників піти не можуть, тому практично у всіх недорогих, та й у більшості дорогих гаджетах теж використовується дуже спрощена функція розблокування по обличчю, в якій залучені лише звичайна селфі-камера і програмні алгоритми. Звичайно, така система може формувати лише 2D зображення обличчя. Її можна обдурити навіть звичайною фотографією, а ще більше точність розпізнавання знижується при недостатній освітленості, використанні головних уборів і, боронь боже, масок.

Розблокування по відбитку пальця

Так склалося, що функція розблокування по обличчю завжди грала в Android-смартфонах лише допоміжну роль, а пальма першості в методах біометричної ідентифікації тут належить сканерам відбитків пальців. Але й тут все не так однозначно.

Почнемо з того, що зараз у смартфонах встановлюються три різні види дактилоскопічних сенсорів:

Два останніх типи датчика встановлюються тільки за екран смартфонів, тоді як місткісний датчик зазвичай інтегрується в кнопку живлення, домашню клавішу або встановлюється на задню панель гаджета. Причому точність і швидкість роботи місткісного датчика залежить від його ціни. Чим дорожчий сенсор, тим більше пластин у ньому використовується, тобто. тим вище його роздільна здатність та точність розпізнавання.

Так що ж безпечніше?

Технологія розпізнавання обличчя досить перспективна та безпечна. Але лише у тому вигляді, в якому вона реалізована в iPhone. Що стосується Android-смартфонів, то тут першу скрипку, безумовно, грають сканери відбитків пальців у їх різних варіантах виконання. Щодо розпізнавання облич з використанням лише селфі-камери та програмних алгоритмів, то безпека цієї технології залишає бажати кращого. І якщо ви дійсно зацікавлені в безпеці свого пристрою і даних, що зберігаються на ньому то використовуйте розблокування смартфона за допомогою відбитка пальця. Адже навіть найпростіші дактилоскопічні сенсори безпечніші за розпізнавання обличчя за допомогою однієї лише фронтальної камери. Не надто вірять у розпізнавання облич і в Samsung, представники якої офіційно говорять про те, що безпека цієї функції програє графічному паролю, звичайному паролю та PIN-коду.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО: